JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Løsning for ansatte i asylmottak

Minstelønnen for ufaglærte ansatte i private asylmottak styrkes kraftig. Det ble resultatet etter meklingen fredag kveld. Streik er dermed unngått.

2012111618523520131216205818

ola.tommeras@fagforbundet.no

Den lave minstelønnen for ufaglærte i private asylmottak, var blant de viktigste grunnene til at medlemmene sa nei til resultatet tidligere i år.

Fagforbundet meldte plassfratredelse for 94 medlemmer ved til sammen 11 asylmottak i Hero AS og Link AS. Hadde ikke partene kommet fram til enighet fredag kveld, ville det blitt streik fra lørdag morgen.

Kraftig heving

Minstelønnen for ufaglærte ved asylmottak lå på 115 kroner. En heving til 131,50 kroner fra januar 2013 var ikke godt nok.

I kveld ble det gjennomslag for at minstelønnen går opp til 131,5 kroner regnet allerede fra 1. mai 2012. Den trappes videre opp med 3,5 kroner fra 1. mai neste år. Partene er enige om at opptrappingen ikke skal virke inn på mellomoppgjøret fra 1. april 2013.

De nye lønnssatsene gjelder også for ansatte i Norges Blindeforbund. De gjelder ikke for kinobetjeningen, som får økt sine minstelønnssatser for ansatte uten ansiennitet til 114,75 kroner og 129 kroner for ansatte med seks års ansiennitet.

- Viktig krav

Leder av Fagforbundet Norsk forening for asylmottaksarbeidere, Vidar Veseth, anser heving av minstelønn som det viktigste kravet.

- Vi fryktet at nye driftsoperatører ville benytte seg av de lave satsene og lønne lavre enn hva som er vanlig i bransjen, sier han til fagbladet.no.

Han var fornøyd etter meklingen fredag kveld.

- Vi fikk hva vi kunne håpe på ut i fra forutsetningene. Vi fikk ikke alle tilleggene vi krevde, men er fornøyd på andre punkter, sier han.

Samlet enighet

Også forhandlingsleder for Fagforbundet, Odd Haldgeir Larsen, er fornøyd med resultatet og legger også vekt på gjennomslaget for minstelønnssatsene.

- Vi har både fått satsene forbedret for inneværende år og en opptrappingsplan neste år. Det er bra, påpeker han.

Larsen er også fornøyd med at en samla delegasjon stiller seg bak resultatet.

I tillegg til kraftig heving av minstelønnssatsene krevde Fagforbundet å få på plass bestemmelser om innleie fra vikarbyråer og bemanningsselskaper og arbeidsgiverbetalt pappapermisjon, i tråd med det som er oppnådd i øvrige tariffoppgjør dette året.

Mer detaljert oversikt over oppgjøret vil bli presentert på ’Fagforbundets nettsider.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy