JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Brøytefirma i Berlin sa opp på dagen

BERLIN: Et privat snøryddingsfirma i Berlin sa opp kontrakten med øyeblikkelig virkning fredag.

2010122211284520131216145857

Tyskland opplever en strengere vinter enn på flere tiår. I Berlin har man ikke opplevd maken til snøfall så tidlig på vinteren på svært mange år. Nettopp i denne situasjonen har et privat entreprenørselskap, Grünblick GmbH, sagt opp vintertjenesteavtalen med fire av bydelene i den tyske hovedstaden: Reinickendorf, Charlottenburg-Wilmersdorf, Tempelhof-Schöneberg og Neukölln.

Foreldre måtte måke

Mest alvorlig er situasjonen i Reinickendorf med 240.000 innbyggere. Her har Grünblick ansvaret for brøyting og vintertjeneste på 60 km veier, 18.000 kvm parker og offentlige plasser og 60 skoler. I helgen måtte velvillige foreldre trå til og måke snø på skolene, mens vaktmestre og ansatte i kommunens tekniske etat ble oppfordret til å ta et tak med snøskuffene.

Grünblicks avtaleoppsigelse kom som lyn fra klar himmel. Ingen i kommunen var forberedt på at noe slikt kunne skje. Kommunen hadde sendt et klagebrev til Grünblick 10. desember, der man listet opp i alt 200 punkter, der kommunen var misfornøyd med Grünblicks arbeid. Firmaet ble så innkalt til et møte onsdag i forrige uke. Der møtte en representant for firmaet, som lyttet til kommunens klager uten å kommentere det videre. I stedet mottok kommunen fredag et brev, der firmaet sa opp avtalen med øyeblikkelig virkning.

Oppsigelse uten begrunnelse

Grünblick gir i oppsigelsesbrevet ingen begrunnelse, men i en pressemelding hevdes det at Berlins nye vintervedlikeholdsnormal, som kommunen vedtok i slutten av november, inneholder nye krav til tjenestene som ikke var forutsatt i avtalene som stort sett ble inngått i sommer og i høst. Utover denne pressemeldingen nekter firmaet å svare på henvendelser fra pressen.

Kritikerne av Grünblicks handlemåte mener imidlertid at årsaken trolig er å finne i at vinterstarten i Tyskland i år har medført så mye ekstra arbeid at det neppe blir mye penger igjen når det hele er over en gang i februar/mars.

Politikere i Reinickendorf betegner Grünblicks handling som ”utpressing”, og en av firmaets konkurrenter, direktør Eckard Kanold i Kanold GmbH & Co KG, er meget kritisk. Han sier til RBB Aktuell at man i en slik bransje må regne med at noen vintre kan medføre svært mye arbeid mens andre er langt enklere å håndtere.

Flere kritiserer

Grünblick er imidlertid ikke alene om å kritisere Berlin kommune for innføring av ny vintervedlikholdsnormal etter at avtalene om vintertjeneste ble inngått med de private selskapene. En av de aller største entreprenørene i Berlin, Gegenbauer, rettet i forrige uke et ultimatum til kommunen, og sa de ville si opp avtalen dersom de ikke får mer penger. Gegenbauer vil ha et påslag på ikke mindre enn 50 til 80 prosent.

Det som har vakt størst irritasjon og kritikk hos de private entreprenørene er en ny formulering i vintervedlikeholdsnormalen om at entreprenørene ikke bare skal brøyte snø, men også fjerne is på veier og fortau. Mest ekstremt formulerer en representant for Grünblick seg, som hevder at kommunen forlanger at man skal kunne se hver eneste brostein.

Uenigheten lagt på is

Trolig er nå denne diskusjonen bokstavelig talt lagt på is etter et møte mellom Berlins miljøbyråd og de private entreprenørene tirsdag ettermiddag. På møtet klargjorde kommunen at den nye vinternormalen egentlig ikke innebærer så mye nytt og at bestemmelsen om fjerning av is er blitt tolket alt for vidt.

I Reinickendorf er imidlertid problemet uløst. Bydelen har søkt etter et firma som kan ta over vintertjenesten, men hittil uten hell. Ingen av de firmaene de har henvendt seg til, har personell og utstyr til å påta seg mer enn de allerede har. Det skjer i en by, der den offisielle arbeidsledigheten er på over 13 prosent. I mellomtiden håper bydelen på hjelp fra Oven. I dag, onsdag, er det meldt mildvær og kanskje regn.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy