JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De små verneverdige fagene

De små håndverksfagene har en tendens til å drukne i mengden av informasjon som er rettet mot utdanningssøkende.

2009061114230220131216103243

I mars arrangerte Nordisk ministerråd og Kunnskapsdepartementet i Norge en nordisk konferanse om små håndverksfag og muligheter for et nordisk samarbeid. Målet for konferansen var å diskutere de små håndverksfagenes situasjon og se muligheter for et samarbeid om opplæring mellom de ulike utdanningstilbyderne i Norden.

Vanskelig å finne tilbud

– Behovet for ekstra studiestøtte til utdanningssøkende i små håndverksfag er fortsatt til stede, mener rådgiver i Fagforbundets Seksjon kirke, kultur og oppvekst, Signe Solhaug.

Hun forteller at det er vanskelig å finne opplæringstilbud for voksne i Norden som etterspør yrkeskompetanse i små håndverksfag, både når de etterspør grunnutdanning (fagopplæring) og videreutdanning i et livslangt læringsperspektiv.

– Prosjektet Spor i Norden har hatt som ambisjon å bidra til å endre på dette. Dette er et to-årig utviklingsprosjekt med deltakere fra fire nordiske land: Danmark, Island, Norge og Sverige. De har laget en prosjektrapport om yrkeskompetansen i små håndverksfag for voksne i Norden.

Rapporten viser at det er få yrkesutøvere i de enkelte land, og at det derfor kan være vanskelig å opprettholde yrkeskompetanse­givende opplæring på nasjonalt nivå. Dette fører blant annet til at det kan være vanskelig å finne og gjennomføre opplæring for voksne som etterspør yrkeskompetanse i små håndverksfag.

Prekært behov

Det er få tilbud som gir yrkeskompetanse i hvert land. Dernest er det vanskelig å finne informasjon om tilbudene som faktisk fins. Også opplæringstilbydere leter etter gode samarbeidspartnere.

– Tiden står ikke stille, utøverne blir stadig eldre og behovet for å gjøre noe for de små håndverksfagene før kunnskapen forsvinner, er mer prekært, sier Solhaug.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy