Folkets hjelper

Petter Eide er tilsynelatende en mild mann, men er ikke redd for sterke meninger. Generalsekretærgrossisten skal tross alt redde verden.

2009030414262220131216090718

DET ER NOE nesten irriterende ­plettfritt over Norsk Folkehjelps generalsekretær. Ikke bare fordi tannpastasmilet og det fiolblå blikket får oss til å tenke på George Clooney. Heller ikke fordi han er så usedvanlig elegant-men-uformell i tøyet. Men kanskje fordi Petter Eide har så uangripelig korrekte meninger – som attpå til legges fram med all den høflighet og vennlighet som tenkes kan.

Det er liksom ingen ting å ta denne mannen på. Han har da også tidligere beskrevet seg selv som motbydelig politisk korrekt. Men nå sitter han forsyne meg og sier at det ikke fins fattige land i verden.

– Bare mange millioner fattige mennesker, legger han til.

– Jeg vet ikke om noe land, muligens med et par unntak, som ikke har flust med naturressurser. Det er ikke slik at fattigdom i Sør skyldes utelukkende utbyttende regimer i Nord. Det skyldes vel så mye urettferdighet, undertrykkelse, manglende demokrati og korrupte regimer i Sør.

GENERALSEKRETÆREN HAR SELV forsøkt å tilsmusse sitt plettfrie rykte ved å framstille seg som tidvis humørsyk og vanskelig å ha med å gjøre. Petter Eide har blitt en av disse vi stoler på og outsourcer vår dårlige samvittighet til, mens vi selv løper skytteltrafikk mellom våre stressende jobber, unger, tv-stoler og gudvethva.

Selv er han så vidt blitt varm i kontorstolen etter, som en annen wonderboy, å ha begynt på sin tredje generalsekretærjobb i løpet av bare to år. Ny Tid omtalte ham nylig som «den store generalsekretærgrossisten i Organisasjons-Norge».

Nå sitter den svartkledde general­sekretæren i Folkehjelpas blendahvite møterom omgitt av svarthvitt-fotografier. Men gråtonene trenger seg på så snart man beveger seg ut i virkelig­heten, forteller Eide. På godt og vondt.

HAN ER NETTOPP kommet hjem fra Gaza. I Gaza er det mat i butikkene, drivstoff, og mesteparten av tida også strøm, internett og telefon. Og selv om fire tusen bygninger er bombet i stykker og ytterligere tjue tusen skadd, er størstedelen av byen i god behold, forteller han.

Han anklager tv-mediene for å lyve («litt», som han sier) om situasjonen i Gaza:

– Mesteparten av Gaza står, selv om noen områder er ødelagt.

– Mener du at mediene lyver og gir et skjevt bilde i palestinernes favør?

– Lyver blir et feil uttrykk. Det tv-bildene viser, er riktig, men det er ikke hele historien. Bildene skaper inntrykk av at hele Gaza ligger i ruiner. Det foregår en forjævligsering i det brede mediebildet, mener Eide.

– Er det ikke en sånn forjævligsering dere i bistandsbransjen lever av, da?

– Ja, ja, ja. Det er klart alt blir mer nyansert når man kommer ned dit.

– Men samtidig, sier han, lener seg lett framover og fyrer av en bredside mot israelske myndigheter:

– Samtidig har det foregått en mer systematisk ødeleggelse av sivile mål enn jeg trodde. Ufattelig mange bolighus og skoler er bombet i stykker. Fiskebåter, småindustri, landbruk og drivhus er ødelagt. Israel har ødelagt ikke-militære mål svært så treffsikkert.

SIN FORRIGE JOBB, som generalsekretær i bistandsorganisasjonen Care, hadde Petter Eide bare i et knapt år. Cares upolitiske profil ga ham ikke anledning til å mene så mye som han ville.

– Det var ikke helt meg. Jeg trenger mer politisk spillerom, forklarer han.

Mange bistandsorganisasjoner foretrekker å unndra seg politiske standpunkter for bedre å kunne ivareta det humanitære oppdraget. Slik unngår de å legge seg ut med myndigheter i landene de opererer i, og med givere hjemme.

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens bistandsorganisasjon, og noen hakk hvassere i retorikken enn mange av sine konkurrenter. Generalsekretæren er overbevist om at Folkehjelpas engasjement vekker positive reaksjoner.

– Vi har fått en enorm støtte til arbeidet vårt i Gaza fra Fellesforbundet og Fagforbundet. Hvis vi hadde kjørt veldig på en «hjelpe de stakkars barna»-linje, tror jeg ikke vi hadde fått den samme gjenklangen, mener han.

Norsk Folkehjelp vil ikke, som Eide sier, være «tause vitner til overgrep».

– Vi har tatt stilling. Vår oppgave er å styrke palestinernes rettigheter. ­Kjernen i palestinernes opprør ligger i det faktum at de er okkupert, og at de har rett til å forsvare seg. I disse Max Manus-tider kan det Hamas gjør sammenliknes med det gutta på skauen gjorde under annen verdenskrig. Men det betyr ikke at vi anerkjenner alle metodene til Hamas, understreker han.

MEDIEANALYTIKERE har utpekt Eide til bistandsnorges fremste linselus, og har tillagt ham mye av æren for at Norsk Folkehjelp, i løpet av året han har ledet organisasjonen, er blitt den norske bistandsorganisasjonen som er mest synlig i mediebildet.

Det handler om kvalitetskontroll, mener Petter Eide.

– I et sunt markedsregime er det kvaliteten på produktet som sikrer økonomien. Hvis en bilfabrikk lager et dårlig produkt, vil den gå konkurs. Slik er det ikke i bistandsfeltet. Vi driver ikke mediearbeid fordi det er kult å være i pressen, men fordi det sikrer kvaliteten på arbeidet at vi stiller oss åpne for kritikk, forklarer han

PETTER EIDE KOMMER fra Lillestrøm, der han opplevde en ungdomstid som etter sigende ikke skal ha handlet om stort annet enn jenter og rock ‘n’ roll.

Han ble tidlig politisk aktiv, og har blant annet vært politisk sekretær i Sosialistisk Venstreparti og medlem av partiets internasjonale utvalg. Han er sosialantropolog, har jobbet som lærer i den offentlige skolen og som PR-rådgiver i Geelmuyden.Kiese, men har de siste årene bekledd en rekke lederstillinger i norsk organisasjonsliv.

– Hva ofrer du på idealismens alter?

– Jeg føler ikke at jeg ofrer noe nå. Det var nok verre når ungene var små, de første årene i Amnesty. Særlig mediearbeidet der kunne kreve at jeg stilte opp både lørdager og søndager.

Nå er barna blitt 13 og 16, og greier seg bedre alene.

Men jeg vet ikke om jeg er så veldig av en idealist, egentlig. Jeg jobber med det jeg liker, sier han, men tar seg i det.

– Vent litt. Det kan feiltolkes. Det er klart jeg er idealist, men jeg driver jo ikke frivillig arbeid. Det er en del av arbeidsbetingelsene mine, dette her.

Journalisten skriver i blokka: «Redder verden på heltid.»

ALDER: 49 år

YRKE: Generalsekretær i Norsk Folkehjelp

AKTUELL: Redder verden på heltid

MEST LEST:

Bjørn A. Grimstad

Marthe skjønte noe var galt da hun fikk en tekstmelding i en pause på jobb

– Som helsefagarbeider må man ofte jobbe litt ekstra for å vise hva man kan, dette tror jeg kommer av at det er for lite kunnskap om hva en helsefagarbeider faktisk kan brukes til, sier Karoline Sol Danielsen (t.h.). Her sammen med kollega Susanne Fjeld.

– Som helsefagarbeider må man ofte jobbe litt ekstra for å vise hva man kan, dette tror jeg kommer av at det er for lite kunnskap om hva en helsefagarbeider faktisk kan brukes til, sier Karoline Sol Danielsen (t.h.). Her sammen med kollega Susanne Fjeld.

Haukeland universitetssjukehus

Dette sykehuset satser på helsefagarbeidere: Nå vil de ha flere som Karoline og Susanne

TUSEN TAKK: Else Marie Nakken, hjelpepleieren som aldri ga opp å få tilbake sin kommunale arbeidsgiver, fikk blomster og en stor takk av Robert Steen, byråd for helse, eldre og innbyggertjenester. Det samme fikk tillitsvalgte Pooja Sharma.

TUSEN TAKK: Else Marie Nakken, hjelpepleieren som aldri ga opp å få tilbake sin kommunale arbeidsgiver, fikk blomster og en stor takk av Robert Steen, byråd for helse, eldre og innbyggertjenester. Det samme fikk tillitsvalgte Pooja Sharma.

Ingeborg Vigerust Rangul

Her får hjelpepleieren beskjed om at sykehjemmet hun jobber på skal tilbake til kommunen

BRUKER TID: Når ambulanseansatte har hjemmevakt kan det fort gå en halvtime å samle vaktlaget. Deretter er det over 20 mil til sykehuset.

BRUKER TID: Når ambulanseansatte har hjemmevakt kan det fort gå en halvtime å samle vaktlaget. Deretter er det over 20 mil til sykehuset.

Ambulansetjenesten Steigen

Ambulansefolket inviterer helseminister Høie: – Kom hit, så skal få se hva avstand er for noe

Kari Fossum ser fram til en tillitsreform i offentlig sektor.

Kari Fossum ser fram til en tillitsreform i offentlig sektor.

Helge Rønning Birkelund

Skjemaveldet stjeler av tida for helsefagarbeider Kari (47): – For mange er samtalen viktigere enn sårstellet

NOK ER NOK:  Marte Dahl Olsen, Maria Lillegraven, Ingebjørg Schrøder, Roger Kristensen, Marte Ørling Andersen og Mona Rist Nystad, er blant dem som har fått nok av hjemmevaktordningen.

NOK ER NOK: Marte Dahl Olsen, Maria Lillegraven, Ingebjørg Schrøder, Roger Kristensen, Marte Ørling Andersen og Mona Rist Nystad, er blant dem som har fått nok av hjemmevaktordningen.

Ambulansetjenesten Steigen

Fikk nok av hjemmevakt: Seks av ti ansatte i ambulansetjenesten sa opp jobben

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy