– Brukerne våre er kjempefornøyd. De føler seg mye tryggere når vi har tatt den årlige brannsjekken, sier hjemmehjelp Bjørn Egil Eriksen fra hjemmetjenesten i bydel Østensjø.
– Samarbeidet er utrolig viktig. De siste årene har mennesker på over 60 år vært overrepresentert på statistikken over omkomne i boligbranner, sier fungerende brigadesjef Håvard Bakken Brann- og redningsetaten (OBRE) i Oslo kommune.
– Eldre bor lenger i egne boliger enn tidligere. Før kom de til sykehjemmet kjørende i drosje med en koffert i handa. I dag ankommer folk sykehjemmet i ambulanse, fortsetter han.
Hjertesak
2008 skrev seg inn i historien som det verste brannåret siden 1979. I fjor døde 84 mennesker i boligbranner i Norge, 32 av dem var over 60 år.
Brannvern for brukere av hjemmebaserte tjenester har vært en hjertesak for Håvard og Bjørn i en årrekke. Håvard Bakken har holdt de fleste av brannvernkursene for ansatte i bydelene i hovedstaden, Bjørn Egil Eriksen var blant de første deltakerne.
– Kurset gjør deg mer bevisst på hva brukeren trenger av hjelpemidler. Hvis jeg står og ser på at folk glemmer å slå av platene, gir jeg beskjed til en kontaktperson på jobben, sier Bjørn.
Da går det bare en uke eller to før hjelpemidlene er på plass. Hver bydel har sin godkjente bestiller som en gang i uka samler opp og sender ordrene videre til hjelpemiddelsentralen.
Hjelpemidler
Komfyrvakten «Anna» – helst montert sammen med en liten varmeføler – er en av de beste hjelperne. Den kobler ut komfyren etter ønsket tidspunkt. Hos hjelpemiddelsentralen i Oslo ligger brannvernutstyret for ethvert behov klare i hyllene: brannteppe, røykeforkle, ioniske røykvarslere som varsler flammebranner og optiske røykvarslere som varsler glødebranner, vibreringsvarslere og isbjørnen i glass som varsler ved å blinke.
– Helt enkle ting som kan redde liv, sier Håvard Bakken.
Han ønsker også at mobile brannslukningsanlegg – vanntåkeanlegg – kan utplasseres i høyrisikogruppen blant dem som ligger og røyker på senga. Vanntåkeanleggene er supereffektive, og gir heller ikke vannskader på bygninger som gamle sprinkelanlegg kan gjøre.
En trygghetsalarm koblet til en røykvarsler forbedrer også brannvernet.
Bjørn Egil Eriksen snur gjerne pulverapparatet og sjekker røykvarsleren din, men ofte er det bydelens altmuligmann eller feievesenet som setter opp røykvarslerne hjemme hos brukerne av hjemmehjelptjenesten.
Livredning
– Redd liv – ikke verdier, er brigadesjef Bakkens klare råd til alle – og spesielt til eldre.
– Begynner det å brenne, er det viktigste å komme deg ut så fort som mulig. Deretter må du varsle. Folk som er i god fysisk form, kan prøve å slukke. Men har flammene slått inn i ventilatoren over komfyren, er det for seint. Da må man redde seg ut. Det er ikke hensiktsmessig for eldre å rulle ut husbrannslangen eller bruke pulverapparatet, sier Håvard Bakken.
Men det aller viktigste rådet er å legge til rette for at det ikke skal oppstå brann.
Flere prosjekter
Med midler fra Gjensidigestiftelsen legges nå forholdene til rette også for andre kommuner som ønsker å forbedre brannvernet for brukerne av hjemmetjenestene. Kommunene kan søke om støtte fra en pott på 2,7 millioner kroner for samarbeid mellom brannvern og hjemmetjenester.
KVALITETSARKIV - KVALITETSST
70/30
Agnes Bridge Walton
Helsefagarbeiderne i hjemmetjenesten i Oslo gjør samme jobb uansett om de er ansatt i kommunen eller i kommersielle velferdsselskaper. Likevel tjener hjemmehjelpen i kommunen over 100.000 kroner mer i året.
Gorm Kallestad, NTB og Privat
SVELGET UNNA: Strandavatnet rommer 554 millioner kubikkmeter vann. Det var det god bruk for da "Hans" buldret i vei. Vedlikeholdsarbeiderne Torbjørn Haugo og Jan Egil Grue inspiserer. Til høyre i bildet ses overløpet der det bare er centimetere igjen.
Werner Juvik
Jonas Fagereng Jacobsen
GLEDER SEG PÅ MAT: Gunhild Johansen (til venstre) og Ingunn Svensgård åpner bakken med varm mat. Marte Husum i bakgrunnen og Kacper Roza, Alva Linea Myklemyr. Med de to dansende Lydia Emilie Foss Flaathen og Limar i front.
Werner Juvik
Nye tider: "Et super-resultat" kaller helsefagarbeider Gina Næss Høyres valgresultat i Trondheim. Samtidig har valgkampen hatt noen uventede konsekvenser. Næss har blant annet funnet mange gode samtalepartnere blant frivillige i andre partier. - Det har utvidet horisonten min. Vi ønsker alle å bidra med noe og er ofte enig i viktige saker. Jeg tror framtida blir å kjempe på tvers av politiske skillelinje for viktige saker.
Ole Martin Wold