JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Full opprydning i renholdsbransjen

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm vil ha full opprydning i renholdsbransjen. Ti millioner kroner er satt av til ryddejobben.

2010100712451820131216141803

ola.tommeras@fagforbundet.no

Regjeringen setter nå i gang med å lage en offentlig godkjenningsordning for vaskefirmaer, i samarbeid med partene i arbeidslivet. Ti millioner kroner er satt av på statsbudsjettet.

Både LO og NHO har bedt om å få en slik godkjenningsordning i flere år, men det var først etter Dagbladets serie "skitten vask" i sommer, at ting begynte å skje. Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ble provosert over avsløringene, og lovte full opprydning i bransjen.

Tror på resultater

Regjeringen vil opprette et bransjeprogram i samarbeid med partene i arbeidslivet. Den skal baseres på kravene som stilles for å drive lovlige virksomheter, kombinert med en effektiv kontrollordning. Den skal omfatte flere relevante myndigheter i tillegg til Arbeidstilsynet.

– Jeg har tro på at en forpliktende satsing og samarbeid mellom partene i arbeidslivet og myndighetene vil gi resultater, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

Useriøse aktører

Regjeringen erklærer at den innleder en særlig innsats mot alle bransjer som er utsatt for useriøsitet og sosial dumping. Renhold er første bransje ut.

– Renholdsbransjen er preget av svært lav organisasjonsgrad, utstrakt bruk av underleverandører og høyt innslag av utenlandsk arbeidskraft. Et første og svært viktig tiltak vil være å få på plass en offentlig godkjenningsordning, sier arbeidsminister Hanne Bjurstrøm.

– Gledelig

– Dette er gledelig, fastslår leder for Seksjon samferdsel og teknisk, Stein Guldbrandsen.

– En offentlig godkjenningsordning kan bli et viktig redskap for å begrense sosial dumping, sier han.

– For Fagforbundet vil det fortsatt være viktigst å arbeide for å ha renhold i egenregi. Det er kun gjennom egenregi de ansatte kan bidra med sin kompetanse til å heve kvaliteten på tjenestene. Skulle vi tape den kampen, er det viktig at våre tillitsvalgte bidrar til å sikre anstendige lønns- og arbeidsvilkår i de leiefirmaene som kommer inn. En godkjenningsordning vil bidra til å lette det arbeidet, kommenterer Guldbrandsen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy