JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sammen for en tryggere hverdag

En isbjørn av glass kan redde liv. I elleve år har brannmenn og hjemme­hjelpere i Oslo jobbet for å sikre eldre, hjemmeboende mot brann. Nå skal det unike samarbeidet prøves ut over hele landet.

2009042710222020131216094727

– Brukerne våre er kjempefornøyd. De føler seg mye tryggere når vi har tatt den årlige brannsjekken, sier hjemmehjelp Bjørn Egil Eriksen fra hjemmetjenesten i bydel Østensjø.

– Samarbeidet er utrolig viktig. De siste årene har mennesker på over 60 år vært overrepresentert på statistikken over omkomne i boligbranner, sier fungerende brigadesjef Håvard Bakken Brann- og redningsetaten (OBRE) i Oslo kommune.

– Eldre bor lenger i egne boliger enn tidligere. Før kom de til sykehjemmet kjørende i drosje med en koffert i handa. I dag ankommer folk sykehjemmet i ambulanse, fortsetter han.

Hjertesak

2008 skrev seg inn i historien som det verste brannåret siden 1979. I fjor døde 84 mennesker i boligbranner i Norge, 32 av dem var over 60 år.

Brannvern for brukere av hjemmebaserte tjenester har vært en hjertesak for Håvard og Bjørn i en årrekke. Håvard Bakken har holdt de fleste av brannvernkursene for ansatte i bydelene i hovedstaden, Bjørn Egil Eriksen var blant de første deltakerne.

– Kurset gjør deg mer bevisst på hva brukeren trenger av hjelpemidler. Hvis jeg står og ser på at folk glemmer å slå av platene, gir jeg beskjed til en kontaktperson på jobben, sier Bjørn.

Da går det bare en uke eller to før hjelpemidlene er på plass. Hver bydel har sin godkjente bestiller som en gang i uka samler opp og sender ordrene videre til hjelpemiddel­sentralen.

Hjelpemidler

Komfyrvakten «Anna» – helst montert sammen med en liten varmeføler – er en av de beste hjelperne. Den kobler ut komfyren etter ønsket tidspunkt. Hos hjelpemiddelsentralen i Oslo ligger brannvernutstyret for ethvert behov klare i hyllene: brannteppe, røykeforkle, ioniske røykvarslere som varsler flammebranner og optiske røykvarslere som varsler glødebranner, vibreringsvarslere og isbjørnen i glass som varsler ved å blinke.

– Helt enkle ting som kan redde liv, sier Håvard Bakken.

Han ønsker også at mobile brannslukningsanlegg – vanntåkeanlegg – kan utplasseres i høyrisikogruppen blant dem som ligger og røyker på senga. Vanntåkeanleggene er super­effektive, og gir heller ikke vannskader på bygninger som gamle sprinkel­anlegg kan gjøre.

En trygghetsalarm koblet til en røykvarsler forbedrer også brannvernet.

Bjørn Egil Eriksen snur gjerne pulverapparatet og sjekker røykvarsleren din, men ofte er det bydelens altmuligmann eller feievesenet som setter opp røykvarslerne hjemme hos brukerne av hjemmehjelptjenesten.

Livredning

– Redd liv – ikke verdier, er brigadesjef Bakkens klare råd til alle – og spesielt til eldre.

– Begynner det å brenne, er det viktigste å komme deg ut så fort som mulig. Deretter må du varsle. Folk som er i god fysisk form, kan prøve å slukke. Men har flammene slått inn i ventilatoren over komfyren, er det for seint. Da må man redde seg ut. Det er ikke hensiktsmessig for eldre å rulle ut husbrannslangen eller bruke pulverapparatet, sier Håvard Bakken.

Men det aller viktigste rådet er å legge til rette for at det ikke skal oppstå brann.

Flere prosjekter

Med midler fra Gjensidigestiftelsen legges nå forholdene til rette også for andre kommuner som ønsker å forbedre brannvernet for brukerne av hjemmetjenestene. Kommunene kan søke om støtte fra en pott på 2,7 millioner kroner for samarbeid mellom brannvern og hjemmetjenester.

KVALITETSARKIV - KVALITETSST

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy