Fagforbundets representant i styret, Ingegjerd S. Sandberg foreslo at ambulansedriften i helseregionen skulle drives i offentlig regi, men forslaget fikk bare fem stemmer og falt.
Da hun ikke fikk gjennomslag for sitt syn, foreslo Sandberg at saken ble utsatt. Hun mener forskjellen mellom offentlig og privat drift når det gjelder både økonomi og kvalitet må utredes bedre.
Men hun fikk ikke gjennomslag for det heller. Flertallet i regionstyret ville ha en avgjørelse på møtet i desember.
Trenger ikke tariffavtale
Dermed fortsetter ambulanseordningen i helseregionen med private ambulanser. Men ambulanseområdene skal organiseres annerledes, slik at det kommer til å bli færre områder pr. helseforetak.
Slik vedtaket er formulert, skal anbudskonkurransene baseres på felles kravspesifikasjon og konkurransegrunnlag, men det er ikke noe krav om at ambulansefirmaet skal ha tariffavtale med sine ansatte.
Kontraktsperioden blir på fire år, med mulighet for ett års opsjon.
– Offentlig ansatte mer sjuke
Ernst & Young har laget en rapport om de økonomiske forholdene ved dagens ambulansetjenester der de konkluderer med at offentlig ambulansedrift vil føre til to prosent økt sjukefravær, og at pensjonsutgiftene til offentlige ansatte med tariffavtaler i ambulansetjenesten vil utgjøre en merutgift i forhold til privat drift på cirka 18 millioner kroner.
Ingegjerd S. Sandberg stiller seg undrende til hvilket grunnlag Ernst & Young har for å fastslå at framtidig ambulansepersonell kommer til å ha to prosent høyere sjukefravær enn hvis de arbeider i private selskaper.
I en protokolltilførsel peker hun på at styrets vedtak er fattet ut fra økonomiske hensyn, og at sakens dokumenter ikke gir nok opplysninger om kostnadene ved privat og offentlig drift.
Regionstyret har tidligere vedtatt at ansattes arbeidsforhold – blant annet lønn og pensjonsforhold – skal ivaretas også ved konkurranseutsetting. I protokolltilførselen gjør Sandberg oppmerksom på at dette ikke er ivaretatt i styrets siste vedtak.
KVALITETSARKIVET - KVALITETSST
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold