JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Stans dansen rundt gullkalven

Velferdskonferansen tok et formidabelt oppgjør med markedsorganisering i offentlig sektor. Fagforbundets leder Jan Davidsen advarer mot sniknedbygging av velferdsstaten.

2009030412010120131216090702

- Velferdsstaten er ikke truet av politikere som direkte sier at de vil bygge den ned. Truslene er sniknedbygging av velferdstjenestene og new public management, som er ren markedstenkning i offentlig sektor, sa Fagforbundsder Jan Davidsen på velferdskonferansen som samlet nærmere 500 deltakere fra fagbevegelsen og venstresiden i norsk politikk.

Davidsen understreket at jobben nå er å skaffe kunnskap om hva dette betyr for offentlig sektor og hva som er de gode alternativene for å skape gode arbeidsplasser og et samfunn for fellesskapsløsninger, og som er bærekraftig i forhold til naturressursene.

Nødvendig selvransakelse

Dermed var tonen satt for velferdskonferansen som i to dager har satt søkelys på hva som egentlig skjer med velferdsstaten når markedstenkningen får bre om seg, og hva som er alternativene. Og det er grunn til selvransakelse også for fagbevegelsens og venstresidens aktører.

Gullstandard

Kjell Arne Røvik, professor i statsvitenskap ved Universitetet i Tromsø, var klar på at markedstenkningen er på frammarsj, selv om noen liker å tro det motsatte. Forretnings- og bedriftsorganisering brer om seg, med en selvforklarende begrunnelse. Bedriftsorganisering er blitt selve gullstandarden som har satt seg i ryggmargen, også langt inn i de rødgrønnes rekker, sa han.

Finanskrise

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), nestleder Audun Lysbakken (SV) og stortingsrepresentant Ingrid Heggø (Ap) måtte svare for seg i plenum siste dag. Fagforbundets nestleder Gerd Kristiansen konfronterte de rødgrønne politikerne: Hva gjør regjeringen for å regulere dem som styrer finansmarkedet? Hun etterlyste også penger til utdanningsvikariater som en del av tiltakspakken i kommunal sektor for å ta inn ledige fra privat sektor og få en heving av kompetansen blant egne ansatte.

Kvalitetskommunetenking

Fagforbundets nestleder slo til lyd for å innføre prinsippene for kvalitetskommunerogrammet om trepartssamarbeid også innenfor stat og sykehus. Utskilling av tjenester pågår for fullt fortsatt, og politikerne har gitt fra seg makten, sa Gerd Kristiansen.

Audun Lysbakken framholdt at det er viktig med strengere regulering av finansmarkedet og krav til større bufferkapital i bankene. Han vil ha sterkere politisk innflytelse over styringen av helseforetakene. Kommunalministeren kunne ikke love penger til utdanningsvikariater i denne omgang, men vil se an hvordan ting utvikler seg. Derimot hadde hun stor sans for å utvide prinsippene for kvalitetskommuneprogrammet også til stat og helseforetak. Dette er et godt innspill som jeg vil ta med meg videre, sa kommunalministeren.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy