JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Feilslått kollektivpolitikk

Privatbilismen øker på tross av politikken som er ført for å øke kollektivtrafikkens andel.

2006121114480420131216050819

Til tross for 30 prosent bedre tilgjengelighet, har det vært en nedgang på 20 prosent i kollektivandelen av nordmenns daglige reiser. I samme periode har andelen som velger å kjøre egen bil økt med 26 prosent, skriver sivilingeniør Hallvard A. Vie i bladet «Transportforum».

Utvikling

– Politikken som har vært ført for å øke kollektivtrafikken i Norge er feilslått, mener sivilingeniøren. Han er rådgiver i Transportbedriftenes Landsforening, og mener det er behov for en ny tenkemåte i kollektivtrafikken, med mye større vekt på innhold og kvalitet, og på måten tilbudene markedsføres og selges på.

– Vi må innse at transport ikke bare handler om å komme seg fra et sted til et annet. Vi må også innse at samfunnet er i konstant utvikling, og at bilen er en svært pågående konkurrent til kollektivtransporten, skriver han.

Vie baserer seg på tall fra Transportøkonomisk institutts reisevaneundersøkelser, som er blitt gjennomført jevnlig siden 1985.

Tallene viser at nordmenn i gjennomsnitt har fått mye bedre tilgang på kollektivtransport i løpet av de siste 20 årene. Men samtidig er tilgangen til bil økt svært mye. I 1985 hadde 51 prosent tilgang på bil, mens tilsvarende tall i 2005 var 68 prosent.

Fra kvantitet til kvalitet

– Utviklingen de siste årene har blant annet lært oss at et kvantitativt bedre kollektivtilbud ikke automatisk fører til at flere velger å reise kollektivt. Vi må regne med at samfunnsutviklingen fortsetter, og at individuelle transportmidler utvikler seg minst like raskt som kollektive transportløsninger, skriver Vie.

Det er derfor han mener det er viktig å tenke nytt, fra kvantitet til kvalitet.

– Ingenting tyder på at de politiske målene om økt kollektivandel noensinne vil bli nådd med den politikken og den styringen vi har sett hittil, skriver han i artikkelen.

KVALITETSARKIVET - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy