JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kvalitet i fokus

Etter år med utbygging skal det nå satses på bedre kvalitet i barnehagen. Regjeringen har i statsbudsjettet for 2010 foreslått å øke bevilgningen til kvalitetstiltak med 35 millioner kroner.

2009101415010720131216113350

ingeborg.rangul@fagforbundet.no

Totalt vil det bli benyttet over 100 millioner kroner til kvalitets- og rekrutteringstiltak i 2010. Flere førskolelærere og økt kompetanse for alle som jobber i barnehage er prioriterte områder.

Fagforbundet vil være med og definere kvalitetsbegrepet.

– Vi er opptatt av kvalitet og har mange innspill til innholdet i kvalitetstiltakene, sier SKKO-leder Mette Henriksen Aas.

Henriksen Aas peker på at det er mye snakk om rekruttering av førskolelærere. Å dekke kravene i barnehageloven om antall førskolelærere støtter hun fullt ut, men hun er veldig opptatt av å ikke glemme de andre yrkesgruppene i barnehagene.

– Vi må se mer generelt på rekruttering av ansatte. Vi trenger flere barne- og ungdomsarbeidere, assistenter og vi trenger flere menn. Når det er snakk om bemanning, snakkes det om antall førskolelærere per barn. Vi må også snakke om antall barn per voksen, sier SKKO-lederen.

Likebehandling av ansatte

I mange av de private barnehagene har det vært dårligere lønns- og arbeidsforhold enn i de kommunale. Regjeringen ønsker en likeverdig behandling av kommunale og ikke-kommunale barnehager, gjennom en opptrappingsplan på inntil fem år.

– En rapport fra Telemarksforskning viser at private barnehager driver 13 prosent billigere enn kommunale. Dette skyldes forskjeller i lønn, arbeidsforhold, pensjon, antall ansatte og kompetansenivå. Vi har jobbet mye med å tette igjen dette gapet. Det er våre medlemmers ansettelsesforhold det dreier seg om, sier Henriksen Aas.

Mer til videreutdanning

Et nasjonalt foreldreutvalg for barnehager er planlagt etablert i løpet av 2010. Tiltaket skal vise hvilken ressurs foreldrene er og de skal bli hørt i aktuelle barnehagepolitiske saker.

Det tas også sikte på å opprette et videreutdanningstilbud i ledelse for barnehagestyrere. I tillegg skal satsingen på studiet «Pedagogisk utviklingsarbeid i barnehagen» styrkes. Dette er et ettårig videreutdanningstilbud på deltid for førskolelærere.

Antallet studieplasser i førskolelærerutdanning samt satsingen på arbeidsplassrelatert førskolelærerutdanning og etter- og videreutdanningstilbud til barnehageansatte, skal videreføres.

For å oppnå bedre kunnskap om barnehagesektoren, vil regjeringen styrke forskning i og om barnehager, og utvikle et system for å vurdere kvaliteten i barnehagene.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy