350 streikende møtte politikerne

Moss rådhus mandag morgen: Politikere på vei til formannskapsmøtet må forbi 350 streikende. De holder en stille protest mot gjennomføringen av møtet.

2012060414124120131216192505

ola.tommeras@fagforbundet.no

Midt i streiken har det høyrestyrte Moss kommune satt en rekke saker som angår ansattes framtid på kartet. Formannskapsmøtet pågår fortsatt mandag ettermiddag. Blant sakene som behandles er fritt brukervalg i hele hjemmebasert omsorgssektor, konkurranseutsetting av et sykehjem, renholdstjenester og revisjonstjenester. Også trepartssamarbeidet i ”Sammen for en bedre kommune” kan komme til å ryke i dag.

Økende temperatur

Arbeiderpartiet og Rødt foreslo å utsette hele formannskapsmøtet til streiken er over. Det ble nedstemt.

- De bruker fraværet av tillitsvalgte for å få gjennomslag for sakene sine, mener leder av Fagforbundet Moss, Hilde Torgersen.

Temperaturen i Moss har steget mange hakk den siste uka. Det startet med Helse- og sosialutvalgets møte i forrige uke. Der ble det vedtatt fritt brukervalg i hele sektoren for hjemmebaserte tjenester, mens ansatte var i streik og avskåret fra å uttale seg. Tillitsvalgte som møtte på det åpne møtet som tilhørere, ble hevet ut.

Fredag anklaget Fagforbundet kommunen for streikebryteri ved at leder bemannet sentralbordet. Da svarte kommunen med å hive streikevaktene ut av borggården.

- Velger konfrontasjon

- Dagens kommuneledelse har valgt en konfrontasjonslinje. Det er ganske annerledes enn forrige gang, daværende ledelse respekterte streiken, sier Hilde Torgersen.

- Det blir litt tuppen og lillemoraktig over det hele, når de svarer med å hive oss ut av borggården. Vi fortsetter likevel å forholde oss profesjonelt til kommunen, og lar det ikke gå utover samarbeidet, sier hun.

Streikevaktene har funnet seg ny plass på fortauet.

- Maksimerer konflikten

AU-medlem Odd Haldgeir Larsen holdt appell for de streikende samtidig som politikerne startet møtet. Han er bekymret for utviklingen i Moss.

- Moss følger i Tromsøs fotspor. De er på vei til å privatisere og konkurranseutsette for ideologien sin skyld. Det er ikke noe å spare på dette utover å kutte i ansattes pensjoner, påpeker han.

Larsen påpeker at KS aldri la fram noen tilbud, og selv sitter med ansvaret for denne streiken.

- Da er det ekstra provoserende å se at konflikten maksimeres av lokal kommuneledelse. Moss burde heller bruke energi på å få KS til å legge fram et tilbud, sier han til Fagbladet.

- All støtte til Moss

Larsen lover at Moss vil bli fulgt tett i framtiden.

- Fagforbundet Moss skal få all mulig støtte i den kampen de nå fører mot ideologisk basert konkurranseutsetting. Vi stiller opp med både faglig og økonomisk støtte, sier han.

Som normalt

Ordfører Tage Pettersen (H) avviser overfor Fagbladet at sakene kommer opp nå fordi tillitsvalgte er avskåret fra å være med.

- KS har støttet oss i at møtene kan avvikles som normalt, påpeker han.

– Dette er vedtak som krever drøftinger med de tillitsvalgte. Hvordan har dere tenkt å løse det hvis streiken skulle bli langvarig?

– Bystyret skal behandle disse sakene 18. juni. Jeg håper partene i kommuneoppgjøret har kommet fram til en løsning slik at streiken er avblåst lenge før det. Hvis den skulle vare, er drøftingen med de tillitsvalgte en problemstilling vi får ta stilling til og finne en løsning på, sier Tage Pettersen.

MEST LEST:
God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

God stemning mellom Mette Nord og Tor Arne Gangsø som hilser på korrekt koronavis. Men forhandlingene i kommuneoppgjøret blir krevende. Rettigheter for mer heltid er et av de viktigste kravene fra Fagforbundet og LO Kommune.

Per Flakstad

Lønnsforhandlingene er i gang: Her finner du alle kravene fra LO

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Forhandlngsleder Mette Nord er fornøyd med at Fagforbundets medlemmer opprettholder kjøpekraften gjennom oppgjøret for de kommuneansatte. I tillegg er heletillegget økt.

Per Flakstad

Kommuneoppgjøret er i havn: Ansatte får mellom 1400 og 1900 kroner

Colourbox.com

Disse skal få ny lønn nå: Lønnsforhandlingene for 190.000 ansatte i kommunene er i gang

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september.  Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Denne høsten skal mange avtaler som gjelder Fagforbundets medlemmer forhandles. Dette er fra kommuneoppgjøret som startet i forrige uke og som har frist 125.september. Fra v: Hans Ole Rian, Creo, Anne Finborum, Skolenes Landsforbund (med ryggen til) Pål Skarsbak, Fagforbundet og LO Kommune og Tone Faugli, leder i forhandlingsenheten i Fagforbundet. I kalenderen kan du se når din avtale skal forhandles.

Per Flakstad

Lønnsoppgjørene står i kø: Her kan du se når din lønn skal forhandles i høst

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Kvinnen oppga under jobbintervjuet at hun var utdannet helsefagarbeider. (Illustrasjonsfoto)

Titti Brun

Kvinne jobbet ulovlig som helsefagarbeider i nesten ett år – løy om utdannelse i jobbintervju

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Enslige minstepensjonister får en årlig økning på 1.872 kroner i årets trygdeoppgjør.

Anna Granqvist

Her er alle de nye satsene: Minstepensjonister får 130 kroner mer i måneden

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy