JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ingen dusj på tre uker

Hjemmetjenesten i Marker kommune sliter med bemanningen. – Kommunesektoren må gjøre mye mer for å få ungdom til å velge disse yrkene, sier Fagforbundets Kjellfrid Blakstad.

2008072509103620131216061050

Hjelpetrengende i Marker kommune i Indre Østfold har fått beskjed om at det ikke vil komme noen hjelp i ukene 29, 30 og 31. Årsaken er at kommunen ikke har fått tak i nok sommervikarer. – Man føler seg ikke vel nå man ikke får dusjet. I denne var men trenger vi i aller høyeste grad en dusj, sier 74-år gamle Gunvor Elise Steinsland til Aftenposten. Det burde ha vært 15-20 sommervikarer for å få en ryddig avvikling av ferien, men kommunan har bare klart å dekke halvparten av behovet.

Sommerjobbtilbud

– I tillegg til at deter ansatt flere i pleie- og omsorgssektoren, har vi et stramt arbeidsmarked. Det finnes mange sommerjobber der ute, og unge velger jobb etter interesser, lønn og hva som gavner studiene, sier direktør for arbeid og aktivitet i Nav, Erik Oftedal, til Aftenposten. Behovet for vikarer er lagt høyere enn bare for noen år siden. Ifølge Nav har det hittil i år vært søkt etter nærmere 9000 sommervikarer i pleie- og omsorgssektoren. I 2003 ble det søkt etter 6000.

Færre søkere

Men ungdommens interesse for pleie- og omsorgsyrkene vokser ikke i takt med behovet. Antallet søknader til sykepleierutdanningen har gått ned, viser tall fra Samordna opptak. Det er nødvendig å heve statusen til pleie- og omsorgsyrkene, sier Leder for Seksjon helse og sosial i Fagforbundet, Kjellfrid Blakstad, til Fagbladet. - Kommunesektoren må gjøre mye mer for å få ungdom til å velge disse yrkene, vise at kommunal sektor er en attraktiv arbeidsplass. Privat sektor er mye flinkere til å ta tak i ungdommen allerede på skolen, sier hun. Det handler både om å vise fram det positive ved yrkene og å gjøre arbeidet mer attraktivt. Det innebærer at kommunene må gripe fatt i lønnsnivå, karrieremuligheter og muligheter for videreutdanning. Samtidig må det gjøres et krafttak for å redusere omfanget av ufrivillig deltid, mener Blakstad. - Det er kommunene som arbeidsgiver som må på banen. Det er deres ansvar å sørge for at innbyggerne får tjenester av god kvalitet, men det er tydelig at en del kommuner ikke planlegger godt nok, sier hun, med forbehold om at hun ikke har satt seg spesifikt inn i sitausjonen i Marker kommune.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy