JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Ny barnehagelov vil styrke kvaliteten

– En ny lov basert på forslaget fra Øie-utvalget vil styrke kvaliteten i barnehagene, sier Mette Henriksen Aas i Fagforbundets politiske ledelse.

2012011613274020131216180555

per.flakstad@fagforbundet.no

Forslagene fra barnehagelovutvalget ble i dag overlevert til kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

Ikke mer kontroll

Derimot er hun skuffet over at forslaget til ny barnehagelov ikke styrker kommunenes kontroll på at de økonomiske overføringene til barnehagene ikke brukes til barnas beste.

– Departementet har ikke hørt på våre argumenter i spørsmålet om å styrke kontrollen. I stedet skal det lages en egen høring om finansieringssystemet i barnehagesektoren. Dette mener vi er feil framgangsmåte, sier Henriksen Aas som er leder i Fagforbundets Seksjon kirke, kultur og oppvekst. Hun har vært Fagforbundets representant i utvalget.

Bedre bemanning

Barnehagelovutvalget som har vært ledet av Kjell Erik Øie, har kommet med flere forslag for å styrke barnas rettigheter, som etter utvalgets mening må lovfestes. I tillegg foreslår utvalget å regulere grunnbemanningen og den pedagogiske bemanningen. Samtidig mener utvalget at varig dispensasjon fra utdanningskravet for styrer og pedagogisk leder må fjernes og at kravet om dispensasjonen fra pedagogisk norm også fjernes.

Et flertall i utvalget ønsker å lovfeste at en fjerdedel av de ansatte i barnehagene skal ha kompetanse som barne- og ungdomsarbeider innen 2020

– Vi er fornøyd med at bemanningsnormen endres fra pedagognorm til voksentetthet. Det vil styrke bemanningen i barnehagene. Fagforbundet mener det er mye bedre at det er antall barn som sier hvor mange barn som skal være i barnehagen. Dette vil være en styrking i forhold til dagens lov, sier Mette Henriksen Aas.

– Det er også positivt at normen blir en del av lovteksten, og ikke bare en forskrift, legger hun til.

Barnas beste

– Jeg er opptatt av at barn og foreldre skal få et barnehagetilbud med høy kvalitet uavhengig av hvor de bor i landet. Det er viktig at regelverket legger til rette for å nå dette målet, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen.

– Jeg er glad for at hensynet til barnet synes å være gjennomgripende for rapportens vurderinger og konklusjoner, sier Halvorsen.

Utvalgets utredning vil bli sendt på offentlig høring for å sikre bred involvering av alle i sektoren. Halvorsen understreket at det er svært viktig med tilbakemeldinger, og hun håper på innspill og uttalelser fra hele barnehagesektoren.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy