JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sparket ranerne ut av bussen

– Jeg gjør det samme hvis noen prøver å rane meg igjen, sier bussjåføren i Bergen som sparket to maskerte knivranere ut av bussen en natt i romjulen.

2010021811462920131214141706

En av de bitende kalde dagene i januar møter vi bussjåføren i hvilerommet til sjåførene i Tide Buss på Åsane bussterminal. Han kommer sammen med Bjørn Furnes, fylkesleder i Seksjon samferdsel og teknisk i Fagforbundet og leder av Bergen Sporveisfunksjonæres forening. Bussjåføren ønsker å være anonym, noe Fagforbundet har rådet ham til. Politiet etterforsker saken, og har sikret DNA fra en av ranerne.

– Jeg skulle bare kjøre én mil til før jeg skulle ha julefri, forteller bussjåføren, som tar seg tid til å fortelle om det han opplevde – før han skal på jobb for å frakte hutrende bergensere gjennom isete og snødekte gater.

Knivranere

Han forteller at klokka var 00.05 natt til tirsdag 29. desember da han stoppet ved holdeplassen rett før Løvstakktunnelen på vei fra sentrum. Blant de rundt femten passasjerene i bussen var det flere voksne.

– Jeg satte av ei jente som gikk av bak i bussen. Begge dørene foran åpnet da jeg skulle slippe inn to som sto på holdeplassen og gjorde tegn til at de skulle på.

Bussjåføren i blå uniform og lue bruker hele kroppen når han beskriver hva som skjedde. Han forteller at begge de to mennene, som kan ha vært i 30-årene, hadde på seg grovstrikkede luer.

– Idet de kommer inn, trekker begge luene ned foran ansiktet samtidig som en av dem trekker fram en kniv han har hatt skjult i hettegenseren.

Sjåføren viser med høyre arm hvordan kniven ble rettet mot ham da ranerne prøvde å ta fra ham «pøsen» – veska med penger i og myntapparatet. Han forteller at stålbladet på kniven var mellom 15 og 20 centimeter langt og cirka fire centimeter bredt.

Det var da han stikk i strid med rådene bussjåførene får på ranskurs, slo veska ut av handa på en av ranerne, slik at den falt ned på gulvet.

Banket ranerne

– Jeg skrek «Ran! Ran!», og så fikk jeg inn et spark på den ene av dem så han falt ut av bussen med ryggen først. Da gikk han andre på meg, og jeg fikk inn et spark på ham også og greide å nappe av ham lua før han også forsvant ut døra, forteller bussjåføren – godt hjulpet av armer og bein.

Alt skjedde lynfort. Han anslår at dramaet utspant seg i løpet av ett minutt, før ranerne forsvant. Først da greide han å trykke inn alarmknappen for å varsle trafikkleder i Tide Buss. Fordi han satte seg til motverge, hadde han mer enn nok med å slåss mot ranerne og greide ikke å få trykket på alarmknappen samtidig. Etter kort tid kom politiet, som sikret seg lua til den ene raneren.

– Andre bussjåfører sier at de bare ville latt dem stikke av med «pøsen». Men jeg ble så sint at jeg kokte. Jeg kunne ikke gjort noe annet, og jeg gjør akkurat det samme hvis det skjer igjen. Min natur er bare slik, sier den handlekraftige bergenseren.

– Hallo, du er ikke cowboy! utbryter fylkesleder Bjørn Furnes, som er tydelig på at sjåførene bør forholde seg passive når de blir utsatt for trusler med våpen.

Vil ha vekk «pøsen»

– Jeg mener at vi må få til en risikovurdering når det gjelder ran, på linje med det vi har for andre ulykker og uønskede hendelser, sier Bjørn Furnes.

I 2009 kjenner han til at bussjøfører i Tide Buss ble utsatt for to ran i tillegg til at en sjåfør ble slått helseløs.

Først og fremst mener han det haster å få et pengeløst billettsystem. Han minner om at Fagforbundet på siste landsmøte vedtok å arbeide for å få vekk pengene fra bussen. Han viser også til Italia som et eksempel på at det er mulig. Sjåførene i Roma trenger ikke lenger være redde for ran på jobb, og de har fått større sikkerhet fordi de sitter beskyttet bak en glassdør.

– «Pøsen» burde vært fjernet for lenge siden – få den vekk. Folk har alltid visst hva vi går rundt med i sekken, og vi sitter utsatt til i bussen. Flere busser har installert videokamera, men sist det var ran, viste det seg at opptaket var for dårlig til å identifisere ranerne. Det nye billettløse systemet til Skyss fungerer heller ikke som det skal, sier Bjørn Furnes.

Tide Buss har ikke planer om å fjerne «pøsen», men administrerende direktør Jostein Hatlebrekke venter at det vil bli lite penger å rane når nytt billettsystem blir innført.

I løpet av 2010–2011 venter Tide Buss at nytt billettsystem vil være på plass i alle busser i Bergen. Passasjerene skal kunne fornye og kjøpe busskort i automater på perronger. Det skal også være mulig å betale med bankkort i bussene, slik man kan på flybussene i dag. Resultatet blir mindre penger i pengeveska til sjåføren, eller «pøsen».

– Hva gjør Tide for å ivareta sikkerheten til bussjåfører?

– Så godt som alle våre busser har radiokommunikasjonssystem. De nye bussene som kommer på veien i Fana sitt ruteområde i disse dager, har et avansert GPS-system som gjør at vi enkelt kan få oversikt over hvor bussen befinner seg, og lett få kontakt med sjåføren. Disse bussene har et telefonisystem med kortnummer som gjør det enkelt å komme i kontakt med trafikkontor eller andre viktige tjenester som politi, ambulanse og brannvesen. Bussene har alarmknapp som åpner en kommunikasjonslinje som gjør at trafikkontorene hører hva som blir sagt i bussen. De fleste av våre 1200 busser har i tillegg kamera som aktiveres ved behov, svarer Jostein Hatlebrekke.

Han understreker at alle bussjåfører i Tide Buss får tilbud om å gjennomføre Bussbransjens kompetanseløft, som gir opplæring på ulike områder. En av modulene retter seg spesielt mot konflikter og vold, ran og overfall, ulykker og brann.

– Vi har ikke valgt å gjøre ranskursene obligatoriske med bakgrunn i at dette heldigvis ikke er en stor sikkerhetsrisiko for våre sjåfører. Tide Buss har ikke erfart økning i antall ranstilfeller. Det har vært stabilt de siste årene med tre–fem tilfeller per år, uttaler administrerende direktør Jostein Hatlebrekke.

Tide Buss er datterselskap av transportkon­sernet Tide med hovedkontor i Bergen, som også har datterselskaper for sjøtransport, ekspressbusser og verkstedsdrift.

Tide Buss har anbud på bussvirksomheten i Bergen på oppdrag av Skyss, som er Hordaland fylkeskommunes transportselskap.

Busstrafikken i Bergen er organisert i et rutenett med terminaler for lokaltrafikk og faste linjer mellom disse.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy