JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Dere har 900.000 LO-medlemmer i ryggen

– Dere kjemper en kamp for viktige prinsipper i arbeidslivet, Vi er stolte av dere, sa nestleder Tor Arne Solbakken i LO da han holdt appell for streikende sykehjemsansatte torsdag morgen.

2012082311080320131216195524

per.flakstad@fagforbundet.no

Mange av pleierne som streiker ved private sykehjem i Oslo møttes til frokost hos Sykehjemsetatens fagforening torsdag morgen.

– Er dere klar til fortsatt kamp? spurte nestleder Per Egil Johansen, og fikk et litt morgentrøtt og ikke veldig høyt svar.

– Vet dere, det der hørte jeg ikke. Vil dere at vi skal takke ja til 2700 kroner og gå tilbake på jobb, eller vil dere fortsette kampen, spurte Johansen.

– Tenkte meg det, ja, smilte han etter å ha fått en rungende positiv respons.

Streik mot tariffhopping

Tor Arne Solbakken understreket at selv om streiken gjelder private sykehjem og at 64 fra Fagforbundet er tatt ut i første fase, gjelder konflikten viktige prinsipper for svært mange arbeidstakere.

– Det er viktig at dere tar kampen, og det er viktig at dere tar den nå. Dere har 900.000 LO-medlemmer i ryggen, sa Solbakken.

– Deres rettferdige krav er blitt møtt med arroganse av en arbeidsgivermotpart som ikke ser verdien i det arbeidet dere gjør.

– NHO Service rekrutterer medlemsbedrifter fra blant andre arbeidsgiverorganisasjonen Virke nettopp fordi de da kan gi dere som ansatte dårligere lønns- og pensjonsvilkår. Det kalles tariffhopping, og vi har vedtak på tre LO-kongresser om at denne formen for å dumpe de ansattes arbeidsvilkår er noe vi skal bekjempe.

– Måten å bekjempe dette på, er å harmonisere avtaleverket, og det er nettopp en slik harmonisering dere streiker for, sa Solbakken.

Logisk at dere også får avtale

– I mange bransjer ville det vært et direkte lovbrudd når ansatte i samme bedrift ikke har like pensjonsvilkår. Det er veldig bra at sykepleierne har sin lovfestede rett til pensjonsavtale, og den logiske konsekvensen burde være at dere får avtalefestet den samme ordningen, fortsatte LO-nestlederen.

Å si nei til pensjonsavtele i en bransje som er kvinnedominert, mente han også var et angrep fra arbeidsgiversiden på likelønnsarbeidet.

Han sa videre at LO var svært glad for at Sykepleierforbundet har gått ut og støttet Fagforbundets streik.

Til slutt advarte han mot å utvide streiken slik at det kan bli aktuelt med tvungen lønnsnemnd fordi det er fare for liv og helse ved de private institusjonene som er berørt.

Streik - omtrent som i helgene

Per Egil Johansen opplyste at det allerede er innvilget dispensasjonssøknader.

– Antall ansatte på jobb ligger omtrent på samme nivå som i vanlige helger5. hvis arbeidsgiverne påstår at dette setter liv og helse i fare, så sier vel egentlig det mest om den generelle driften, mener Per Egil Johansen.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy