JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ansatte overvåkes ulovlig

En ansatt i Avfallsservice i Nord-Troms har fått sparken. Tre andre har fått advarsel etter at GPS-loggen viser at de skal ha tatt for lange pauser. Sakene kommer opp for retten i mai og juni.

2011041107533620131214160612

monica.schanche@fagforbundet.no

Den oppsagte renovatøren mener at utskriftene er fulle av feil, og at han ikke har tatt mer pauser enn det som er normalt i renovasjonsbransjen. Fagforbundet støtter sitt medlem og har reist søksmål mot Avfallsservice AS. Den oppsagte mannen vil ha oppsigelsen kjent ugyldig, og krever å få jobben tilbake. Han krever også å få erstattet lønnstapet og erstatning for brudd på personopplysningsloven.

– Det er viktig å få avklart hvor grensene for overvåkning og kontroll går i arbeidslivet – og generelt i samfunnet, sier advokat Kjetil Edvardsen i Fagforbundet.

Oppsigelsessaken var et viktig tema både på Fagforbundets egen renovasjonskonferanse nylig og på årets eForvaltningskonferanse.

Såkalt flåtestyring, GPS-overvåkning og elektroniske kjørebøker blir mer og mer vanlig i tjenestebiler. Argumenter for å innføre dette, er for å holde styr på hvor kjøretøy befinner seg, bedre arbeidsflyt og enklere fakturering. Men verktøyene blir misbrukt til også å overvåke bevegelsene til ansatte.

Blir ikke hørt

GPS og elektroniske kjørebøker skal bare innføres etter drøfting med de tillitsvalgte, men det blir ikke overholdt. Rådgiver Henning Solhaug i El & It Forbundet som innledet om temaet på eForvaltningskonferansen, påpekte at mange arbeidsgivere kjøper inn systemer uten å ta det opp med tillitsvalgte. Han etterlyser hardere sanksjoner mot ledere som bryter arbeidsmiljøloven.

– Vi oppfatter at flåtestyring og elektronisk kjørebok ikke er helsefremmende. Ulempene med overvåkning er større enn gevinsten, sa Solhaug.

Han fikk støtte av Fagforbundets Gerd Eva Volden som oppfordret til felles innsats: – Vi må trå til sammen for å få et godt arbeidsliv.

Vraket etter facebookbilde

Flere arbeidsgivere sorterer søkere etter hva de finner om deg på facebook og andre sosiale medier. Ikke legg ut bilder du ikke vil at mor eller arbeidsgiver skal se, var den klare advarselen fra årets eForvaltningskonferanse.

Deltakerne fikk høre om en søker til en barne­hagestilling som fikk tommelen ned da arbeidsgiver googlet og oppdaget et bilde av henne med et ølglass i hånden.

Dette eksempelet gikk rett inn i kjernetemaet på eForvaltningskonferansen som var viet personvern, overvåkning og ulike former for kontroll av ansatte. Viktige temaer som avgjør om du får jobben – eller mister den.

Omfanget av overvåkning i arbeidslivet skal kartlegges. Det opplyste statssekretær Jan-Erik Støstad på årets eForvaltningskonferanse i Oslo.

Beslutningen om å se nærmere på overvåkning i arbeidslivet kommer etter at både LO og Datatilsynet har varslet om gjentatte brudd på person­vernet. Kartleggingen skal skje i samarbeid mellom Arbeids­departementet, Fornyings- og administrasjonsdepartementet og partene i arbeidslivet.

Myndighetene er bekymret over en overvåkning som stadig griper om seg, og vil se nærmere på i hvilken grad det skjer i strid med arbeidsmiljølov og personvernlov.

Støstad håper at kartleggingen vil være ferdig før sommeren. En evaluering vil avgjøre om det er behov for nye tiltak.

Krenkende for ansatte

Fafo-forsker Mona Bråthen har allerede avdekke stor mangel på retningslinjer for overvåkingssystemer i arbeidslivet.

I en Fafo-undersøkelse oppgir 41 prosent av arbeidsplassene som har svart at de har avtaler eller retningslinjer på plass. 23 prosent har ingen retningslinjer, mens hele 36 prosent ikke vet om de har slike avtaler.

Bare litt over halvparten av dem som har avtaler, svarer at ansatte eller tillitsvalgte har deltatt i utformingen. Kravene til individuelt samtykke til overvåkning overholdes bare i liten grad. Blant dem som har overvåkning av internett eller e-post på jobben, svarer hver femte at det er en kilde til stress.

– Det oppleves som krenkende, det gir arbeidsgiver mulighet til også å kontrollere hva man gjør på fritiden, og det bidrar til å svekke tillitsforholdet til ledelsen, påpeker Bråthen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy