per.flakstad@fagforbundet.no
Forhandlingsleder Jan Davidsen i LO Kommune er godt fornøyd med resultatet.
– Først og fremst er jeg glad for at vi klarte å bli enige gjennom forhandlinger. Men det skulle også bare mangle, når økonomien i dette ikke var større, sier han til Fagbladet.
Også forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i kommunenes arbeidsgiverorganisasjon KS er fornøyd med at det ble en forhandlingsløsning: – Det er stramme øknomiske rammer i år. Det gjør det alltid vanskelig, og jeg er glad for at alle strakk seg for å få til et forhandlingsresultat, sier han
God fordeling
Oppgjøret har en ramme på 3,55 prosent, inkludert overhenget fra hovedoppgjøret i fjor som var på 2,5 prosent.
Alle som har en årsinntekt opp til ca. 413.000 får et flatt kronetillegg på 3100 kroner. De som tjener mer får 0,75 prosent i tillegg.
Minstelønnssatsene heves i tråd med tilleggene, og minsteinntekt ved 20 års ansiennitet heves fra 338.300 til 350.700.
– Ved forhandlingsstart var LO Kommune opptatt av å treffe riktig med tilleggene siden det var lite penger å forhandle om. Synes du at dere har klart det?
– Ja, vi fikk et forholdsvis lavt prosenttillegg og et kronetillegg som fordeles flatt ut til mange. Det er en fordeling jeg er godt fornøyd med, sier Davidsen.
Fornøyd med uførepensjon
Samtidig var diskusjonen rundt en tilpasning av avtalefestet uførepensjon en svært viktig prinsipiell sak for LO Kommune, og forhandlingslederen er fornøyd med det partene ble enige om.
– Hvis en av partene krever det, skal det opptas forhandlinger om ny uføretrygd i tariffperioden. Ved uenighet skal spørsmålet bringes inn i hovedoppgjøret neste år. Det betyr at vi beholder streikeretten og at opparbeidede ytelser ikke kan reduseres.
– Det var viktig at vi fikk dette på plass, sier Davidsen.
KOR MYKJE?: Det store spørsmålet er kor mykje meir dei som jobbar i kommunane vil få i år. Les meir om kva prognosene seier i denne saka.
Brian Cliff Olguin
Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox
Marie Louise Somby/Árvu
Tri Nguyen Dinh
FILM: STAMI bruker blant annet små filmsnutter for å vise problemstillinger med arbeidsmijøet i ulike bransjer. Fra venstre Lasse Vermelid, Miriam Sollie og Dan Young.
Per Flakstad
LIKE DAGER: Elev Silje Krane (19) synes praksisen blir for rutinepreget når hun jobber på samme sykehjem i over et år. Her henter hun kaffe til en beboer.
Omar Sejnæs