Ulovlig norskkrav

Likestillings- og diskrimineringsombudet mener et rengjøringsbyrå brøt loven da det søkte etter vikarer som behersker norsk både skriftlig og muntlig.

2006091112423720131216050739

Nå varsler ombudet at flere firmaer vil få henvendelser i framtida. Stillingsannonser med høye språkkrav for sjåfør- og kantinejobber skal undersøkes nærmere.

– Arbeidsgiver skal ikke stille strengere språkkrav enn det som er nødvendig for å utføre jobben, det virker ekskluderende for jobbsøkere som ikke snakker perfekt norsk, sier ombud Beate Gangås til Dagsavisen.

Firmaet «Rengjøring & Vedlikehold» vil ikke bringe saken videre inn for klagenemnda, og det har fjernet kravet om å beherske norsk skriftlig fra annonsetekster. Likevel mener direktør Ivar Sjølstad at ombudet er urimelig.

– En renholder må kunne beherske et visst nivå i norsk, både muntlig og skriftlig, for å gjøre en god jobb. Blant annet må de kunne forholde seg til renholdsplaner og ta imot beskjeder fra ledere og kunder.

Han sier også at 80 prosent av renholderne i firmaet har minoritetsbakgrunn fra over ti språkgrupper, og derfor kjenner han seg ikke igjen som en arbeidsgiver som diskriminerer jobbsøkere med slik bakgrunn.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy