JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Må reagere mot den skjulte volden

– Jeg savner flere menn som bryr seg. Når vi velger å være stille om vold, dysser vi ned problemet, sa LO-sekretær Kristian Tangen i Trondheim går under markeringen av den internasjonale dagen for bekjempelse av vold mot kvinner.

2010112611595420131216144458

Gradestokken hadde sunket ned mot minus elleve, og det var isnende kaldt på Torvet i Trondheim. Likevel møtte rundt 40 personer opp for å markere denne FN-dagen. Kristian Tangen rettet søkelyset mot den skjulte volden mot kvinner som skjer innenfor husets fire vegger.

Må ta affære

– Føler vi ikke samme ansvaret for den volden som skjer i hjemmet, som den volden som vi ser og opplever i det offentlige rom? Hvorfor hører vi ikke like mye fra menn om denne volden, som vi gjør når ungdomsgjenger opptrer truende på bussen en sen lørdagskveld, spurte Tangen, som er en av ambassadørene for Kampanjen Hvitt Bånd, som vil at menn aktivt skal bekjempe vold mot kvinner.

–Holdninger må endres, slik at menn klart og tydelig tar avstand fra all vold mot kvinner. Hvis vi observerer vold, skal vi ikke nøle med å ta affære ved å varsle de rette myndighetene, slik at volden får følger.

Grupperabatt i voldtektssaker

LO-sekretæren ble etterfulgt av regionleder Tove Marie Paasche i Amnesty som brukte sin appell til å fortelle om en ny rapport som dokumenterer at barn ned i sjuårsalderen utsettes for seksuelle overgrep i Nicaragua. Fordi abort er totalforbudt i landet, blir mange jenter tvunget til å gjennomføre svangerskap etter incest og voldtekt.

Voldtekter var også temaet for appellen til Nora Warholm fra Rød Ungdom i Trondheim:

– Mellom 8000 og 16.000 kvinner blir hvert år voldtatt eller forsøkt voldtatt i Norge. Når vi går inn i sakene, opplever vi ofte at fokuset flyttes fra overgriper til offer: Det blir jentas feil, fordi hun var full og innbød til det. Mens gutten «kunne ikke styre seg», sa Warholm.

Hun kritiserte straffeutmålingene i rettssaker etter gruppevoldtekter, der den totale straffen blir delt på overgriperne.

–Det skal ikke være lønnsomt å være mange når man voldtar noen, sa hun.

Kvinnefiendtlige lover

Etter de tre appellene, gikk de oppmøtte i fakkeltog gjennom Midtbyen i Trondheim. Deretter ble det varm suppe for frosne sjeler og seks nye innlegg inne i Statens Hus. Fribyforfatter i Trondheim, Asieh Amini, snakket om vold mot kvinner i Iran.

– Mine venner og jeg startet en kampanje mot steining av kvinner. Det vi jobber med, er å forandre loven. I både den sivile lovgivningen og den islamske straffeloven er det ulikheter mellom kvinner og menn, sa forfatteren og journalisten.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy