JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Gir barna identitet

Barna danser ikke vekk sorgen over å tilhøre et okkupert folk. Men på oppvekst­senteret Ghirass i Betlehem lærer de om sine røtter og den palestinske kulturen, slik at de blir stolte over å være seg selv.

2009061610230720131216103545

Sangen smyger seg fra underetasjen, opp trappene og gjennom korri­dorene. Vi hører den lenge før vi ser den lille flokken med barn rundt en voksen mann som akkompagnerer dem på et tangentbrett.

Det er den palestinske nasjonalhymnen vi hører.

Etterpå danser de. Dette er en gruppe som senere i sommer skal besøke Norge, en reise de gleder seg veldig til. Også tidligere har ­grupper fra oppvekstsenteret vært på utvekslingsturer i både Norge og England.

Farlig alder

Daglig leder Ibtisam Ilzghayyer har selv mange venner i Norge, etter at hun tok sin mastergrad ved Universitetet i Oslo.

– Vi startet opp i 1995, og målet er å gi barna en kulturell ballast som skal hjelpe dem til selv å finne veien videre i livet. Mange av dem lever i flyktningleirer eller trangt inne i sentrum. Når du vokser opp under en okkupasjon som har vart i lang tid, er det lett å enten bli aggressiv eller sitte igjen med følelsen av at alt er håpløst og bli apatisk, sier hun.

Ibtisam Ilzghayyer er ofte bekymret for de eldste barna som kommer til senteret.

– Barn mellom 14 og 16 er i en ­fryktelig farlig alder, spesielt de som blir frustrerte og sinte. De er unge og «udødelige», og har ikke erfaring til å forstå konsekvensene av å kaste stein på israelske soldater. Og soldatene forstår ikke, eller vil ikke forstå barna, og slår knallhardt tilbake.

– Det er svært bekymringsfullt, mener hun.

Vanskelig balanse

– Barna er for unge til å forstå rekkevidden av sin situasjon, men vi som er voksne og foreldre syns det er en veldig vanskelig balansegang hvordan vi skal oppdra dem, fortsetter hun.

– Hvis vi gir dem sinne og kampvilje, risikerer vi å sende dem i døden. Hvis vi ber dem om ikke å kjempe, ber vi dem samtidig om å gi opp sin kultur og sine røtter.

– Jeg mener det er viktig å lese for barna og lære dem den palestinske kulturen. Vi må vise dem at dette er viktig, og gjøre dem stolte av sin kultur og av sine røtter, sier Ibtisam Ilzghayyer.

Fordelene med kunnskap

Oppvekstsenteret har et eget program for barn med lærevansker, barn som står i fare for å miste den lille utdanningen palestinere har mulighet til å få.

«Remedial teaching program» bygger på Ibtisam Ilzghayyers masteroppgave fra Oslo.

– Vi startet et prøveprosjekt med seks barn i 2000. Nå har vi kapasitet til 120 barn fordelt på flere grupper. Utgangspunktet er at læreevne og intelligens ikke er noen statisk størrelse, men påvirkes av miljøet rundt et menneske. Barna kommer hit to ganger i uka sammen med en fra familien. Her jobber vi bevisst med det positive ved å lære noe, og vi for­søker å få både barna og familiene til å forstå fordelene ved kunnskap og evne til selvstendig og kritisk tenkning.

– Palestinere har ofte store familier, og ved å gå gjennom barna, men sam­tidig involvere slektningene, kan vi nå ut på en helt annen måte enn hvis barna kom hit alene, sier Ibtisam Ilzghayyers.

Et kall

I andre etasje har senteret et galleri med en liten scene. Her framfører dramagruppen sine skuespill, og her henger tegninger og malerier fra kunstgruppa.

Mange av bildene er fargesterke og holdt i glade og friske farger, og ikke som en skulle tro i mørke og dystre nyanser.

– Vi ønsker å ta tak i det positive og arbeide ut fra det, og bildene bærer nok preg av disse holdningene, for­teller Ibtisam Ilzghayyers.

Senteret får ikke økonomisk støtte fra de palestinske selvstyremyndig­hetene, og slik ønsker hun også at det skal være. I stedet får hun støtte fra mange andre kanter, blant annet fra Norge.

– Mye av tida min går med til å arbeide med finansieringen. Men jeg får også tid til å være sammen med barna. For meg er dette mer enn en jobb, det er noe jeg gjør for mitt land og mitt folk. Det er et kall, sier Ibtisam Ilzghayyers.

Oppvekst- og fritidssenter i Betlehem, startet i 1995.

Målgruppa er alle barn som ønsker et slikt tilbud uavhengig av kjønn, religion eller sosial klasse.

Senteret har ti ansatte, der tre arbeider på fulltid.

Senteret har eget bibliotek og datarom, og grupper for kunst, musikk og drama.

Gruppene blir hyret for arrangementer i Betlehem og omegn, og reiser også ut av landet, blant annet til Norge og England.

Rundt palestinernes barnedag i april arrangerer de en festival og tar med både barn og familie på utflukt i naturområdene rundt Betlehem.

Hjemmeside: www.ghirass.org

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy