JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lokalsamfunnene slår ring om asylbarna

Over hele landet er det dannet aksjonsgrupper for barn med avslag om opphold og utreiseplikt. Deres skjebne opprører lokalsamfunnene.

2012042614200620131216190014

ola.tommeras@fagforbundet.no

Antall barn med endelig avslag var ved utgangen av mars måned 1049. Av disse hadde 446 bodd mer enn tre år i landet. Barn i familier med avslag fordeler seg slik:

– 603 barn med mindre enn tre år i landet siden søknad om opphold.

– 357 med mer enn tre år i landet siden søknad om opphold.

– 89 med mer enn fem år i landet siden søknad om opphold.

Fagbladet har oversikt over hittil ti støttegrupper i landet. Det er frivillige som jobber for oppmerksomhet rundt "sine" saker. De samler inn penger til juridisk assistanse og rettssaker, tar ut stevning mot UNE og gir generell støtte til familiene.

– Det er viktig å engasjere seg når FN-konvensjonen ikke blir brukt slik den skal til barnas beste, sier Britt Ås som er fylkesleder i Fagforbundet Troms. Hun er en av dem som har engasjert seg i Tromsø, der støttegruppa også har tatt initiativet til en konferanse om asylbarnas situasjon på Litteraturhuset i Oslo 4. mai.

– Vi mener det er viktig å sette søkelys på deres situasjon, og på om norske myndigheter i tilstrekkelig grad tenker på barnas beste i asylsaker, sier hun.

Fagforbundet er blant organisasjonene som har støttet konferansen, og Odd-Haldgeir Larsen i forbundets politiske toppledelse er blant dem som vil holde en appell.

Tromsø

Yalda Bahadori (9 år) er oppvokst i Tromsø. Familien er i ferd med å splittes. Yalda og hennes mor, Maria Gazul, skal sendes til Moldova. Far, Abdul Jabar Bahadori, skal sendes til Afghanistan. Familien har fått avslag. De frykter effektuering av vedtak om utsendelse hvilken natt som helst.

Les også: I kø for å hjelpe Yalda

Facebook-aksjon for Yalda

Bergen

Nathan (6 år) er født og oppvokst i Norge. Nathan har gått fire år i Ytre Arna barnehage og går i dag i 1. klasse på Ytre Arne barne- og ungdomsskole. Spiller fotball på Arna-Bjørnar. Nathans familie skal utvises til Etiopia. Foreldrene har vært i Norge i ti år.

Les også: Griper ikke inn i Nathan-saken

Facebook-aksjon for Nathan

Nesodden

Firebarnsfamilien Dar fra Pakistan har sittet 15 måneder i kirkeasyl i Nesodden menighetshus. Fredag fikk familien et pusterom. UNE lovet at de ikke effektuerer utvisning før ankesaken for vedtaket er avgjort. Familiefaren Nadeem Dar ble sendt til Pakistan i 2005, men hentet tilbake til Norge. FNs torturkomité har kritisert utsendelsen.

Les også: Ute av kirkeasyl

Facebook-gruppe for familien Dar

Namsos

Barna Piriyanka (11 år) og Pirunthusan (7) gikk i januar i år i kirkeasyl sammen med sin mor Sivalatha Piratheepan. De skal utvises til Sri Lanka. Mor og barna flyktet fra landet for tre år siden, etter at hennes mann var drept under siste storoffensiv mot opprørsbevegelsen De Tamilske tigrene. De frykter for overgrep på grunn av hennes avdøde manns forbindelse til organisasjonen.

Les også: Tamilsk familie i kirkeasyl

Bardu

Yafet Takel (5 år) er født og oppvokst i Norge. Han går i barnehage i Bardu. Sammen med sin mor Rahel Takel skal han returneres til Etiopia. De står i fare for å bli hentet hvilken dag som helst. Fristen for at den unge moren og hennes femåring skal returnere gikk ut 15. mars.

Les også: Når politikken får et ansikt

Rjukan

Ni år gamle Verona er født og oppvokst på Rjukan. 27. mars ble niåringen, lillesøster Aurora på fem uker og foreldrene Ana Kvakic og Damir Delic hentet av politiet og tvangssendt til Bosnia. Saken er anket til Høyesterett for å prøve om barnets tilknytning til landet er tillagt vekt.

Les også: Hentet tidlig om morgenen

Facebook-gruppe for Verona og familien

Ski

Nimra (8 år), Fahra (12 år) og Salman (15 år) og deres foreldre har bodd i kirkeasyl i Betel i Ski i to år. Den kristne familien fra Pakistan flyktet etter at far ble anklaget for blasfemi. De har levd nesten syv år i Norge. Støttegruppe er under etablering.

Les også: Nimra (8) har bodd to år i kirkeasyl

Hamar

Mohamad Abdallah Taleb (14 år) og mor Sana Taleb (36) skal utvises til mors hjemland Syria etter åtte år i Norge. Mohamad, Abba blant venner, er født i Honduras, mens far og mor bodde i Mexico. Han har ingen andre papirer enn et utgått honduransk pass. NOAS har begjært omgjøring av vedtak.

Les også: Hvor norsk må Abba bli

Lena, Oppland

Adrian Xhela (18) fra Kosovo kom som 13-åring sammen med mor og lillebror til Norge. De flyktet fra trusselen om blodhevn etter et drap hans far soner straff for å ha begått på begynnelsen av 90-tallet. Adrian og familien har fått massiv støtte fra lokalbefolkningen på Gjøvik.

Les også: Fakkeltog for Adrian

Bodø

”Leah” er en 25 år gammel kvinne fra Eritrea. 2. april ble hun tvangssendt ut av Norge sammen med sitt halvannet år gamle barn. ”Leah” ble tvunget ut i prostitusjon av menneskehandlere med base i Italia. Hun ble satt i virksomhet i Oslo, der hun ble fanget opp av Rosaprosjektet og plassert i Bodø. Støttegruppa jobbet for å hindre tilbakesendelse til Italia der bakmennene fortsatt holder til.

Les også: Sammen for "Leah"

Facebook-gruppe for Leah

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy