per.flakstad@fagforbundet.no
Forbundslederen var optimist på vegene av framtiden:
– Vi arbeiderbevegelsen har klart å være premissleverandører for det norske samfunnet i mange årtier. Det er ikke minst vår fortjeneste at Norge er et godt land å bo i for de aller fleste, sa han.
– Sterke krefter ønsker å forandre samfunnet, og gi mer makt til de som har mye fra før, på bekostning av dem som har lite av både makt og penger. Slik er det ute i Europa og i resten av verden, og også i Norge.
– Men jeg tror at dette trykket avler et sterkt mottrykk, slik vi for eksempel ser i USA med blant andre Occupy Wall Street-bevegelsen.
– Jeg er overbevist om at vi kan bygge hverandre opp og finne alternativer til de problemene vi ser rundt oss med finanskrise og dramatisk økende arbeidsledighet, spesielt blant ungdom.
– Hvis vi står sammen og gjør jobben, vil vi også få mange flere med oss, og da vil vår bevegelse bli en enda større maktfaktor i utviklingen av framtidens samfunn, sa Davidsen.
Ulike, men sammen om overordnet mål
Før Davidsen hadde blant andre Dean Hubbard fra Transport Workers’ Union i USA og Occupy Wall Street hatt en avsluttende appell, der han understreket hvor viktig det er å stå sammen og snakke med én stemme.
– Fagbevegelsen og Occupy Wall Street-bevegelsen har mange forskjeller. Der fagbevegelsen er stramt organisert og har vedtak og programmer som styrer arbeidet, har de mer folkelige protestbevegelsene er løsere organisering og har større handlefrihet fordi de ikke har de samme vedtakene og programmene å forholde seg til.
– I tillegg kan protestbevegelsene være mer militante i sin tenkemåte, noe som vil være helt utenkelig for den organiserte fagbevegelsen.
– Slik sett er vi ulike. Men våre overordnede mål er de samme: Mer økonomisk rettferdighet og større demokratisk innflytelse for folk flest.
– Det er disse målene det er viktig at vi står sammen om, sa Hubbard.
Den virkelig velferdsfella
Også leder i Fellesorganisasjonen, Rigmor Hofstad, og nestleder i LO i Oslo, Kjersti Barsok, holdt avslutningsappeller. Begge var opptatt av hvordan det norske velferdssamfunnet tar bare på dem som faller utenfor og blir avhengig av fellesskapet for å klare seg. De advarte sterkt mot å la seg overbevise av høyrekreftene om at jo verre folk får det, desto enklere blir det å få dem i arbeid.
– Hvis vi begynner å tro på det, da har vi gått i den virkelige velferdsfella, sa Rigmor Hofstad og ga med det et spark til NHO som lanserte begrepet i for snart halvannet år siden.
– Alle frisører blir til slutt psykologer også, sier Golandam Mirshahi.
Vanja Krøvel
REFSER: – Først og fremst er det Ap som må ta seg inn over seg at så mange LO-medlemmer ikke ser på oss som det naturlige valget, sier Trond Giske.
Ole Martin Wold
NY UTSIKT: – At jeg tar ting med humor, er bare en overlevelsesgreie, sier Berit Hafsmo, som ble kastet ut fra Skitbyen og nå bor her, i en lavblokk et annet sted i Trondheim.
Berit Baumberger
Ønsker debatt: Forfatter Olaug Nilssen ønsker seg at fagfolk kommer på banen og diskuterer problematikken rundt seksualitet og sterkt utviklingshemmede.
Eivind Senneset
Werner Juvik
ENDRET ORGANISERING: – Vi har vært for dårlig organisert og for dårlig på å hevde oss, sier Julianne Schönen (t.h.), sammen med Christina Marie Andersen og papillonen Tussi.
Kristin Svorte