JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

350 streikende møtte politikerne

Moss rådhus mandag morgen: Politikere på vei til formannskapsmøtet må forbi 350 streikende. De holder en stille protest mot gjennomføringen av møtet.

2012060414124120131216192505

ola.tommeras@fagforbundet.no

Midt i streiken har det høyrestyrte Moss kommune satt en rekke saker som angår ansattes framtid på kartet. Formannskapsmøtet pågår fortsatt mandag ettermiddag. Blant sakene som behandles er fritt brukervalg i hele hjemmebasert omsorgssektor, konkurranseutsetting av et sykehjem, renholdstjenester og revisjonstjenester. Også trepartssamarbeidet i ”Sammen for en bedre kommune” kan komme til å ryke i dag.

Økende temperatur

Arbeiderpartiet og Rødt foreslo å utsette hele formannskapsmøtet til streiken er over. Det ble nedstemt.

- De bruker fraværet av tillitsvalgte for å få gjennomslag for sakene sine, mener leder av Fagforbundet Moss, Hilde Torgersen.

Temperaturen i Moss har steget mange hakk den siste uka. Det startet med Helse- og sosialutvalgets møte i forrige uke. Der ble det vedtatt fritt brukervalg i hele sektoren for hjemmebaserte tjenester, mens ansatte var i streik og avskåret fra å uttale seg. Tillitsvalgte som møtte på det åpne møtet som tilhørere, ble hevet ut.

Fredag anklaget Fagforbundet kommunen for streikebryteri ved at leder bemannet sentralbordet. Da svarte kommunen med å hive streikevaktene ut av borggården.

- Velger konfrontasjon

- Dagens kommuneledelse har valgt en konfrontasjonslinje. Det er ganske annerledes enn forrige gang, daværende ledelse respekterte streiken, sier Hilde Torgersen.

- Det blir litt tuppen og lillemoraktig over det hele, når de svarer med å hive oss ut av borggården. Vi fortsetter likevel å forholde oss profesjonelt til kommunen, og lar det ikke gå utover samarbeidet, sier hun.

Streikevaktene har funnet seg ny plass på fortauet.

- Maksimerer konflikten

AU-medlem Odd Haldgeir Larsen holdt appell for de streikende samtidig som politikerne startet møtet. Han er bekymret for utviklingen i Moss.

- Moss følger i Tromsøs fotspor. De er på vei til å privatisere og konkurranseutsette for ideologien sin skyld. Det er ikke noe å spare på dette utover å kutte i ansattes pensjoner, påpeker han.

Larsen påpeker at KS aldri la fram noen tilbud, og selv sitter med ansvaret for denne streiken.

- Da er det ekstra provoserende å se at konflikten maksimeres av lokal kommuneledelse. Moss burde heller bruke energi på å få KS til å legge fram et tilbud, sier han til Fagbladet.

- All støtte til Moss

Larsen lover at Moss vil bli fulgt tett i framtiden.

- Fagforbundet Moss skal få all mulig støtte i den kampen de nå fører mot ideologisk basert konkurranseutsetting. Vi stiller opp med både faglig og økonomisk støtte, sier han.

Som normalt

Ordfører Tage Pettersen (H) avviser overfor Fagbladet at sakene kommer opp nå fordi tillitsvalgte er avskåret fra å være med.

- KS har støttet oss i at møtene kan avvikles som normalt, påpeker han.

– Dette er vedtak som krever drøftinger med de tillitsvalgte. Hvordan har dere tenkt å løse det hvis streiken skulle bli langvarig?

– Bystyret skal behandle disse sakene 18. juni. Jeg håper partene i kommuneoppgjøret har kommet fram til en løsning slik at streiken er avblåst lenge før det. Hvis den skulle vare, er drøftingen med de tillitsvalgte en problemstilling vi får ta stilling til og finne en løsning på, sier Tage Pettersen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy