JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Må gi motparten full legejournal i arbeidsrettssak

I løpet av fredag må Aina Frantzen i Tromsø legge fram hele sin pasientjournal fra lege og psykolog for kommunes advokater. Tromsø kommune er motpart i en forestående arbeidsrettssak. Problematisk, mener Den norske legeforening.

2010093021074420131216141223

ola.tommeras@fagforbundet.no

– Jeg finner det ydmykende og krenkende, sier Aina Frantzen om kravet fra Tromsø kommune, som kommunen nå har fått rettens medhold i.

Hun har fått frist til fredag med å levere fra seg fullstendige journaler med intime og personlige opplysninger siden 1990, journaler fra lege, psykolog og gestaltterapaut.

Hvis hun nekter vil prosessforhandlinger i arbeidsrettssaken mot Tromsø kommune bli avlyst. Saken er berammet til 11. oktober i Nord-Troms tingrett.

Aina Frantzen er tidligere sykepleier i kommunen, inntil hun havnet i en arbeidskonflikt som endte med store psykiske problemer og langtidssjukemelding.

Hennes sak er en av de ni sakene som Fagforbundet meldte til Arbeidstilsynet i forbindelse med deres gransking av kommunens arbeidsmiljø.

Anket til Høyesterett

– Motparten hadde allerede fått diagnoseoversikt tilbake til 1993 og to sakkyndige rapporter. Legen min var fritatt for taushetsplikten. Det var altså ikke nok, fortviler Aina Frantzen.

I utgangspunktet krevde kommunens advokater også barnas legejournaler. Dem får de ikke, siden barna nå er myndige.

I fjor ga Nord-Troms tingrett kommunen medhold til fullt innsyn i hele Aina Frantzens legejournal. Siden er kjennelsen anket helt til Høyesterett, som altså nå har stadfestet denne. Det vekker oppsikt, ikke minst i legekretser.

– Det er svært sjelden at domstolene pålegger utlevering av full journal. Jeg er bare kjent med at dette har skjedd én gang tidligere i norsk rettshistorie, sier president i Den norske legeforening, Torunn Janbu. Hun anser kjennelsen som problematisk for legene.

Aina Frantzen bestemte seg torsdag for å etterkomme kravet. Når journalene overleveres kommunens advokater vil det imidlertid medfølge et dokument der det fastslås at journalene overleveres under press, og at Frantzen opplever det ydmykende og krenkende.

Vil forfølge saken

Presidenten i Legeforeningen ble informert om saken til Aina Frantzen torsdag kveld.

– Dette er en oppsiktsvekkende og problematisk situasjon. Retten har konkludert med utlevering av full journal, uten å vurdere relevante utdrag av journalen som et alternativ. Det er viktig at det vurderes å skrive legeattester eller at kun relevante utdrag blir utlevert, når det skal hentes opplysninger fra en legejournal, sier Torunn Janbu.

Hun opplyser at Den norske legeforening vil forfølge saken.

– Vi må se på hvordan dette påvirker tilliten til helsetjenesten og taushetsplikten, sier hun.

– Ikke skrevet for retten

Flere sider ved denne saken bekymrer Janbu.

– Å utlevere legejournal er bekymringsfullt i forhold til å opprettholde tilliten til hvordan opplysninger gitt til legen blir brukt. Dessuten er legejournalen et arbeidsverktøy som ikke blir skrevet med tanke på dokumentasjon i retten. Det gir dårlig kvalitet som bevismateriale, og opplysninger, eventuelt nedskrevet for lenge siden, kan bli tatt ut av sin sammenheng, påpeker hun.

– Forsøk på avsporing

Leder av Fagforbundet Tromsø, Bjørn Willumsen, var torsdag svært oppbrakt over utviklingen i Aina Frantzens sak. Han lover at dette blir oppvask i ettertid.

– De har ingen sak. I stedet gransker de livet hennes for å finne noe å avspore det hele med. Det er uhørt, uttaler Willumsen.

Les også: Endevendte arbeidsmiljøet i Tromsø kommune En hån fra kommuneledelsen

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy