JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker grønn sertifisering

Trude Lundevall (24) ble allergisk og måtte bruke gassmaske på jobb. Takket være økologiske hårpleiemidler kunne hun fortsette som frisør. Nå har hun åpnet egen «grønn» salong på Grünerløkka i Oslo.

2009012208394920131216082725

Zenz Grünerløkka er en av etter hvert flere økologiske frisørsalonger i Norge. Fagforbundet og Frisørenes Fagforening har i flere år arbeidet med frisørenes arbeidsmiljø, og har vært en viktig bidragsyter i kampen mot mindre helseskadelig og mer miljøvennlig hårpleie.

Helga Skofteland, rådgiver og jurist i forbrukerrådet, har arbeidet med det samme, men med problemstillingen sett fra forbrukernes side. Hun setter pris på at fagbevegelsen engasjerer seg i kampen mot skadelige kjemikalier, og er glad for at stadig flere frisører melder seg inn i Fagforbundet og Frisørenes Fagforening.

Burde brukt verneutstyr

Trude tar imot Helga i den nye salongen sin, og de finner raskt tonen.

– Jeg har arbeidet både med maling og med kosmetikk og hårpleieprodukter. Til min forskrekkelse oppdaget jeg at kjemiske stoffer som for lengst er forbudt i maling, fortsatt er tillatt i hårfarge. Det som altså er for farlig å påføre med pensel, er med andre ord helt greit å bruke rett på hodebunnen, og det med bare hendene, forteller Skofteland.

– Hvis gutta i industrien skal bruke de samme kjemiske stoffene som de fleste frisører håndterer hver dag, skal de i henhold til forskrifter og regler bruke fullt verneutstyr. Jeg har ofte spurt meg selv hvorfor det ikke er like strengt i typiske kvinneyrker – som for eksempel frisørbransjen, sier Helga Skofteland.

Forbrukermakt

Hun har flere ganger tatt opp dette i BEUC, som er paraplyorganisasjonen for forbrukerorganisasjoner i Europa, for å få dem til å jobbe mer intensivt mot EU-myndighetene. Men veien fram er lang, den kjemiske industrien er både innflytelsesrik og mektig.

– Derfor er det gledelig at det kommer initiativ fra fagbevegelsen og fra bransjen, selv om jeg kunne ønsket meg et sterkere engasjement fra mesterforbundet, sier Skofteland.

– Forbrukermakten kan være veldig sterk hvis den blir brukt, sier Helga Skofteland. – Men det forutsetter selvsagt at forbrukerne har reelle alternativer å velge mellom. Derfor er det bra at vi får stadig flere frisørsalonger med et minimum av skadelig kjemi i hårfarge og andre hårpleieprodukter, legger hun til.

Ønsker sertifisering

Frisører er ikke så veldig bevandret i kjemi, og det kan ofte være vanskelig å finne ut hva hårpleieprodukter inneholder av stoffer. Trude har selv vært nødt til å sende tilbake en hel serie av et produkt som hadde et innhold hun ikke ønsket i salongen sin, og hun mener det hadde vært lettere for fri­sørene hvis bransjen hadde en egen godkjenningsordning tilsvarende det danske konseptet «Grønn frisør».

– Danskene har et system med selvjustis, og det er selvsagt bedre enn ikke å ha noe system i det hele tatt. Jeg mener imidlertid at det beste ville ha vært en form for uavhengig autorisasjon, for eksempel ved å bruke det godt innarbeidede svanemerket, sier Helga Skofteland.

– Spesielt nå som økologiske produkter og drift med minst mulig klimautslipp er i ferd med å bli trendy, vil det sannsynligvis dukke opp produkter som ikke holder hva de lover. Og da gir det en ekstra trygghet for både bransjen og forbrukerne å kunne forholde seg til en stiftelse som tester produktene og som ikke setter svanemerket på noe produkt den ikke kan garantere for, legger hun til.

Imidlertid har stiftelsen Miljøfyrtårn revidert sine bransjekrav når det gjelder frisørsalonger. For å bli en miljøfyrtårnsertifisert salong må kundene tilbys en behandling fri for de mest problematiske stoffene, i tillegg til generelle krav om miljøvennlighet for både ansatte og kunder.

– Kravene er i tråd med våre mål, og vi syns dette er et viktig skritt i riktig retning, sier sekretær i Frisørenes Fagforening, Janne Fraas.

Fikk allergi

Trude Lundevall har i flere år vært en av ressurspersonene i Frisørenes Fagforening når det gjelder grønne frisørsalonger. Hun utviklet sterk allergi ved å bruke hårfarge da hun var lærling, og holdt på å måtte gi opp hele frisørkarrieren sin.

Etter å ha undersøkt mulighetene, kom hun i kontakt med Anne Sophie Villumsen, som har grunnlagt den danske kjeden Zenz med fire salonger i København.

I 2006 begynte hun å arbeide i Danmark, og har aldri hatt problemer med de økologiske hårproduktene. I månedsskiftet oktober/­november åpnet hun sin egen grønne salong i Oslo, i sam­arbeid med Zenz-kjeden.

Siden hun har åpnet egen salong og har ansvaret for en lærling, har Trude meldt seg ut

av Fagforbundet og Frisørenes Fagforening. I stedet står hun nå i mesterforeningen.

– Jeg håper å kunne bruke det medlemskapet til å påvirke salongeierne og arbeidsgiverne til å tenke mer i retning grønne frisører, sier hun.

• Medlemmene av Fagforbundet og Frisørenes Fagforening har nå tilgang til informasjon fra Videncenteret for frisører og kosmetikere i Danmark. Videncenteret jobber tett sammen med hudleger og allergiforskere. • Adressen er www.dfkf.dk. Der finner du en link til Viden­centeret for frisører og kosmetikere. For å logge deg inn, trenger du brukernavn som er de sju siste sifrene i medlemsnummeret ditt. Passordet er navnet ditt.

Statens forurensningstilsyn, Mattilsynet og Forbrukerrådet har gått sammen om en egen internettbasert kjemikalieportal som etter planen skal åpnes i år. Her skal det være mulig å finne informasjon om skadelige stoffer, hvilke produkter de fins i, og svar på også andre spørsmål.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy