JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vasker for luselønn

Renholdsselskaper med oppdrag i det offentlige underbetaler de ansatte. Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm arbeidsgivere skjerpe seg.

2011020214082320131214154511

monica.schanche@fagforbundet.no

Byrådet og innkjøpere i Oslo kommune kjøper tjenester fra private renholdsselskap som ikke betaler de ansatte tarifflønn.Også renholdere ved Helse- og sosialombudet i Oslo, Utlendingsnemnda, og NVE blir grovt underbetalt,avslører Dagbladet. Renholderne som vasker på Sogn videregående skole får kun 120 kroner timen. Det til tross for at kommunen allerede i 2009 fikk tips fra NHO om at rengjøringsfirmaet Askeladden AS drev sosial dumping på skolen. LO-advokat Einar Stueland sier til avisen at lønn etter loven skal ligge på tariffbestemt minstelønn, 148,56 kroner i timen.

Sosial dumping

Byråd Stian Berger Røsland støtter seg til revisjonsfirmaet Deloitte som ikke finner noe galt. Hans svar til finanskomiteen er følgende: «Askeladden A/S er en av de 23 leverandørene kommunen har samkjøpsavtale med og som Deloitte nylig har revidert. Deloitte har ikke funnet avvik av betydning hos Askeladden.»

– Dagbladet dokumenterer, med lønnsslipper, at Askeladden den gang som i dag driver med sosial dumping på Sogn videregående skole, og betaler sine ansatte godt under tarifflønn: 120 kroner timen, påpeker bystyrepolitiker Ivar Johansen (SV) i sin blogg..

Må rydde opp

– I to år har ordfører og byrådet hatt mulighet til å rydde opp slik at renholdere i Oslo-skolen ikke tvinges til å leve med en årslønn på godt under 200.000 kroner når vi trekker fra de ukene skolene er stengt. Hvordan kan det ha seg at byrådet, selv ikke når de får konkrete tips, ikke er i stand til å rydde opp i grov underbetaling og kontraktsbrudd? spør bystyrepolitikeren, som også er sentralstyremedlem i kommunenes interesseorganisasjon KS.

I

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy