JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Innvandrere kan avgjøre Oslo-valget

VELGERE: Li Tan (t.v) og Rafi Rani er to av mange velgere med innvandrerbakgrunn i Oslo.

VELGERE: Li Tan (t.v) og Rafi Rani er to av mange velgere med innvandrerbakgrunn i Oslo.

Erik M. Sundt

Utgjør nesten 30 prosent av velgerne.

2015061912000020150706121944

tips@fagbladet.no

Li Tan var 26 år og Rafia Rani 3 da de flyttet til Norge – Li fra Kina og Rafia fra Pakistan. De tilhører de 30–40 prosentene innvandrerne som stemmer.

Li diskuterer gjerne politikk med sine norske venninner, men med sine kinesiske venninner nytter det ikke, ifølge henne.

– Hvis jeg snakker med mine kinesiske venner om en viktig hendelse i Norge, svarer de at de ikke følger med på norske nyheter, sier Li og ser litt oppgitt ut.

Selv om mange kinesiske innvandrere i Norge har norsk pass, føler de ikke tilhørighet, mener hun.

– De tenker på Norge som et sted å tjene penger, ikke som landet sitt. Jeg syns det er litt korttenkt, sier Li.

Trengs engasjement

– For å bli engasjert i en sak, må du først få informasjon om den, sier Rafia.

Hjemme hos henne er det helt naturlig å diskutere politikk. Onkelen hennes er aktiv i Arbeiderpartiet.

Rafia er opptatt av jobbmuligheter og boligpolitikk, og ser for seg at hun vil være opptatt av barnehage og skolepolitikk når hun får barn.

Li har utdanning høyt på lista, men eldreomsorg er på topp. Hun jobbet på sykehjem for å finansiere studiene sine, og oppdaget at mange eldre i Norge er svært ensomme.

– Dette er mi framtid, tenkte jeg, og ble deprimert av tanken på å bli gammel.

Lav deltakelse

Rafia hadde norsk pass da hun ble gammel nok til å stemme. Men Li benyttet seg av regelen om tre års botid da hun stemte første gang i Norge.

Regelen om at innvandrere kan stemme ved kommunevalg etter å ha bodd her i tre år, ble innført for over 30 år siden. Deltakelsen har ikke økt så mye som forventet. Valgdeltakelsen blant innvandrere var synkende fram mot 2003, men ved valget i 2011 viste særlig unge velgere og velgere fra innvandrerbefolkningen stor interesse i lokalvalget.

Bombingen av regjeringskvartalet og angrepet på Utøya sommeren 2011 førte til at flere engasjerte seg i kommunevalget på høsten.

– Innvandrervelgere er ikke en separat gruppe; de likner på befolkningen generelt, sier Johannes Bergh. Han er forsker ved Institutt for samfunnsforskning og har skrevet boka Minoritetsbefolkningens møte med det politiske Norge sammen med Tor Bjørklund.

Valgdeltakelsen er lavere blant innvandrerbefolkningen, og det er ikke noe som tyder på at det skal jevne seg ut, ifølge forskeren.

Nye innvandrere deltar lite i valg. Siden folk stadig flytter til Norge, vil deltakelsen holdes lav selv om flere innvandrere stemmer.

– Nye innvandrere og de som planlegger å være her i kort tid, for eksempel arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa, stemmer i liten grad i Norge.

Ulike innvandrergrupper

Av Rafia og Li, er det Li som skiller seg ut, statistisk sett. Statistikken viser at innvandrere med bakgrunn fra Sri Lanka, India og Pakistan deltar i høy grad, mens innvandrere fra Vietnam og Kina deltar i liten grad.

Li tror kinesere ikke stemmer fordi de ikke er vant med den type lokaldemokrati fra hjemlandet.

– De kinesiske vennene mine sier også at de syns det er vanskelig å forstå hva politikere snakker om, sier Li.

Valgdeltakelse kan være et signal om integrasjon. Det sier noe om forståelsen for politikk, interesse for og tillit til det samfunnet personene har innvandret til.

Bergh mener det er viktig å huske på at deltakelsen i lokalvalg ikke er perfekt blant befolkningen generelt heller. Den er på rundt 60 prosent. For å øke deltakelsen er det aller viktigste at representanter for innvandrere deltar, viser forskningen til Bergh.

– Stemmer på dem vi kjenner

Som ellers i befolkningen, er det ulike grunner til om innvandrere stemmer eller ikke.

– De med høy utdanning og de som har bodd lenge i Norge stemmer i større grad enn andre, sier Bergh.

Men den faktoren som spiller aller mest inn er hvorvidt innvandrergruppa har politikere med deres bakgrunn. Der stikker pakistanerne av med seieren.

– Særlig i Oslo er det mange politikere med pakistansk bakgrunn. Det har stor effekt, fortsetter Bergh.

– Vi stemmer på folk vi kjenner i lokalvalgene. Det gjør alle, også innvandrere, legger han til.

Fagorganiserte stemmer oftere

En annen indikasjon på integrering er medlemskap i organisasjoner. Blant innvandrerne som stemte i 2011 var over halvparten fagorganisert.

Som medlemmer i Fagforbundet, er Rafia og Lis valgdeltakelse helt i tråd med statistikken.

– Det er ingen tvil om at de som er medlemmer i en fagforening deltar i valg i høyere grad. Integrering henger sammen. Fagorganiserte er ofte yrkesaktive. Hvis du er integrert på ett område, er du integrert på andre områder også, sier Bergh.

Arbeiderpartiet vinner

Fram til nå har Arbeiderpartiet og Høyre fått innvandrerstemmene. Arbeiderpartiet er klart størst.

– Innvandrere er opptatt av mange saker, men også innvandringspolitikk. Frp blir sett på som litt anti-innvandring, derfor får de få innvandrerstemmer, avslutter Johannes Bergh.

Minoriteter blir rollemodeller i valgkampen

Statistikken viser at innvandrere som har politikere med lik bakgrunn som seg selv stemmer i høyere grad enn andre. Fagorganiserte innvandrere stemmer også oftere enn de som ikke er aktive i organisasjonslivet.

Dette har Fagforbundet Oslo tatt til seg. I år skal de bevisst bruke tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn i valgkampen.

– Vi har tatt oss selv i nakken og kikket ekstra nøye etter tillitsvalgte med minoritetsbakgrunn, sier Anna Elisabeth Uran, andre nestleder i Fagforbundet Oslo.

Selv om det høres enkelt ut, krever det ifølge Uran en holdningsendring å være bevisst på å bruke minoritetsressursene i egen organisasjon.

– Vi er overrasket over hvor mange tillitsvalgte vi faktisk har med minoritetsbakgrunn, som veldig gjerne vil bidra, fortsetter hun.

Flere tillitsvalgte med innvandrerbakgrunn er allerede i gang med valgkampen på arbeidsplasser rundt i Oslo.

Deltakelse ved kommunestyre- og fylkestingsvalget

• 43 prosent av norske statsborgere med innvandrerbakgrunn stemte ved valget i 2011, mot 65 prosent i befolkningen som helhet. Dette innebar en økning på rundt 3 prosentpoeng fra valget i 2007.

• Økningen var størst blant de unge, og spesielt blant unge med bakgrunn fra Afrika.

• Valgdeltakelsen blant utenlandske statsborgere med stemmerett, var 32 prosent ved valget i 2011, en nedgang sammenliknet med 2007.

• Innvandrerkvinner hadde noe høyere valgdeltakelse enn innvandrermenn, eldre hadde høyere deltakelse enn yngre, og de med lengst botid deltok mest.

Aalandslid & Lysø, 2013

Kommunestyrerepresentanter med innvandrerbakgrunn

• Etter kommunestyre- og fylkestingsvalget i 2011 var det innvalgt 268 innvandrere som kommunestyrerepresentanter.

• Med 2,5 prosent av det totale antallet representanter er innvandrere fortsatt underrepresentert i kommunestyrene.

• I flere kommuner med høy innvandrerandel er innvandrere overrepresentert i sitt lokale kommunestyre. Dette gjelder blant annet store kommuner som Oslo, Drammen, Trondheim og Stavanger.

• 55 prosent av kommunestyrerepresentantene med innvandrerbakgrunn er fra Arbeiderpartiet.

• SV er det partiet med høyest andel innvandrere av sine representanter med 5 prosent, etterfulgt av Ap med 4 prosent og Høyre med 2 prosent. Lavest andel har Senterpartiet med 0,4 prosent.

SSB, 2011

«De tenker på Norge som et sted å tjene penger, ikke som landet sitt. Jeg syns det er litt korttenkt.»

Li Tan, innvandret til Norge fra Kina for 18 år siden

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy