- Velferdsstaten er ikke truet av politikere som direkte sier at de vil bygge den ned. Truslene er sniknedbygging av velferdstjenestene og new public management, som er ren markedstenkning i offentlig sektor, sa Fagforbundsder Jan Davidsen på velferdskonferansen som samlet nærmere 500 deltakere fra fagbevegelsen og venstresiden i norsk politikk.
Davidsen understreket at jobben nå er å skaffe kunnskap om hva dette betyr for offentlig sektor og hva som er de gode alternativene for å skape gode arbeidsplasser og et samfunn for fellesskapsløsninger, og som er bærekraftig i forhold til naturressursene.
Nødvendig selvransakelse
Dermed var tonen satt for velferdskonferansen som i to dager har satt søkelys på hva som egentlig skjer med velferdsstaten når markedstenkningen får bre om seg, og hva som er alternativene. Og det er grunn til selvransakelse også for fagbevegelsens og venstresidens aktører.
Gullstandard
Kjell Arne Røvik, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, var klar på at markedstenkningen er på frammarsj, selv om noen liker å tro det motsatte. Forretnings- og bedriftsorganisering brer om seg, med en selvforklarende begrunnelse. Bedriftsorganisering er blitt selve gullstandarden som har satt seg i ryggmargen, også langt inn i de rødgrønnes rekker, sa han.
Finanskrise
Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), nestleder Audun Lysbakken (SV) og stortingsrepresentant Ingrid Heggø (Ap) måtte svare for seg i plenum siste dag. Fagforbundets nestleder Gerd Kristiansen konfronterte de rødgrønne politikerne: Hva gjør regjeringen for å regulere dem som styrer finansmarkedet? Hun etterlyste også penger til utdanningsvikariater som en del av tiltakspakken i kommunal sektor for å ta inn ledige fra privat sektor og få en heving av kompetansen blant egne ansatte.
Kvalitetskommunetenking
Fagforbundets nestleder slo til lyd for å innføre prinsippene for kvalitetskommunerogrammet om trepartssamarbeid også innenfor stat og sykehus. Utskilling av tjenester pågår for fullt fortsatt, og politikerne har gitt fra seg makten, sa Gerd Kristiansen.
Audun Lysbakken framholdt at det er viktig med strengere regulering av finansmarkedet og krav til større bufferkapital i bankene. Han vil ha sterkere politisk innflytelse over styringen av helseforetakene. Kommunalministeren kunne ikke love penger til utdanningsvikariater i denne omgang, men vil se an hvordan ting utvikler seg. Derimot hadde hun stor sans for å utvide prinsippene for kvalitetskommuneprogrammet også til stat og helseforetak. Dette er et godt innspill som jeg vil ta med meg videre, sa kommunalministeren.
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
Enigheten i forhandlingene i Bring Transportløsninger AS (BTL) sikrer blant annet alle BTL-ansatte et tillegg på 16 500 kroner, samt økning av en rekke tillegg. Her er Fagforbundet Post og finans' forhandlinngsutvalg: Jacqueline Hopkinson, Odd Arne Hartvigsen, Cathrine S. Ertsås (foran), Gerd Øiahals og Marius Weisæth underveis i forhandlingene.
Alf Ragnar Olsen