JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kommuneoppgjøret: Dette er de skikkelig uenige om

HAR TROA: Akademikerne, Unio og LO kommune er fortsatt like uenige om lavtlønte skal prioriteres eller om bedre lønn til høyt utdannede for å sikre at kommunene får rekruttere viktig personell. - Jeg tror vi finner en løsning, sier Mette Nord (t.v) i LO kommune.

HAR TROA: Akademikerne, Unio og LO kommune er fortsatt like uenige om lavtlønte skal prioriteres eller om bedre lønn til høyt utdannede for å sikre at kommunene får rekruttere viktig personell. - Jeg tror vi finner en løsning, sier Mette Nord (t.v) i LO kommune.

Ola Tømmerås

Fagforbundet, Unio, YS og Akademikerne kommer til å ha tøffe dager og netter for å bli enige om hvilke grupper som skal prioriteres. Det er tydelig etter at kravene er lagt fram.

2025042512354220250425143623

ola tommeras@fagbladet.no

Torsdag klokka 12 gikk startskuddet for oppgjøret som bestemmer lønna til nesten en halv million arbeidstakere. Det vil si for enhver som jobber i en stilling høyt eller lavt i en kommune.

Innen sju dager og netter skal partene – LO kommune med Fagforbundets leder Mette Nord, Unio kommune med forbundsleder Geir Røssvoll, Akademikerne med Norsk Lektorlags leder Tonje Leborg og Trond Ellefsen fra YS kommune – komme fram til en fordeling av ei ramme som i år er på 4,4 prosent. Hvem skal prioriteres? Hva er viktigst? Fristen går ut natt til 1. mai.

Norges største lønnsoppgjør: Lavlønte må opp

Det var smil, latter og løs snipp da de fire forhandlingslederne møtte Tor Arne Gangsøe fra KS (Norske kommuners interesse- og arbeidsgiverorganisasjon), men enige er de ikke, forbundslederne som organiserer de mange ansatte i norske kommuner.

Statsoppgjøret: Akademikerne snakker allerede om streikefare

De som tjener minst rammes hardest av høye priser og krevende rente

Mette Nord, LO Kommune

Lavtlønte eller akademisk kompetanse

Utfordringen er den samme som for to år siden.

• LO kommunes Mette Nord står beinhardt på at kommunenes lavtlønte må prioriteres.

• Unio kommunes Geir Røsvoll er tindrende klar på at lønna må opp i stillinger for høyt utdannede i kommunene.

• Akademikernes Tonje Leborg vil ha lokale oppgjør med fleksibilitet for å sikre lønn for høyt utdannede.

• YS forhandlingsleder Trond Ellefsen vil ha lønn på linje med privat sektor.

All fokus på lønn. Dropper arbeidstid som tema

Rammes hardest

Ved forhandlingsstart står Mette Nord fast på sitt syn på lavtløntes utfordringer i dag.

– De som tjener minst rammes hardest av høye priser og krevende rente, sier hun.

Geir Røsvoll som forhandler for Unio kommune – det vil si for universitets- og høyskoleutdannede i kommunene – er også tindrende klar på hva som er viktigst, og det er ikke å heve lønna til lavtlønte. Tvert imot.

– Vi har et alvorlig lønnsgap mellom kommuner og private for de med høyere utdanning. Det gjør det vanskelig å konkurrere om høyt utdannede. Og dem trenger vi, sier han.

Det var de samme frontene ved hovedoppgjøret for to år siden. Da fikk Unio gjennomslag for å utrede lønnsmodellen til kommuneansatte med høyere utdanning. Utvalget skal konkludere neste år.

Vi trenger de beste folkene i skole og i sykepleieryrket

Geir Røssvold, forhandlingsleder UNIO

LØNNSGAP: Også lavtlønte i kommunen opplever et lønnsgap overfor det private, parerer Mette Nord.

LØNNSGAP: Også lavtlønte i kommunen opplever et lønnsgap overfor det private, parerer Mette Nord.

Ola Tømmerås

Samme lønnsgap for alle

– Hvordan skal dere løse denne motsetningen?

Mette Nord parerer Unios bekymring for lønnsgapet mellom høyt utdannede i privat og offentlig sektor på spørsmålet fra Fagbladet.

– Lønnsgapet mellom offentlig og privat sektor finner vi gjennom hele lønnssystemet, også for de med lave lønninger, sier hun.

– Men jeg tror vi skal komme fram til gode løsninger, legger hun til.

– Fra vår side er vi nødt til å peke på utfordringene som faktisk er der, er svaret fra Geir Røssvold.

– Realiteten er at hvis man ikke klarer å gjøre noe med lønnsgapet, så vil det forsterke de utfordringene vi har med å få de menneskene vi vil ha inn i skoleverket. Vi trenger de beste folkene i skole og i sykepleieryrket, sier Røssvold.

Vil fordele alt lokalt

Akademikernes Tonje Leborg er i likhet med Røssvold opptatt av lønna til dem med høy utdanning.

– Våre medlemmer kan tjene 200–300.000 mer ved å skifte til privat sektor. Samtidig er det et skrikende behov for akademisk kompetanse i kommunene. Det er mangel på teknologer, jurister og psykologer blant annet. Det er viktig at kommunene kan bruke lønn på en smart måte for å rekruttere og beholde høyt utdannede, sier Leborg. Hennes oppskrift er lokale oppgjør.

– Vi krever at alle økonomiske midler settes av til lokale oppgjør. Kommunene trenger fleksibilitet.

Trond Ellefsen fra YS er også opptatt av å tette lønnsgapet mellom offentlige og private ansatte.

– Norge går bra. Likevel har de offentlige ansatte lite å rutte med. Vi krever ei lønn på linje med privat sektor, sier han.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy