ola.tommeras@fagforbundet.no
Det sier HR-direktør Mai Torill Hoel ved sykehuset Telemark til Fagbladet. Hun beklager sterkt saken der en renholder ble oppsagt og tre fikk advarsel med begrunnelsen at de hadde snakket polsk i arbeidstiden.
Legger seg flat
- Denne saken beklager vi på det sterkeste. Det har i ettertid også den aktuelle enhetslederen gjort, sier HR-direktør Mai Torill Hoel.
Det jobbet fem polske renholdere ved sykehuset da det oppstod konflikt med enhetslederen om bruk av språk på jobben. Joanna Renclawowicz kontaktet Arbeidstilsynet og Fagforbundet om forbudet. Det endte med oppsigelse. Tre renholdere fikk skriftlig advarsel. Denne ble trukket tilbake etter møte med Fagforbundet tidligere denne uka.
Det skal være møte mellom den oppsagte renholderens advokat og sykehuset på mandag.
Prioriterer ledertrening
Lise Larsen, leder av Fagforbundet i Helseforetaket nedre Telemark, er opprørt over behandlingen som ble de polske renholderne til del. Fagforbundet ba tidligere i uka ledelsen ved sykehuset om å gjennomgå sin personalpolitikk og forbedrer personalbehandlingen.
Hoel svarer nå:
- Vi jobber kontinuerlig med ledertrening og personalpolitikk. Vi bestreber at alle ledere på sykehuset har kompetanse i å behandle ansatte korrekt.
- Likevel så fikk dere en slik sak?
- Ledere er til forveksling lik mennesker. De gjør også feil. Derfor er lederutvikling et arbeid som aldri tar slutt.
Tillatt med polsk
Hoel forsikrer at det ikke er deres personalpolitikk å nekte ansatte å snakke sine morsmål.
- I mange sammenhenger er det en ressurs for sykehuset at ansatte behersker flere språk, slår hun fast.
USIKKER FRAMTID: Dersom hjernesvulsten til Lajla Sivlana Hortman begynner å røre på seg igjen, og hun blir hundre prosent ufør, kan det bli smalhans for sykepleieren.
Thomas Sætveit Jensen / TV Klipp
LITE INFO: Informasjonen Anne Kallset fikk om uførefella da hun søkte KLP om gradert uføreytelse, var en henvisning til å gå inn og lese mer på KLPs nettsider, i siste avsnitt i et brev om dokumentasjon de trengte for å behandle saken.
Ole Martin Wold
Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen var tilstede og markerte overtakelsen av sykehjemmet.
Oslo kommune
FØLG OPP: - Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger.
Werner Juvik
HJELPE: – Jeg vil gjerne formalisere kunnskapen og hjelpe andre i samme situasjon som jeg har vært i, sier Katrine Skårnes som har fått et tilrettelagt tilbud slik at hun kan ta utdanning som advokatsekretær.
Per Flakstad
Vidar Eriksen