- Kanskje glemmer jeg norsk om jeg blir dement, sier Siri Lukkari Hoika. Hun er en av fem eldre samer som har tatt turen til Samisk hus i Oslo for å diskutere om den samiske minoritetsbefolkningen har spesielle behov når de blir eldre.
Initiativet til møtet kommer fra stiftelsen Mangfold i arbeidslivet (Mio) som tidligere har laget tilsvarende grupper av eldre med pakistansk og vietnamesisk bakgrunn.
Målet er i første omgang å få fram ideer og ønsker om hvordan pleiere og kjøkkenpersonell i eldreomsorgen kan gi en mer kultursensitiv omsorg.
Språk er viktig, framholder gruppedeltakerne som alle har samisk som morsmål.
- En samling fraser kan for eksempel være et godt hjelpemiddel for de ansatte i eldreomsorgen, sier prosjektleder i Mio, Gunnhild Aakervik.
Annet som det kan være nyttig å samle informasjon om er spesielle matvaner og tradisjoner, gjenstander eller kulturelle uttrykk som musikk og bilder.
- Målet er å få laget en verktøykasse med hjelpemidler som kan hentes fram av de som jobber med samiske eldre.
Vi håper dette kan bidra til å åpne folks øyne og gi en bedre eldreomsorg til de som har samisk bakgrunn, framholder gruppedeltakerne.
Ingun A. Mæhlum
Per Flakstad
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
FRUSTRERT: I perioder har jeg rett og slett følt meg trakassert, sier Anita Vedvik.
Per Flakstad
KABAL: Stillingene Drammen kommune har utlyst har flere ulike stillingsprosenter.
Vidar Eriksen