JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Streik i tyske kommuner

Det er varslet punktstreiker i dag og i morgen i offentlig sektor over hele Tyskland etter at forhandlingene mandag ikke førte til noe resultat.

2010020308443720131216123117

Det tyske storforbundet Ver.di avsluttet mandag andre forhandlingsrunde for 1,2 millioner medlemmer i stat og kommuner med et opprop om å gå til punktstreik fra og med i dag, onsdag. Stemningen er spent og amper foran neste forhandlingsrunde den 10. og 11. februar.

Forbundsleder Frank Bsirske betegnet det som en provokasjon at arbeidsgiverne heller ikke i forhandlingsrunden nå mandag kom med et konkret tilbud. Det samme skjedde under første forhandlingsrunde i midten av januar.

«Provokasjon»

– Dette er en provokasjon, sa Bsirske og la til at punktstreiker over hele Tyskland nå skal bidra til at arbeidsgiverne får øynene opp for hvilken betydning offentlig sektor har. Berlin er unntatt fra aksjonene, da det utgjør et eget tariffområde.

Streikaksjonene som starter i dag vil særlig ramme kollektivtrafikken, sykehus og klinikker, barnehager, vann- og renovasjon og statlig og kommunal administrasjon. I Dortmund blir det for eksempel full streik torsdag i 24 timer på byens busser og trikker. I München går 40.000 ansatte på sykehus og i barnehager til det som kalles en "kort, men heftig" streik fra klokken 0600 til 2200 onsdag. I Stuttgart rammes hele kommunen, mens i Franfurt (Main) gjennomførte de en vill (og trolig ulovlig) streik allerede mandag.

Ramme på fem prosent

Ver.di er ett av verdens største fagforbund med 2,4 millioner medlemmer. Rammen for årets oppgjør er på fem prosent, har Ver.di regnet ut. I tillegg til rene lønnstillegg inneholder kravene også en forbedring av førtidspensjonsordningen, garantier for jobbsikkerhet og jobbgaranti for unge under utdanning.

Arbeidsgiversiden avviser kravene, og sier at stat og kommuner ikke har noe å gi. Dette avviser Ver.di. I et intervju med avisen Tagesspiegel sier forbundsleder Frank Bsirske at forbundets krav baserer seg på prognoser fra det tekniske beregningsutvalget (det såkalte Sachverständigenrat) som viser en forventet inflasjon på 1,2 prosent og produktivitetsøkning på 1,6 prosent. Premien for de lovpålagte sykeforsikringene forventes å øke med mellom 0,5 og 0,7 prosent. I tillegg kommer et betydelig lønnsetterslep for offentlig sektor fra 2000 til 2009 i forhold til privat sektor, framholder Bsirske.

Uthaling

Konrad Freiberg, som leder politiets fagforbund (GdP), sier at arbeidsgiverne tydeligvis spiller på å hale ut tiden i håp om at regjeringens budsjettkrise skal bli enda tydeligere. Dermed vil de kjøre videre på at det ikke er penger å hente, mener Freiberg.

Lederen for arbeidsgiverdelegasjonen, kommunalminister Thomas de Maizière (CDU), uttalte seg tirsdag meget kritisk til at Ver.di har varslet punktstreiker. De Maizière mener de fagorganiserte mangler stil. Før den andre forhandlingsrunden startet mandag morgen, uttalte han at det ikke fantes noen penger å fordele.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy