JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil styrke fylkeskommunen

Fylkeskommunene bør overta mange av oppgavene fylkesmannen sitter på i dag, sier Gerd Eva Volden i Fagforbundet til Fagbladet.

2008091610264020131216064457

monica.schanche@fagforbundet.no

- Fylkesmannen kan godt være et kontrollorgan. Men når det gjelder planlegging, regulering og utvikling innenfor landbruk og miljø, må vi få til et samspill mellom kommuner og fylke. Nå sitter fylkesmannen som konge på haugen, sier Gerd Eva Volden, leder i Fagforbundets Seksjon kontor og administrasjon.

Politisk skjønn over til folkevalgte

Hun er dermed på linje med fylkesordførerkollegiet i KS, (kommunenes interesse- og arbeidsgiverorganisasjon) som uttaler at fylkesmannens oppgaver bør begrenses til kontroll og tilsyn, mens utviklingsorienterte oppgaver som krever politisk skjønn bør legges til regionalt folkevalgt nivå.

Forsinkende ledd

Seksjonsleder Gerd Eva Volden har åtte års erfaring som tidligere fylkespolitiker for Ap i Buskerud, og har selv følt gnisninger mellom interessene til folkevalgte fylkespolitikere og statlig oppnevnte fylkesmenn.

– Da jeg selv var fylkespolitiker, opplevde jeg fylkesmannen som et forsinkende ledd , sier Volden.

Hun er skuffet over at Kommunal- og regionaldepartementet i en høring skaper uklarhet om regjeringens holdning til oppgavefordeling.

I Stortingsmelding nr.12 (2006-2007) heter det at de fleste av fylkesmannens oppgaver innenfor landbruk og miljøvern skal overføres. I KRDs høring heter det nå at regjeringen "vil vurdere" dette.

Vil vitalisere fylkeskommunen

– Vi håper at regjeringen vil stå for det de har sagt tidligere. Disse oppgavene bør over til folkevalgt nivå. Jeg tror vi da vil få en bedre miljøpolitikk på tvers av kommuner og fylker. Noen ganger er det nødvendig å bruke skjønn i tillemping av lover og regler. Fylkesmannen kan noen ganger være for firkantet, mener Gerd Eva Volden.

Hun ønsker å vitalisere fylkeskommunene ved at de får overført flere oppgaver. Antall regioner vil hun derimot ikke tallfeste.

Regioner må baseres på frivillighet

- Oppretting av regioner må være innenfor rammen av frivillighet, der en ser nytteverdien og det faller naturlig. Å træ noe ned over hodet på folk har lite for seg. Frivillighet og delaktighet gir de beste resultatene. Hvis en skal etablere regioner, bør det være vitale regioner som kan tilføre vitalitet til innbyggerne i landet vårt, sier Gerd Eva Volden.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy