JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker samisk i eldreomsorgen

Har samer spesielle behov i eldreomsorgen? I regi av stiftelsen Mangfold i arbeidslivet har en gruppe eldre samer møttes for å diskutere kulturspesifikke behov.

2009051911582320131216101256

- Kanskje glemmer jeg norsk om jeg blir dement, sier Siri Lukkari Hoika. Hun er en av fem eldre samer som har tatt turen til Samisk hus i Oslo for å diskutere om den samiske minoritetsbefolkningen har spesielle behov når de blir eldre.

Initiativet til møtet kommer fra stiftelsen Mangfold i arbeidslivet (Mio) som tidligere har laget tilsvarende grupper av eldre med pakistansk og vietnamesisk bakgrunn.

Målet er i første omgang å få fram ideer og ønsker om hvordan pleiere og kjøkkenpersonell i eldreomsorgen kan gi en mer kultursensitiv omsorg.

Språk er viktig, framholder gruppedeltakerne som alle har samisk som morsmål.

- En samling fraser kan for eksempel være et godt hjelpemiddel for de ansatte i eldreomsorgen, sier prosjektleder i Mio, Gunnhild Aakervik.

Annet som det kan være nyttig å samle informasjon om er spesielle matvaner og tradisjoner, gjenstander eller kulturelle uttrykk som musikk og bilder.

- Målet er å få laget en verktøykasse med hjelpemidler som kan hentes fram av de som jobber med samiske eldre.

Vi håper dette kan bidra til å åpne folks øyne og gi en bedre eldreomsorg til de som har samisk bakgrunn, framholder gruppedeltakerne.

MEST LEST:
Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy