Stoppet vaskeristreiken i natt
Klokka ett i natt innkalte arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) partene i vaskeristreiken for å varsle at regjeringen vil bruke tvungen lønnsnemnd for å stoppe konflikten.
Kristian Brustad
Streiken blant 190 lavlønte vaskeriansatte er over.
einar.fjellvik@lomedia.no
Klokka ett i natt innkalte arbeidsminister Robert Eriksson partene i konflikten for å varsle at regjeringen vil bruke tvungen lønnsnemnd for å stoppe streiken, som har vart siden fredag.
Ikke noe valg
Statsråden mente han ikke hadde noe annet valg siden streiken skapte problemer med levering av rent tøy til en del sykehus.
– Jeg fikk sent i går kveld melding fra Statens helsetilsyn om at fortsatt streik ville skape en uoversiktlig og uforutsigbar situasjon for helseforetak og sykehjem i Rogaland, Vest-Agder og Nord-Trøndelag. Etter Helsetilsynets vurdering var risikoen for at det kunne oppstå fare for liv og helse vesentlig forhøyet, sa Eriksson til NTB i natt.
Nettopp fare for liv og helse er det viktigste kriteriet for at regjeringen kan bruke tvungen lønnsnemnd til å stoppe en lovlig arbeidskonflikt.
Går tilbake til arbeidet
Fagforbundet Industri Energi varslet etter møtet med statsråden at de vil følge vanlig praksis i slike situasjoner og avslutte streiken fra og med i dag.
Streiken har vart siden fredag. Da ble 190 ansatte ved 15 vaskerier i Stavanger, Bergen og Trondheim tatt ut i streik. De streikerammede bedriftene leverer i hovedsak vask og rens av sengetøy, arbeidstøy, uniformer, kokketøy og så videre til hoteller, offshorebedrifter og private. Men noen av vaskeriene leverer også rent tøy til sykehus.
Dispensasjonsstrid
Helt siden konflikten startet har fagforbundet Industri Energi, som representerer de ansatte, hevdet at arbeidsgiverne har forsøkt å presse fram bruk av tvungen lønnsnemnd ved å holde tilbake søknader om dispensasjon som skulle hindre at streiken rammer sykehus og andre helseinstitusjoner.
Det hele toppet seg i går da forbundsleder Leif Sande i Industri Energi politianmeldte to vaskerier og toppsjefen i Norsk Industri for å sette liv og helse i fare ved å nekte å godta dispensasjonssøknader.
Administrerende direktør Stein Lier-Hansen i Norsk Industri avfeide politianmeldelsen som useriøs. I natt sa han seg fornøyd med at regjeringen stoppet konflikten med tvungen lønnsnemnd.
– Streiken førte etter bare få dager til store driftsforstyrrelser for flere større sykehus. Det forteller at forbundet visste hva de gjorde og forsto hva konsekvensene ville bli, sa Lier-Hansen.
– At ministeren nå ser seg nødt til å stanse vaskeristreiken med tvungen lønnsnemnd for å avverge fare for liv og helse, understreker alvoret som lå bak min politianmeldelse av Stein Lier Hansen og flere arbeidsgivere i vaskeribransjen. De har systematisk, tariffstridig og gjennom ulovlig lockout hindret våre medlemmer i å møte på jobb for å avverge fare for liv og helse for pasienter ved sykehusene i Rogaland og i Trøndelag. Å bruke menneskers liv og helse som et virkemiddel for å stanse en lovlig arbeidskonflikt er uverdig, skrev forbundsleder Leif Sande i en kommentar på Industri Energis eget nettsted i natt.
Krevde varig lønnsløft
Bakgrunnen for hele konflikten er at arbeidsgiverne i årets lønnsoppgjør nektet å være med på et varig lønnsløft for de ansatte i vaskerier og renserier. Ansatte i denne bransjen har i dag et lønnsnivå som tilsvarer 86 % av gjennomsnittet i industrien. Industri Energi krevde en reguleringsbestemmelse som skulle trappe lønnsnivået opp til 90 % av nivået i industrien. Selv etter intens mekling flere timer på overtid natt til fredag i forrige uka lyktes det ikke å få partene til å enes. Dermed var konflikten et faktum.
Nå blir det altså opp til Rikslønnsnemnda å avgjøre om denne lavlønnsbransjen får et lønnsløft eller ikke.