JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil straffe ansvarlige for Israels krigsforbrytelser

Fagforbundets advokat Geir Høin mener norske myndigheter må ta initiativ til et rettsoppgjør mot de ansvarlige for det som nå skjer i Gaza. Også president Sven Mollekleiv i Røde Kors og generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, mener det er grunn til å mistenke Israel for krigsforbrytelser.

2009011612465720131216082406

Sammen med to andre høyesterettsadvokater, arbeider Geir Høin systematisk for at de ansvarlige for det de mener er israelske krigsforbrytelser blir stilt for retten.

– Overgrepene mot sivilbefolkningen i Gaza må bedømmes som krigsforbrytelser etter folkeretten slik den kommer til uttrykk i Genevekonvensjonen fra 1949, sier Høin.

Han understreker samtidig at kritikken mot Israels brudd på folkeretten ikke er det samme som å støtte Hamas sine politiske mål og virkemidler.

Ønsker internasjonal gransking

I går ble et sykehus og et forsyningslager med nødhjelp og medisinsk utstyr satt i brann i Gaza. Samtidig ble brannmannskaper hindret i å komme fram for å slukke brannen.

Dette har sjokkert Sven Mollekleiv og John Peder Egenæs:

– Selv i krig er det regler. Dersom Israel rammet sykehus og hjelpearbeidere med hensikt, er det krigsforbrytelser som FNs sikkerhetsråd må påse blir straffeforfulgt, sier Mollekleiv til Dagbladet.

I et brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre krever generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, at norske myndigheter engasjerer seg i FN og arbeider for at brudd på menneskerettighetene i Gaza blir gransket av en internasjonal kommisjon.

Forpliktet til å følge folkeretten

– Med noen få unntak er det allmenn enighet blant folkerettsjurister om at Israel okkuperer områder på Vestbredden og i Gaza. Okkupasjonen, og de krigshandlingene som nå foregår, medfører at Israel er forpliktet til å følge folkerettens krav til å beskytte sivilbefolkningen og til å avstå fra å tilegne seg deler av de landområdene som er okkupert, sier Geir Høin.

Han har vært med på flere møter med israelske myndigheter som mener at de, på grunn av Palestinas særegne status, ikke er forpliktet til å følge Genevekonvensjonens regler. Høin mener dette er et uholdbart standpunkt, og der får han støtte fra blant andre Røde Kors.

Han mener Israel går langt ut over sin rettslige adgang til voldsbruk, selv i selvforsvarssituasjoner, og at landets myndigheter systematisk bryter sine særlige forpliktelser som konfliktens sterke part til å beskytte sivilbefolkningen.

Høin mener også at Israel systematisk har brutt Genevekonvensjonen ved ikke å sørge for fritt leide for legemidler og sanitærmateriell for å behandle sårede og for å sikre sykehusdrift. I tillegg har Genevekonvensjonen en plikt til å sørge for at en okkupert befolkning har legemidler og mat. Også her mener Høin at Israel unnlater å følge folkerettens bestemmelser.

– Handlingene faller klart inn under definisjonen av krigsforbrytelser, mener Høin.

Ville arrestere Sharon

Geir Høin registrerer at Norge har bidratt aktivt for å få straffet krigsforbrytere blant annet på Balkan og i Afrika. Han mener derfor norske myndigheter også må bidra slik at det blir gjennomført et rettsoppgjør med de ansvarlige for det som skjer i Gaza.

– I 2000 droppet Ariel Sharon en planlagt reise til Belgia. Grunnen var at belgiske myndigheter hadde utferdiget en arrestordre på ham for krigsforbrytelser.

– Etter min mening er dette er et eksempel til etterfølgelse for både norske og andre lands myndigheter, sier Geir Høin.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy