— Ikke gå i den samme fella som oss
— De borgerlige vant valget i Sverige fordi de bare skulle justere politikken. Men de siste seks åra har vi vært gjennom store endringer. Velgerne i Norge må ikke gå i den samme fella som oss, sa svenske Daniel Suhonen på Kommunal 13.
per.flakstad@fagforbundet.no
— I 2002 gjorde Moderaterna, Sveriges høyreparti, sitt dårligste valg. Den gangen gikk de til valg på det jeg vil kalle ordentlig borgelig politikk. De ville ha skattelette og et systemskifte. Men det ville ikke velgerne, fortalte Daniel Suhonen som er leder for Katalys – Instituttet for faglig ideutvikling i Sverige.
— Så hva gjorde de borgerlige da, jo neste gang gikk de til valg på at de ikke ville ha et systemskifte, de ville bare justere politikken litt. Samtidig gjorde ikke de svenske sosialdemokratene valget til et retningsvalg, og dermed fikk vi et borgerlig flertall, fortsatte han.
Uendret politikk
— Det disse seks årene med borgerlig styre i Sverige har vist oss, er at selv om de endret på det de sa og mente, så har den underliggende politikken ikke forandret seg. I løpet av disse årene er skattene blitt kuttet med 240 milliarder årlig, det er blitt dyrere å være organisert og medlem i A-kassen (det er fagforbundene som har hånd om sykekassen i Sverige, red. anm.). Resultatet er at fagbevegelsen har mistet 250.000 medlemmer, og A-kassen har mistet 500.000. I tillegg er det blitt mye tøffere for dem som havner utenfor arbeidslivet – enten de blir syke eller av andre grunner, sa Suhonen.
— Arbeidslinja er blitt knallhard, og de sosiale forskjellene har økt fdramatisk, selv om det også finnes grupper som har fått det litt bedre, fortsatte han.
— Høyremoderaterna i Sverige vant valget på å tone ned forskjellene på sin politikk og den sosialdemokratiske nordiske modellen, Slik gjør også høyrepartiene i Norge. Derfor er det all grunn til å advare dere nordmenn: Ikke gå i den samme fella som oss, sa han.
Mye å miste
— Norge har mye å miste på å følge etter svenskene, mente utreder Ingrid Wergeland fra Manifest Analyse.
— Høyre sier blant annet at de vil frede sykelønnen. Men de skal samtidig spare penger, over 500 millioner kroner. Hvordan skal de klare det? Blant annet gjennom såkalte normerte sykemeldinger; hver diagnose får sin normerte sykemeldingstid, og uavhengig av at mennesker og yrker er forskjellige.
— Dette viser at det ikke alltid er klokt å bare høre på hva politikerne sier eller skriver med store bokstaver i programmene sine, men også lese det som står med liten skrift, sa Wergeland.
Ler mer fra Kommunal 13 her: