JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Helse- og oppvekstelever lærer beboere på sykehjem å bruke iPad

SPENNENDE: Anton Kjær kommer innom klubben og sier han er for gammel til iPad. Men når han finner kusina si, Gretchen Fraser, tidenes første amerikanske OL-mester med ski på beina, tennes interessen. Her er han sammen med Linda Jeppesen som viser hva YouTube kan brukes til. Til venstre sitter Bjørg Eliassen og Øyvind Omenås.

SPENNENDE: Anton Kjær kommer innom klubben og sier han er for gammel til iPad. Men når han finner kusina si, Gretchen Fraser, tidenes første amerikanske OL-mester med ski på beina, tennes interessen. Her er han sammen med Linda Jeppesen som viser hva YouTube kan brukes til. Til venstre sitter Bjørg Eliassen og Øyvind Omenås.

Erik M. Sundt

Beboerne på Nordberghjemmet samles i klubber sammen med elever fra helse og oppvekst. Deltakerne i iPad-klubben får individuell opplæring og gratis nettverk.

2015052012000020230821171436

karin.svendsen@fagbladet.no

Lizan Bamami (17) og Bjørg Eliassen (84) lener seg over iPaden. Lizan er en av åtte elever fra Nydalen videregående skole i Oslo som en gang i uka kommer til Nordberghjemmet blant annet for å gi individuell opplæring i bruk av nettbrett.

– Har du brukt iPaden mye siden sist, spør Lizan.

– Nei, det ble noe tull med koden, forteller Bjørg.

Hun fikk iPaden i gebursdagsgave fra datteren for en måneds tid siden og har derfor bare hatt et par timers innføring foreløpig. Men hun er fast bestemt på å fortsette til det ligger i fingrene.

– Det er viktig å kunne for å kunne snakke med andre, mener hun.

Bjørg hadde PC hjemme, men syns iPaden er mer krevende.

Hun følger nøye med når Lizan viser hvordan hun laster ned en podcast.

– Jeg er interessert i bridge, forteller Bjørg. Og Lizan søker og finner flere podcaster, først om ulike broer, deretter kortspillet.

Hyggelig selskap

Kultur- og aktivitetsleder Linda Jeppesen forteller at Nordberghjemmet hver uke har elever fra Vg1 helse og oppvekst fra to videregående skoler, og fra Vg2 helsearbeiderfag.

– Siden elevene på Vg1 ikke skal gå inn i stell, kan vi ha glede av dem på andre måter. Beboerne elsker ungdommen, og det er flott å kunne bruke dem sosialt, mener hun.

Akkurat det liker ungdommen også.

– Vi hører om mye rart. De har mange spennende historier å fortelle, syns 17-åringen Øyvind Omenås.

Kort livshistorie på veggen

Sammen med resten av gruppa har han vært med å lage en kortversjon av livshistorien til den enkelte beboer. Det er et stort prosjekt som de nå er kommet halvveis i. To og to elever samtaler med beboerne for å lage en mini-livshistorie med oversikt over interessene til den enkelte.

– Noen forteller en masse, andre ønsker ikke å oppgi opplysninger om private forhold. Da går vi bare videre til neste spørsmål, forteller Øyvind.

Kultur- og aktivitetslederen understreker at det er helt greit.

– Det er selvfølgelig frivillig å svare på spørsmålene, og det er de hyggelige siden ved livet vi trekker fram, sier Linda Jeppesen.

Alle beboere, og pårørende til pasienter med kognitiv svikt, har hittil vært positive til prosjektet.

Når elevene har samlet inn opplysningene om en beboer, skriver de dem ned, trykker teksten i stor skrift, laminerer arket, og henger det på en veggtavle på rommet til beboeren.

Letter samtalen

Linda Jeppesen mener det har med respekt for den enkelte beboer å gjøre at pleierne og andre vet hvem de er sammen med.

– En lett tilgjengelig livshistorie er særlig nyttig for beboere med demens, og for frivillige som er på besøk hos dem, mener hun. Ett eksempel er kvinnen som aldri var med på noen aktiviteter. Livshistorien viste at hun hadde vært frisør, og at hun var glad i tomater.

– Da faller det lett å kommentere frisyren hennes og invitere henne til kjøleskapet for å se om vi kan finne noen tomater, sier Jeppesen

Nordberghjemmet har en aktiv venneforening med mange frivillige som besøker beboerne på sykehjemmet.

– De frivillige har selvfølgelig ikke tilgang til sykehjemmets opplysninger om den enkelte, så de er superglade for å få vite mer om beboerne på denne måten. Ved å lese gjennom mini-livshistorien finner de lett engasjerende temaer for samtaler, sier kultur- og aktivitetslederen.

Aktivitetsdoser og klubber

Informasjonen som elevene fra Nydalen har samlet inn, blir ikke bare hengt opp på veggen hos den enkelte beboer. Linda Jeppesen håper etter hvert å trekke med pleierne og bruke opplysninger om interesser til å utvikle aktivitetsdosetter. Hun ser for seg at for eksempel en daglig dose Beethoven sammen med en pleier i enkelte tilfeller kan erstatte beroligende medisiner.

Kultur- og aktivitetslederen ønsker også å etablere flere klubber på bakgrunn av beboernes interesser. Foreløpig er det dannet strikkeklubb, diskusjonsklubb, hageklubb og iPad-klubb som stort sett drives av elever.

Aktivitetslederen på Nordberghjemmet har erfart at det ikke er så lett for elevene bare å komme og selv finne på noe. Derfor møtes de først for å sette opp en dagsplan. Deretter henter elevene beboerne og klubben samles i et møterom.

Nettbrett til glede og nytte

I dag blir de enige om at iPad-klubben skal laste ned Google map slik at alle kan lete fram steder de har bodd eller andre steder de er interessert i. De skal også aktivisere Siri, den engelsktalende roboten som ligger inne på alle maskinene.

iPad-klubben har fem faste medlemmer hvorav tre har egen iPad. Men døra står åpen slik at andre interesserte kan stikke innom.

En av dem som kommer innom i dag har fortalt at hun har så lyst å le. Linda Jeppesen foreslår at en av elevene går inn på YouTube og ser på Funny cats, Talking goats og Just for laughs sammen med beboeren.

Vel inne i iPad-timen har noen vært innom Siri. Bjørg Eliassen vurderer hvilket bridgespill hun skal aktivisere, en annen ser på Dagsrevyen fra 1983. I nabostolen sitter en som er mer opptatt av værmeldingen for i morgen, mens Elsa Hidle nyter de søte kattene på YouTube.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy