JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Frisørene vant i arbeidsretten

Frisørene i Fagforbundet seiret i arbeidsretten. Det betyr etterbetaling på to kroner timen fra 1. april i fjor.

2012032817001220131216184704

ola.tommeras@fagforbundet.no

Dommen falt i arbeidsretten i dag, bare noen få uker før årets tarifforhandlinger starter. Nå er endelig tolkningen av avtalen fra 2010 fastslått.

I verste fall kunne frisørene og deres arbeidsgiver ha startet forhandlingene med uavklart tolkning av forrige overenskomst.

Ikke inkludert

For to år siden var frisørene en hårsbredd fra streik. Det ble oppnådd enighet rett før 17. mai, men den varte ikke lenge. Året etter tolket Fagforbundet og arbeidsgiverne i Norske Frisør- og Velværebedrifter avtalen vidt forskjellig.

Partene ble i 2010 blitt enig om et minstelønnstillegg på tre kroner som skulle løpe fra og med 1. april 2011. Uenigheten gikk på om det generelle tillegget på to kroner fra 2011 skulle utbetales i tillegg til dette, eller være en del av tidligere avtalt tillegg.

Fagforbundet mener det helt klart skulle komme i tillegg. NHO ved Norske Frisør- og Velværebedrifter mente det måtte anses som inkludert i mellomoppgjøret, siden dette var høyere enn det generelle tillegget.

Veldig glad

Rettens flertall, fire av tre, ga Fagforbundet medhold i sin tolkning.

- Det er jeg er veldig glad for, sier AU-medlem Stein Guldbrandsen i Fagforbundet.

Guldbrandsen påpeker at arbeidsgiver og Fagforbundet var enige om en opptrappingsplan for frisørene.

- Derfor ble vi i mai 2010 enige om at frisørene skulle få ytterligere et tillegg fra og med 1. april 2011. Umiddelbart etter mellomoppgjøret oppstod det uenighet om tillegget, sier han.

- Mer tydelige

I mai møtes partene til tarifforhandlinger igjen.

- Vi har tatt lærdom av dette. Det kommer helt sikkert til å bli ekstra sterkt fokus på tydelige avtaletekster denne gangen, sier leder for frisørene i Fagforbundet, Ingunn R. Jacobsen.

- Jeg er glad for at vårt syn vant fram, men det er beklagelig at det tok så lang tid. Det er trist å starte årets lønnsforhandlinger med å møte i arbeidsretten for å få avklart forrige avtale, sier Jacobsen.

Nå vil medlemmene bli gjort oppmerksomme på pengene de har til gode. Det dreier seg om etterbetaling på to kroner timen i ett år.

- Dette vil også gjelde lærlinger. De har rett på et tillegg tilsvarende sin prosentsats av lønna, påpeker hun.

- Gode grunner til tvil

Arbeidsgivernes representant, direktør Olav Eikemo i Norske Frisør- og Velværebedrifter i NHO, understreker at det var gode grunner til forskjellige tolkninger av avtalen.

- Det var tvil om hvordan avtalen skulle tolkes, og det viser dommen at det var god grunn til, sier direktør Olav Eikemo. Arbeidsgiverforeningen vil nå avklare hvordan medlemsbedriftene skal løse etterbetalingen i praksis.

Eikemo påpeker at retten også var i tvil, og ble delt med fire for Fagforbundets tolkning og tre for arbeidsgivers tolkning.

- Det en kompleks problemstilling som trengte en rettslig avgjørelse, sier han.

Fornøyd med avklaring

Begge parter beklager situasjonen, men er fornøyd med at saken fikk en avgjørelse før forhandlingene starter i år.

- Det ville vært en veldig vanskelig å forhandle uten å ha dette avklart. Med forbehold om at våre advokater ennå ikke har fått gjennomgått premissene dommen, aksepterer vi avgjørelsen fra arbeidsretten og går videre, sier Eikemo.

Minstelønnssatsene er nå:

– Frisør uten svennebrev: 125 kroner timen.

– Frisør med 0 - 5 års ansiennitet i faget: 137 kroner timen.

– Frisør med 5 - 10 års ansiennitet i faget: 139 kroner timen.

– Frisør med mer enn 10 år i faget: 145 kroner timen.

– Lærlinger har prosentvis timelønn av nyutdannet frisør, som er 137 kroner timen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy