JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Krever veto mot EUs vikarbyrådirektiv

Forslaget om å innføre EUs vikarbyrådirektiv vekker kampånden hos både arbeidstakere og fagbevegelsen. Mandag markerte de sitt ståsted utenfor Stortinget.

2011120516581820131216174918

– Det heter at en innføring av direktivet skal gjøre det lettere for de som er presset ut av arbeidslivet, og bidra til å sikre like lønns- og arbeidsvilkår mellom vikarene og fast ansatte, sa leder av Fagforbundet, Jan Davidsen, og fortsatte:

– Slik er det ikke.

Ikke bare enkelttilfeller

Mandag holdt Davidsen appell foran de flere hundre som var møtt opp foran Stortinget, hvor over 70 faner fra fjern og nær vitnet om hvilket stort engasjement saken vekker.

Det var i forrige uke at Arbeiderpartiets stortingsgruppe vedtok at de ønsker å innføre det omstridte EU-direktivet. Samtidig sier både SV og Senterpartiet nei, og dermed har saken splittet den rødgrønne regjeringen.

Nå krever fagbevegelsen at regjeringen nedlegger veto.

– Regjeringens politiske plattform er å arbeide for å sikre at fast ansettelse er hovedregelen, og arbeide for å begrense midlertidige ansettelser. Hvis regjeringen tar seg selv på alvor har den ikke noe annet valg enn å legge ned veto mot vikarbyrådirektivet, sa Davidsen.

Ifølge fagforbundslederen trenger man ikke se langt tilbake for å se at vikarbransjen ikke har de ansattes helse, miljø, sikkerhet og lønnsforhold i første rekke.

– Det handler ikke om enkelttilfeller, men om et system, sa Davidsen.

Tjener penger på lovbrudd

Fra det siste året er det flere eksempler på dårlige arbeidsforhold hos vikarbyråer. Den kanskje mest kjente er Adecco-skandalen på Ammerudlunden i Oslo, men også renovasjonsarbeidere og lærervikarer flere steder i landet har måtte tåle lange arbeidsdager og dårlig lønnsforhold under Adecco.

– Alle vet at dette bare er noen få eksempler på en alt for lang liste. Arbeidsmiljøkriminalitet er alltid ille, men det er ekstra ille når noen tjener penger på slike lovbrudd, sa Davidsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy