Sjåfører mister rettigheter
Tide-sjåførene i Hordaland får lange vakter og mister opparbeidede rettigheter i ny skiftordning.
Mandag startet Tide Buss i Hordaland sin nye skiftordning som skal gjøre selskapet konkurransedyktig når bussrutene i bergensområdet skal ut på anbud i løpet av året. – De nye ordningene er en tilpasning til den konkurransen som kommer, og de innebærer både at sjåførene får lengre dager og at de mistet opparbeidede rettigheter, sier Bjørn Furnes som er leder i Bergen Sporveisforening og leder for Fagforbundets seksjon samferdsel og teknisk i Hordaland. Han er bekymret over utviklingen, og mener at det ikke akkurat fremmer trafikksikkerheten at bussjåførene kan få vakter opp mot ni timer med pause ned mot et kvarter. – Da sier det seg selv at spesielt de som har kjørt mange timer i sentrum er både mentalt og fysisk utslitt, sier han til Fagbladet.
Ikke for kundene
– Sjåførene er skuffet og opprørte. Det har jeg forståelse for, sier hovedtillitsvalgt og representant i styret, Mons-Tore Nakken til Bergensavisen. Selv om betingelsene til de ansatte er blitt dårligere, er de i tråd med tariffavtalen: – Vi må ikke kjempe bare for våre sjåfører, men for hele sjåføryrket. Nå som den lokale avtalen er svekket, må vi ta lønnskapen sentralt, sier Nakken. Også han er bekymret over at sjåfører som har kjørt ni timer i tett bytrafikk kan bli uoppmerksomme fordi de er slitne. – Dette er ikke en endring som kommer kundene til gode, mener han.
Snur på alle kroner
Bjørn Furnes forteller at Tide-sjåførene i tillegg til å miste betalt matpause og få lengre vakter, også har fått dårligere lønnsbetingelser. Blant annet er 25-års tillegget på tre kroner timen fjernet. – I tillegg snur tide ledelsen på alle kroner for å spare penger. Dette får konsekvenser for vaskehallen, administrasjonen og verkstedet. Alt er gjort for å holde kostnadene nede i anbudskonkurransen som kommer i løpet av året, sier han. Fylkeskommunen har holdt med å legge om busstilbudet og konkurranseutsette rutene i noe tid. I Austevoll vant Tide, mens Concordia vant bussrutene i Sunnhordland. I Hardanger/Voss fikk Tide kontrakten, mens Concordia ble foretrukket i Nord-Hordaland.
Viktigst å holde ruta
I løpet av året skal flere områder i og rundt Bergen konkurranseutsettes, og det er denne konkurransen Tide kutter utgifter for å kunne vinne. – I verste fall, sett med befolkningens øyne – kan vi få en situasjon der tre-fire forskjellige selskaper drifter forskjellige ruter i Bergen. Fylket har lagt inn i konkurransen at systemet skal være fleksibelt og korrespondere. Samtidig er det naivt å tro at de forskjellige selskapene ønsker å gi kunder til hverandre, sier Furnes. Han minner også om at det vil bli snakk om bruttoanbud, det vil si at kontrakten ikke er basert på antall passasjerer, men på det å holde rutetidene. – Hvis bussen er for sen, vanker det bot. Det kan bety at det blir viktigere å holde ruta enn å gi service til passasjerene, sier Bjørn Furnes.