JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frykter at skatteletter gir dårligere velferd

Det blir større forskjeller, mindre samarbeid og mer til privat forbruk, mener leder Mette Nord i Fagforbundet.

Det blir større forskjeller, mindre samarbeid og mer til privat forbruk, mener leder Mette Nord i Fagforbundet.

Kari Sofie Jenssen

Fagforbundet mener store skattelettelser fører til at velferdsstaten bygges ned. – Det var dette vi advarte mot, sier leder Mette Nord.

2014100912000020141009103306

At regjeringen prioriterer å gi store skatteletter til de rikeste, samtidig som finansminister Siv Jensen i mange år har sagt at velferdsstaten ikke er bærekraftig, syns Fagforbudet ikke henger på greip.

– Dette budsjettet dreier samfunnet i en ny retning. Det blir større forskjeller, mindre samarbeid og mer til privat forbruk. Det er et brudd med den norske modellen og det er dårlig nytt for folk flest, sier Fagforbundets leder Mette Nord.

Frykter for hverdagen til lavlønte

Hun mener regjeringen heller burde beholdt eller økt skattenivået hvis den mener at velferdsstaten ikke er bærekraftig. Nord leder en organisasjon med rundt 340.000 velferdsarbeidere i medlemsrekkene. Hun mener det ikke er et budsjett som tjener det jevne medlem.

– Innretningen på statsbudsjettet med de store skattelettene til rikeste betyr at det blir reduserte inntekter til finansiering av velferdstjenestene. Det betyr at det blir færre og dårligere tjenester og kutt i trygder og støtteordninger. Det er usosialt, og jeg frykter for hverdagen til både lavlønte og de som står uten arbeid i det hele tatt, sier Fagforbundets leder.

6,2 milliarder kroner til kommunene

For kommunenes del blir det en reell vekst i samlede inntekter på 6,2 milliarder kroner til kommunesektoren i 2015. Av veksten kommer 4,4 milliarder kroner som frie inntekter.

– Veksten i frie inntekter er på nivå med den gjennomsnittlige veksten siden 2008, og det reelle økonomiske handlingsrommet for kommunene blir større i 2015 enn det har vært de siste årene. Kommunene må likevel fortsatt prioritere og sørge for effektiv drift av kommunale tjenester, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner i en pressemelding.

Mette Nord mener at bevilgningene til kommunene langt fra er tilstrekkelig til at de skal klare å løse oppgavene. Hun mener å se konturene av en ny måte å drive velferdsstaten på, hvor de offentlige oppgavene i mye større grad skal åpnes opp for et privat marked.

– Trenger penger til drift

Regjeringen foreslår å bevilge 199 millioner kroner til investeringstilskudd til heldøgns omsorgsplasser. Midlene skal dekke første års utbetaling av innvilgede tilskudd til utskifting, oppgradering og bygging av 2500 sykehjemsplasser. Det blir også bevilget 62 millioner kroner til 1070 nye dagaktivitetsplasser for hjemmeboende personer med demens i 2015.

– Det holder ikke bare å gi penger til investering, kommunen trenger også penger til drift, mener Fagforbundets leder.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy