Sparte millioner på ny brannstasjon
Da Notodden skulle bygge ny brannstasjon, ville brannfolka ha et ord med i laget. Det sparte kommunen millioner på.
Ansattmedvirkning blir ofte sett på som et tungvint og fordyrende pliktløp. Historien om Notoddens nye brannstasjon viser det motsatte. Brannsjef Stig Selbo og hans kollegaer mente de kunne bygge den nye brannstasjonen mye bedre og rimeligere enn rådmannens kalkyler.
Politikerne stolte på oss
Selbo viser stolt fram den nye brannstasjonen når Fagforbundets tillitsvalgte kommer på besøk i forbindelse med Fagforbundsukene.
– Først og fremst ville vi ha et funksjonelt bygg der kvadratmeterne er godt utnytta. Vi ønsket ikke et prangende monumentalt bygg, der store arealer ikke har annen funksjon å være til pynt. Det fikk vi, fordi vi hørte på brukerne av bygget, og fordi politikerne stolte på oss, forteller Stig Selbo til Fagbladet.no.
Drastisk billigere
Selbo og brannkonstabel Geir Murstad lagde en skisse, i samarbeid med alle vaktlaga, som de gikk til rådmannen med.
– Da kom vi med i forprosjekteringa, forteller brannsjefen.
Resultatet er en splitter ny og brannstasjon til bare 34 millioner. Det tilsvarte omtrent det samme som rådmannen hadde budsjettert med for oppussing av den gamle brannstasjonen. I tillegg har Feiervesenet og Sivilforsvaret fått ordentlig plass.
Mektig imponert
I forbindelse med Fagforeningsukene ønsket Vidar Stang, fylkesleder i Fagforbundet Telemark, å vise forbundsfolka noe annet enn helse.
– Det er ikke til å stikke under en stol at det er mye helse i forbundet vårt. Jeg tenkte derfor at det kunne være ålreit å vise fram noe annet, forteller Stang.
– Og jeg må si: jeg er mektig imponert over hva de har fått til her. Særlig blei jeg imponert over det engasjementet som brannfolka har vist. Det er viktig i kampen mot privatiseringa å vise at offentlig ansatte har større perspektiv enn bare fortjeneste.
Redder liv, helse og miljø
For brannsjef Stig Selbo har nemlig lite til overs for dem som vil privatisere alt.
– Det ligger i brannvesenets natur å være en offentlig etat. Heldigvis mener også politikere i byen det. Men også vi blir utsatt for sparekniven. Det kan være litt av en utfordring å vise politikere at det på sikt er lønnsomt for kommunen å bygge opp en etat med stor kompetanse på krisehåndtering, forklarer Selbo, og legger til at stadig mer av brannvesenets virksomhet dreier seg om redning.
Imponert gjeng
Stein Guldbrandsen, fra Fagforbundets arbeidsutvalg, Sylvi Nergård, fra organisasjonsenheten, Nina Holm-Johnsen, fra Fagforbundet Telemark, og Vidar Stang tar med seg en ny viten om hvordan medbestemmelse og brukerstyring kan spare kommunen for millioner, og samtidig få de ansatte til å føle seg verdsatt.
– Det er helt fantastisk hva de har fått til her, var Ninas umiddelbare kommentar.
– Det eneste jeg savner er brannstanga.
– Den kutta vi ut for å spare penger, forklarer Selbo.
– I dag har den liten eller ingen funksjon, bortsett fra når vi har besøk av skoleklasser. Ungene kommer nok til å savne den. Kanskje vi får sette opp en for rekrutteringas skyld, ler brannmesteren.
Look to Notodden
Nå får Selbo henvendelser fra andre kommuner, som skal bygge nye brannstasjoner, for å se hvordan de fikk det til.
– Det er flott dersom andre kan dra nytte av de erfaringene vi har gjort. Vi må være ydmyke og lære av hverandre, det er viktig, sier brannsjefen som 15. november tar med seg brannfolka, feierne og Sivilforsvaret over til det nye bygget.
Da blir det enda tryggere å bo i Øst-Telemark.