JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Norges største lønnsoppgjør: – Lavtlønte må opp

STARTSKUDDET HAR GÅTT: Nå skal skal lønna til nesten 500.000 ansatte i kommunene forhandles om. Leder av LO Kommune Mette Nord sammen med KS’ forhandlingsleder Tor Arne Gangsø.

STARTSKUDDET HAR GÅTT: Nå skal skal lønna til nesten 500.000 ansatte i kommunene forhandles om. Leder av LO Kommune Mette Nord sammen med KS’ forhandlingsleder Tor Arne Gangsø.

Ola Tømmerås

Det er dyrere å leve. Det rammer de med lite penger hardest. Dem vil Mette Nord prioritere.

2025042411594820250425101133

hennika.lillo-stenberg@fagbladet.no


ola.tommeras@fagbladet.no

Helsefagarbeider i hjemmetjenesten, AKS-ansatt i skolen, miljøterapeut innenfor velferdstjenestene, barnehageansatt eller renholder på sykehjem? Nesten en halv million jobber i ulike yrker, i norske kommuner. Mange av dem er organisert i Fagforbundet.

Nå skal LO kommune forhandle om lønna til de rundt 190.000 fagorganiserte i kommunen. På vei inn til forhandlingene, sier forhandlingsleder Mette Nord til Fagbladet:

– Nå er det viktig å sikre at de med lavest inntekt får en større andel. Det er de som har merket prisstigningen på helt nødvendige varer mest, sier hun.

Nord understreker samtidig at hele laget skal med, og at kommuneansatte opplever økte krav og press i sin arbeidshverdag.

– Det trengs alle mulige grupper for å drive en kommune. Vi må ha en god fordeling der alle får økt kjøpekraft, men vi må ta innover oss at økte utgifter rammer de som har lavest inntekt hardest.

Forhandlingene startet torsdag klokka 12, og fristen for å bli enige er natt til 1. mai.

Krevende kommuneøkonomi

Den krevende kommuneøkonomien er et avgjørende hensyn i årets forhandlinger. Det mener arbeidsgiversiden KS.

– KS legger til grunn at alle partene forstår den svært krevende økonomiske situasjonen i sektoren. For KS er det viktig at vårt oppgjør holder seg innenfor frontfagsrammen (*1), sier forhandlingsleder Tor Arne Gangsø i en pressemelding.

Han legger til at de vil prioritere sentrale lønnstillegg til alle ansatte som omfattes av forhandlingene. 

– Samtidig ønsker vi at forhandlingene tar hensyn til økende utfordringer med å beholde og rekruttere viktig kompetanse og personell i sektoren, sier han.

Enighet i Virke-oppgjøret: Disse yrkene får høyere lønn

Krever likelønnsprofil

LO Kommune forhandler på vegne av Fagforbundet, Fellesorganisasjonen (FO), EL og IT Forbundet, Creo, Skolenes landsforbund og Norsk Sjøoffisersforbund. Unio, YS Kommune og Akademikerne forhandler også med KS på vegne av sine medlemmer.

Årets lønnsoppgjør er et såkalt mellomoppgjør. Det betyr at partene bare forhandler om lønn – og ikke om andre rettigheter i tariffavtalen som for eksempel arbeidstid, ammefri og ferie. Mette Nord er leder av både Fagforbundet og LO kommune.

I årets lønnsoppgjør krever hun en likelønnsprofil.

– Kvinner tjener fremdeles mindre enn menn, og vi ser at arbeidet for likelønn går for tregt. Derfor må forskjellene utjevnes gjennom en likelønnsprofil på lønnsoppgjøret og at man uavhengig av kjønn får uttelling for kompetanse, sier Nord i en pressemelding.

Her er LOs krav:
• Økt kjøpekraft

• Sikre lønnstakernes andel av verdiskapninga

• Prioritere lavlønn og likelønn

Dette er kommuneoppgjøret:

• Lønnsoppgjøret for de ansatte i norske kommuner gjelder ca. 460.000 ansatte.

• Rundt 170.000 er medlemmer i Fagforbundet.

• Det forhandles med KS, Kommunenes interesseorganisasjon.

• LO Kommune er en forhandlingssammenslutning. I tillegg er det tre andre forhandlingssammenslutning som forhandler for de ansatte. Det er YS, Unio og Akademikerne.

• Oslo kommune er et eget tariffområde med egen tariffavtale. Det er LO Kommune Oslo som forhandler for Fagforbundets medlemmer.

Dropper arbeidstid som tema i mellomoppgjøret for kommuneansatte – ⁠ fokus på lønn

Dyrtid preger de lavtlønte

I fjorårets lønnsoppgjør ble alle ansatte i kommunal sektor sikret et tillegg i årslønna på mellom 22.000 og 37.000 kroner. 

– Selv om vi fikk forhandlet fram bedre kjøpekraft for våre medlemmer i fjor, så har det gjennom flere år vært stor prisstigning og høye renter. Dette har rammet arbeidstakere med lavere inntekter mer enn andre, fordi de må bruke en større andel av lønna til å dekke økte kostnader til mat, bolig og andre nødvendigheter, sier Nord. 

LO Kommune krever at hele laget skal få økt kjøpekraft, og at de som har minst må få mest. Nord mener frontfagets ramme på 4,4 prosent er et godt utgangspunkt for å sikre dette.

– Det bør være rom for tillegg til alle grupper innenfor rammen, sier hun til Fagbladet.

Nord er bekymret for den økende ulikheten i Norge. Hun mener det har vært en svakere lønnsutvikling, samtidig som de aller rikeste har blitt rikere.

– Vi kan ikke lenger se på kraftige økninger i lederlønningene, og at kapitaleierne tar større del av overskuddet. Utviklinga må snus og arbeidstakere må få en større del av verdiskapinga, sier hun.

Unio vil ha høyere ramme

– Det er en bemanningskrise både i helsevesenet, i utdanningssektoren og i en rekke andre deler av kommunal sektor. Lønn er viktig for å tiltrekke seg nødvendig arbeidskraft. Vi krever derfor en solid reallønnsvekst for våre medlemmer i årets mellomoppgjør, sier Geir Røsvoll i en pressemelding.

Han er forhandlingsleder for Unio kommune, og leder av Utdanningsforbundet. Unio organiserer blant annet lærere, sykepleiere, jordmødre, fysioterapeuter og bibliotekarer.

Røsvoll mener reallønnsvekst alene ikke vil være nok til å gjøre noe med mangelen på kvalifisert arbeidskraft innen helse og utdanning. Han viser til mangelen på lærere, sykepleiere og ansatte i barnehagen. Derfor krever de en høyere økonomisk ramme enn frontfaget.

I tillegg krever Unio:

• Et generelt prosentvis tillegg på den enkeltes grunnlønn av 30.04.2025. Dette tillegget skal gis med virkning fra 01.05.2025.

• At garantilønnen heves tilsvarende det generelle tillegget med virkning fra samme dato.

Akademikerne: Ber om konkurransedyktig lønn

Akademikerne organiserer ansatte med utdannelse på masternivå, som leger, lektorer, psykologer og ingeniører.

– Kommunenes viktigste oppgave er å levere trygge og gode tjenester til innbyggerne, og da er de helt avhengige av høyt utdannede ansatte, sier leder for Akademikerne kommune Tonje Leborg, i en pressemelding.

Hun mener at deres medlemmer kan tjene 200.000-300.000 kroner mer hvis de går til privat sektor. I en undersøkelse Respons Analyse har utført for dem, svarer én av fire offentlig ansatte med mastergrad, at de vurderer å skifte jobb det neste året, for å gå opp i lønn.

– Kommunene må bruke lønnsoppgjøret til å bli mer konkurransedyktige for å beholde og rekruttere kompetente folk, sier hun.

Akademikernes krav:

• Solid lønnsvekst

• At lektorene får årets lønnsoppgjør forhandlet kollektivt og lokalt på arbeidsplassen, slik det er for Akademikerne kommunes øvrige medlemmer.

YS: Prioriter lønna til fagarbeidere

– Vi trenger mer enn ett godt oppgjør for at det skal merkes etter tøffe år. Særlig når vi ser at matvareprisene stiger og renta fortsatt er høy. Derfor krever vi betydelig lønnsvekst, sier Trond Ellefsen, forhandlingsleder for YS Kommune i en pressemelding.

Hovedorganisasjonen YS organiserer mange av de samme yrkesgruppene som LO. De krever også at kompetanse og utdanning må gi lønnsmessig uttelling, og at fagarbeidere og ansatte med treårig høyskole må prioriteres.

Forhandler kun om lønn

I fjorårets hovedoppgjør mellom partene ble det åpnet opp for at man kunne forhandle om arbeidstid og helgetillegg. Det ønsket ikke arbeidstakersiden. Arbeidstid blir derimot tema i neste hovedoppgjør.

– KS vil gjenoppta dialogen med partene om arbeidstid og helgetillegg fram mot hovedoppgjøret neste år. Kommuner og fylkeskommuner sier veldig klart at de trenger større handlingsrom til å lage gode og fleksible arbeidstidsordninger, blant annet i helse og omsorg. Når det blir større knapphet på arbeidskraft i hele arbeidslivet framover, er det avgjørende å bruke ressursene best mulig, sier Gangsø. 

Flere lavtlønte kan få mer neste gang. Her er LOs plan

Spørsmål og svar om ord og begreper i et lønnsoppgjør:

Årets oppgjør er et mellomoppgjør. Hva er forskjellen på dette og et hovedoppgjør?

SVAR: I et hovedoppgjør forhandles det om alt som står i tariffavtalen i tillegg til lønn. I et mellomoppgjør forhandles det bare om lønn. Mellomoppgjøret kalles også for et justeringsoppgjør siden det mest handler om å justere lønna mellom hovedoppgjørene i forhold til blant annet prisutviklingen.

Vil et lønnsoppgjør med en ramme på 4,4 prosent bety at jeg får 4,4 prosent mer lønn?

SVAR: Nei. En lønnsramme sier noe om hvor mye den totale gjennomsnittslønnen øker fra et år til det neste. Blant annet skal overheng, glidning og andre lønnskostnader regnes inn i rammen. Den kan derfor ikke sammenlignes med lønnstillegget for den enkelte ansatte. Det du får i kroner og øre kalles et tarifftillegg.

Når et oppgjør får en ramme på for eksempel 4,4 prosent, betyr heller ikke det at de ansatte får prosenttillegg. De ansatte i Kommune-Norge har tradisjonelt fått et generelt kronetillegg. Den garanterte minstelønnen på ansiennitetsstigen har også økt med et kronebeløp.

Hva er ansiennitet?

SVAR: Hvor lenge du har vært aktiv i et yrke eller hvor lenge du har jobbet i en virksomhet kalles ansiennitet. Veldig mange tariffavtaler har en såkalt ansiennitetsstige som gjør at lønna øker jo lenger du har jobbet i yrket eller vært ansatt i virksomheten.

Hva er en økonomisk ramme?

SVAR: I et tariffoppgjør blir partene enige om en økonomisk ramme. Det vil si hva et oppgjør skal koste arbeidsgiverne. I en slik ramme ligger lønnsøkninger og andre økonomiske tillegg som for eksempel ulempetillegg. Også verdien av mer fritid, lønnsglidning og overheng skal regnes inn i en økonomisk ramme. Jo høyere verdien på disse andre elementene blir, desto mindre lønnsøkning er det plass til innenfor den økonomiske rammen.

Hva er kjøpekraft?

SVAR: Dette er verdien av lønna din, eller med andre ord mengden av varer og tjenester du kan kjøpe for de pengene du tjener. For å opprettholde kjøpekraften din, må du ha like mye i lønnsøkning som prisnivået øker.

*1 I Norge forhandles lønn etter det som kalles frontfagsmodellen. Det betyr at visse fag i konkurranseutsatt sektor forhandler først, og legger normen for andre avtaleområder.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy