per.flakstad@fagforbundet.no
– Det var ikke grunnlag for å forhandle videre når arbeidsgiversiden ikke var villige til å snakke om økonomi, sier Fagforbundets forhandlingsleder, Stein Guldbrandsen.
Fagforbundet forhandlet sammen med Norsk Transportarbeiderforbund, Norsk jernbaneforbund og Yrkestrafikkforbundet om transportavtalen og bransjeavtalen med NHO og bransjeavtalen med Nettbuss og Borgbuss i Spekter-området.
Alle fire forbundene brøt forhandlingene i dag.
Etterslep
– Da bussbransjeavtalen i sin tid ble etablert, lå det til grunn en forutsetning om at bussjåførene skulle ha en lønn som var mer lik en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Etter hovedoppgjøret i 2008 hadde vi langt på vei fått dette på plass, sier Stein Guldbrandsen.
Siden har sjåførene sakket etter blant annet på grunn av lokale oppgjør i industrien. Ett av kravene fra arbeidstakersiden var derfor å dekke inn etterslepet uten å belaste rammen for oppgjøret, og så forhandle fram et tillegg omtrent på linje med industrioppgjøret.
– I forhold til hvor stort etterslepet er, klarte vi ikke en gang å bli enige om hva som er gjennomsnitts bussarbeiderlønn, sier Guldbrandsen.
Delt skift
Et annet viktig krav fra arbeidstakerne var å gjøre noe med delt skift.
– Mange sjåfører kjører et skift, for så å ha en pause uten å kunne dra hjem, men som arbeidergiver definerer som fritid, og deretter kjører de et nytt skift. I praksis innebærer det at de har mye lengre arbeidsdager enn de får betalt for. Vi mener denne ordningen er et av de største arbeidsmiljøproblemene i bussbransjen, og den fører til at det er vanskelig å rekruttere sjåfører og at gjennomtrekken i yrket er stor.
– Derfor er det veldig viktig å gjøre noe med dette, sier Stein Guldbrandsen.
Partene har hatt en felles arbeidsgruppe som har sett på problemstillingen. Ifølge Guldbrandsen har samtalene vært konstruktive, og han har derfor et håp om at det skal være mulig å få gjort noe med delt skift i dette oppgjøret.
Fare for streik
Etter bruddet, går nå bussoppgjøret til mekling 13. og 14. april. Hvis det ikke blir enighet, blir det streik fra driftstidens start torsdag 15. april.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
Nå må disse forhandlerne belage seg på mekling i kommuneoppgjøret. Fra v: Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune, Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Tor Arne Gangsø KS og Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet.
Per Flakstad
Vidar Eriksen
Tonje Leborg Akademikerne Kommune, Steffen Handal Unio, Mette Nord LO Kommune og Fagforbundet, Tor Arne Gangsø KS og Lizzie Ruud Thorkildsen YS Kommune (fra v til h) har dagen i dag på å bli enige eller om forhandlingene for de ansatte i kommunene endre i brudd.
Per Flakstad