JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Et ansvarlig budsjett

Fagforbundets leder Jan Davidsen mener at den rødgrønne regjeringen har lagt fram et budsjett som vil sikre lav ledighet og en rettferdig fordeling.

2013101413134920131217001118

– Det er et ansvarlig budsjett som vil sikre fortsatt høy sysselsetting og rettferdig fordeling. Det bygger videre på den politikken som har gjort Norge til kanskje den mest stabile økonomien i verden, sier Jan Davidsen.

Den rødgrønne regjeringen har i sitt siste statsbudsjett lagt opp til å bruke 2,9 prosent av oljefondet, den laveste prosentandelen siden 2005. Likevel er det en økning i kroner fordi fondet vokser fort. Totalt er budsjettet på 1114 milliarder kroner.

– Regjeringen legger fram et budsjett for 2014 som trygger arbeidsplasser, verdiskapning og velferd, og bidrar til et arbeidsliv der alle kan delta, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en pressemelding.

I budsjettet sier regjeringen at de har prioritert samferdsel, helse- og omsorgssektoren og kommunene.

Mer til kommunene

Kommunene får i forslaget til statsbudsjett en reell vekst i inntekter på 7,7 milliarder kroner. Av den samlede veksten er 5,2 milliarder kroner økte frie inntekter. Jan Davidsen mener det må ses i sammenheng med at flere av oss blir eldre, og at kommunene dermed får flere oppgaver.

– Det er viktig å styrke kommuneøkonomien. Kommunene har hovedansvaret for de viktigste velferdsoppgavene, som eldreomsorg, utdanning, oppvekst og helse. Samtidig blir vi flere innbyggere i landet og en økende andel av befolkningen blir gamle. Derfor må veksten i frie inntekter ses i sammenheng med kommunesektorens anslåtte merutgifter knyttet til befolkningsutviklingen, sier Davidsen.

Regjeringen foreslår at helseforetakene får to milliarder kroner til å øke pasientbehandlingen. Samtidig forslås det å bevilge 101 millioner kroner, som Husbanken kan gi i investeringstilskudd til 2000 heldøgns omsorgsplasser.

– Det er viktig å styrke sykehusenes økonomiske rammer. Dersom vi skal ha et helsevesen med høy kvalitet som sikrer hver enkelt rask og god beholdning, må rammene økes, sier Davidsen.

Tiltak mot barnefattigdom

Samferdsel er et av områdene som blir prioritert i neste års budsjett. Bevilgningene til Nasjonal Transportplan øker med 7,5 milliarder kroner, hvor 1,8 milliarder går til riksvei og 4,2 milliarder går til jernbane.

Barnehage har vært et viktig satsningsområde for den rødgrønne regjeringen. I statsbudsjettet for neste år foreslår den avtroppende regjeringen å bevilge 241 millioner kroner til gradvis å innføre to barnehageopptak i året.

Regjeringen vil gi en økning på 1,5 milliarder kroner til forskning. Samtidig foreslås det å opprette 400 flere studieplasser og å bygge 1300 nye studentboliger.

Kampen mot barnefattigdom skal også styrkes. Den rødgrønne regjeringen vil bevilge 136 millioner kroner til tiltak mot dette.

– Det er positivt at budsjettet har tiltak mot barnefattigdom, for å styrke barnevernet og for å øke behandlingskapasiteten for pasienter med rus og psykiske lidelser, sier Jan Davidsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy