JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Fagbevegelsen ble hørt på tinget

Fellesforbundets Steinar Krogstad og Roger Heimli fra Fagforbundet får legge fram sitt syn i en høring for Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Fellesforbundets Steinar Krogstad og Roger Heimli fra Fagforbundet får legge fram sitt syn i en høring for Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Torgny Hasås

Med fem minutter hver fikk flere av LOs fagforbund kom til orde overfor politikerne i Stortingets arbeids- og sosialkomité.

2014110412000020230821171436

torgny@lomedia.no

Komitéen hadde satt av hele dagen fra klokka 9 til 18 for å høre ulike organisasjoner fremme sitt syn på statsbudsjettet. Av LO-forbundene var det Fellesforbundet, Fagforbundet, Handel og Kontor, NTL og FO som hadde bedt om å slippe til.

Fra Fagforbundet førte medlem i arbeidsutvalget Roger Heimli, ordet. Han la stor vekt på hvordan omleggingen av skattepolitikken vil føre til reduserte ytelser.

Fellesforbundets Steinar Krogstad konsentrerte seg om arbeidsmarkedet, at regjeringa undervurderer problemene i arbeidsmarkedet og spesielt konsekvensene av endringene i permitteringsloven. Han mente også at regjeringen i statsbudsjettet svekker kampen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.

Krogstad tok også opp konsekvensene av å kutte feriepengene i dagpenger for arbeidsledige.

Aktivitetsplikt

Hanne Norheim fra NTL, er leder av NTL i Nav. Hun tok opp problemer knyttet til aktivitetsplikt for sosialhjelpsmottakere. Hun ønsket seg også at tiltaksbudsjettet ble gjort om til en overslagsbevilgning. Da kan tiltakene komme utfra folks behov, ikke utfra hva som er bevilget.

Hun argumenterte også mot anbudsutsettelse av tiltak. Det vil også føre til økt belastning av Nav-ansatte fordi de må drive opplæring av de som vinner anbudet.

FOs leder Mimi Kvisvik var naturlig nok opptatt av vold mot hennes medlemmer spesielt i barnevernssektoren. Hun ba om en forskrift som kunne hjelpe HMS-arbeidet på denne sektoren.

Jobber i butikk

Trine Lise Sundnes fra Handel og Kontor tok opp deltidsproblematikken i varehandelen. Hun oppga at hele 60 prosent av kvinnene i varehandelen jobber deltid.

– Å redusere heltid er bra for samfunnet konkluderte Sundnes som ønsket seg bevilgninger for å kunne fortsette med prosjekter med sikte på å redusere deltidsandelen for dem som jobber i butikk.

Komiteens medlemmer kom med noen utdypingsspørsmål.

Arbeiderpartiets Anette Trettebergstuen lurte på om det var mulig å få en liste med bedrifter som led under det nye permitteringsregimet. Flere ville høre mer om heltid og deltid.

I bolken før LO-forbundene kom til ordet, hadde Unio og YS blitt hørt. Dagen begynte med KS, LO og NHO, så var det arbeidsgivernes tur. LO var representert ved LO-sekretær Trude Tinnlund.

Videre utover dagen og ettermiddagen var det satt av tid til ulike interesseorganisasjoner som fikk legge fram sine hjertesaker.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy