JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stort solidaritetsprosjekt for palestinerne

Fagforbundet skal samarbeide med Norsk Folkehjelp om flere solidaritetsprosjekter i neste landsmøteperiode. Fire av dem skal hjelpe palestinere i Gaza, på Vestbredden og i Libanon.

2009112618443320131216120034

per.flakstad@fagforbundet.no

Forbundsleder Jan Davidsen presenterte det omfattende samarbeidet som siste post på torsdagens landsmøteprogram.

Felles for prosjektene er at de i stor grad retter seg mot ungdom i Gaza, på Vestbredden, i Øst-Jerusalem og blant flyktninger i Libanon.

I tillegg til ungdom retter også noen av prosjektene seg mot kvinner og jobbmuligheter i Gaza og i Libanon.

Til slutt bidrar også forbundet i et prosjekt der kvinner rydder miner i Laos.

Disse prosjektene er blant annet et resultat av de lokale engasjementene som lokale fagforbund og fylkesorganisasjoner har gående på palistinske områder.

Trenger vår stemme

Palestinerne trenger vår stemme, sa Jan Davidsen. Han understreket også sterkt at selv om Fagforbundet kritiserer israelske myndigheter og retter sine solidaritetsprosjekter mot palestinere, så må ikke det tolkes som antisemittisme.

– Det må være lov å kritisere overgrepene mot den palestinske befolkningen, men utgangspunkt i hva som er fordømt i FN uten å få slike beskyldninger mot seg, sa Davidsen.

Han understreket også at Fagforbundet støtte var ment til det palestinske folket, og ikke nødvendigvis til det palestinske lederskapet.

Tar stilling

Leder i Norsk Folkehjelp, Petter Eide, var stolt over å kunne samarbeide tett med Fagforbundet. Han fortalte at organisasjonens bistandsarbeid er bygget på mange av de samme ideene som fagbevegelsene er tuftet på.

– Kanskje jeg provisorer litt når jeg sier dette, men jeg mener at det ikke finnes noen fattige land. Men det finnes forferdelig mange fattige mennesker. Det er fordelingen av godene som er det store problemet.

– Derfor er ikke Norsk Folkehjelp noen nøytral hjelpeorganisasjon. Vi tar stilling, sa han.

Ravi

En av dem som gir ansikt til Norsk Folkehjelps arbeid blant palestinerne er artisten og programlederen Ravi. Han har selv reist i de palistinske områdene og blitt kjent med unge palestinere. For kort tid siden reiste han sammen med Norsk Folkehjelp til Libanon for å være med på minerydding.

Landsmøte fikk høre ham lese fra bloggen han skrev i løpet av turen. han besøkte blant annet flyktningleiren Shatila, en av to leire der palestinere ble massakrert i 1982. Han opplevde hvordan bussjåføren knelte og ba i moskeen. Senere fikk han vite at det fantes en massegrav under moskeen og at sjåførens far var en av dem som lå der.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy