JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Asylmottak satt i brann

FAKSIMILE: Tyske aviser, som Berliner Zeitung, er alle preget av at nok et asylmottak er satt i brann av høyreekstreme grupper.

FAKSIMILE: Tyske aviser, som Berliner Zeitung, er alle preget av at nok et asylmottak er satt i brann av høyreekstreme grupper.

Faksimile

Natt til påskeaften ble et planlagt asylmottak i den vesle byen Tröglitz sørvest for Berlin satt i brann. 40 flyktninger som etter planen skulle flytte inn i mai, står nå uten husvære.

2015041612000020150407133546

fagbladet@fagforbundet.no

Byen Tröglitz har 2.500 innbyggere og ligger halvannen times kjøring sørvest for Berlin. For en snau måned siden ble byen kjent langt utover landets grenser fordi ordføreren trakk seg på grunn av trusler fra rasistiske og nynazistiske grupperinger.

Etter brannattentatet natt til lørdag arrangerte eksordfører Markus Nierth i samarbeid med andre antirasister i Tröglitz en spontan demonstrasjon på torget lørdag. Over 300 deltok, deriblant framtredende politikere.

Fra alle hold, selvsagt med unntak av partier og grupperinger på ytterste høyre fløy, blir brannattentatet i Tröglitz kraftig fordømt. Statsminister Reiner Haseloff i delstaten Sachsen-Anhalt sier at det dreier seg om et rikspolitisk problem.

–Tröglitz er over alt, sier Haseloff.

I løpet av de siste par månedene er to flyktningmottak påtent og brent ned. I desember i fjor skjedde det i Vorra i Franken og i februar brant det i Escheburg ved Lübeck. Antall øvrige angrep på asylmottak er økt fra 24 i 2012 til 58 i 2013 og til 150 i fjor, ifølge avisen Die Welt.

Kravet om å innføre et strengere rettsvern for politikere og andre som støtter en åpen og liberal asylpolitikk får også stadig mer støtte. Både Forbundsdagens visepresident Petra Pau og andre ledende politikere har tatt til orde for å skjerme politikeres private sfære bedre. Det dreier seg spesielt om å forhindre aksjoner foran og ved deres boliger og stanse trusler og hets i sosiale medier.

Eksordfører Markus Nierth er partiløs, men ble i sin tid foreslått til ordførerposten av det kristelig-demokratiske partiet CDU. Nierth, som også er prest i Tröglitz, har hele tiden tatt klar avstand fra fremmedfiendtlige og rasistiske aktiviteter og oppfordret byens borgere til å hjelpe og støtte asylsøkerne. Da myndighetene ikke ville forby en planlagt, nynazistisk demonstrasjon foran ordførerens privathus, trakk han seg fra vervet som ordfører.

–Jeg er tvunget til å gå til dette skrittet fordi kommunekretsforvaltningen og kommunekretsråden mente at de ikke hadde muligheter til å forby et naziopptog foran mitt hus, erklærte Nierth den gang.

For Nierth var det særlig viktig å skjerme sin familie. Presten er gift og har sju barn. Etter at han trakk seg som ordfører i mars, har han og kona mottatt en rekke trusler.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy