JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Det er lov å snu

– Vi skal drive forvaltning, ikke forretning. Vi skal tjene innbyggerne, ikke penger, sa nestleder i Fagforbundet, Mette Nord, da hun på Attacs konferanse i Oslo i helgen etterlyste en åpen debatt om foretaksmodellen.

2010020809321620131216123344

kirsti.knudsen@fagforbundet.no

Temaet for konferansen var «En annen verden er mulig». Mette Nord sluttet seg til påstanden, og hadde mye å si om forutsetningene for å få dette til.

– Først og fremst trenger vi en sterk offentlig sektor underlagt politisk styring. Vi har sterke krefter rundt oss som ikke har som mål å skape et samfunn til det beste for alle, sa hun.

Nord holdt fram Skottland som et godt eksempel på at det er mulig å snu den utviklingen mot et stadig mer markedsstyrt samfunn vi har sett de siste 30 årene.

– Skottene har tatt sykehusene tilbake og gjeninnført en offentlig finansiert, gratis sykehustjeneste, med integrering av primær- og spesialisttjenestene. De har også avviklet privatiseringen av støttetjenestene, sa hun.

Ropet på økt konkurranse

I sin innledning kritiserte Mette Nord den norske arbeidsgiversiden.

– Den tilsynelatende enigheten som oppsto i det norske samfunnet under finanskrisa, varte ikke lenge. Atten måneder senere etterlyser NHOs årskonferanse igjen økt bruk av komkurranse både i privat og offentlig sektor, sa hun.

Hun ga også uttrykk for en sterk forundring over at samtidig som internasjonale aktører med jevne mellomrom kårer Norge til verdens beste land å bo i, blir Norge kritisert av OECD og Det internasjonale pengefondet (IFM) for å ha en for stor offentlig sektor, for høyt skattenivå og for god sykelønnsordning.

Svekkelse av ansattes rettigheter

Mette Nord advarte mot den omgjøringen av offentlige tjenester til selskapsliknende enheter som New Public Management legger opp til.

– Staten er riktignok fremdeles eier, men disse selskapene er ikke underlagt tilsvarende politisk styring. De ansatte har ikke samme stillingsvern, og mediene ikke samme rett til innsyn, sa hun.

Nord trakk fram Helse Sør-Øst som et eksempel på hvordan de ansattes rettigheter svekkes gjennom New Public Management.

– Helse Sør-Øst fant ut at de kunne tjene 700 millioner på å konkurranseutsette renholdstjenesten og sykehuskjøkkenet. Dette ble definert som «ikke kjerneoppgaver». Det er uforståelig for meg at riktig ernæring og kontroll med smitte ikke er kjerneoppgaver på sykehusene. I stedet tjener de altså penger på de lavest lønnede, som blant annet får dårligere pensjonsrettigheter.

Ikke bare sorgen

Til tross for utviklingen de siste tiårene, mente Fagforbundets nestleder at bildet likevel ikke er helsvart.

– Det er en økende motstand innad i EU mot helsedirektivet som er på høring, og jeg er glad for de gode signalene som kommer fra den norske regjeringen om at New Public Management er avleggs som styringsform, sa Mette Nord, som roste det arbeidet som gjøres i de 138 kommunene som deltar i Kvalitetskommuneprogrammet.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy