– Tillitsvalgte må stille større krav til kommunale innkjøp
INNKJØP: Fellesskapets penger kan gå til spille hvis offentlige ansatte ikke er grundige nok når de forhandler med private selskaper.
Colourbox
Hvis offentlig sektor blir flinkere i anskaffelsesprosesser, kan den spare felleskassa for ti milliarder hvert år, ifølge innkjøpsveteran i Oslo kommune.
nina.monsen@fagforbundet.no
Krister Persson, avdelingsdirektør i Velferdsetaten i Oslo kommune, skapte debatt på Kommunalkonferansen da han utfordret fagbevegelsen og offentlig ansatte til å delta aktivt i innkjøpsprosessene i kommunen.
Flere offentlige tjenester konkurranseutsettes, og det anslås at kommunene kjøper private tjenester for rundt 380 milliarder kroner årlig.
– Må følge to spor
Fagbladet skrev om problemstillingen i fjor og intervjuet leder i Fagforbundet Oslo, Mari Sanden, som har vært med på å vurdere tilbudene i kommunens anbudsprosesser siden 1990-tallet.
– Vi må følge to spor. Parallelt med å sørge for at tillitsvalgte har tilstrekkelig kunnskap for å ivareta medlemmenes interesser under konkurranseutsetting, må vi fortsette den politiske kampen mot privatisering, sier Sanden og legger til:
– Jeg har ikke møtt én innbygger som har bedt om mer konkurranseutsetting.
Fagforbundet har følgende tips til tillitsvalgte som har tapt kampen mot konkurranseutsetting:
• Krev å få delta i arbeidsgrupper som utreder konkurranseutsettingen og i anskaffelsesgruppa som fatter beslutninger i anskaffelsesprosessen.
• Krev at den kommunale tjenesten får delta i konkurransen.
• Krev at det i anbudspapirene står at anbudet skal gjennomføres som en virksomhetsovertakelse for å sikre arbeidsplasser.
• Krev en pensjonsavtale som ligger så nær kommunal pensjon som mulig i anbudspapirene. Å vise til en allerede eksisterende pensjonsavtale er ikke mulig på grunn av diskrimineringstolkninger.
De som står overfor trusselen om konkurranseutsetting, bør gjøre følgende:
• Sikre god kvalitet på de kommunale tjenestene.
• Diskuter og argumenter godt for videre kommunal drift, gjerne med bistand fra omstillingsenheten og kompetansesentrene. Driv lobbyvirksomhet mot kommunestyrerepresentantene i kommunen.
• Mobiliser blant medlemmene. Få fram konsekvensene av at private selskaper tar over kommunale tjenester, som dårligere pensjonsvilkår og sosial dumping.
• Vis til eksempler på private overtakelser som har ført til svekket kvalitet.
• Arranger folkemøter med politikere og fylkesorganisasjoner. Politisk streik.
• Krev valgrett, det vil si retten til å kunne velge å bli i kommunen hvis et privat firma vinner anbudet. Valgrett utløses ved vesentlig forringelse av arbeidsvilkårene hos ny arbeidsgiver.
• Krev at tilbydere må ha et hensiktsmessig antall med lærlinger i sitt tilbud.