JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Fagbevegelsen er avgjørende for en rødgrønn valgseier

– Dere kommer til å savne oss hver dag hvis det skulle gå så galt at Erna og Siv havner i regjeringsstolene, sa statsminister Jens Stoltenberg til Fagforbundets landsstyre.

2012120515201420131216211042

per.flakstad@fagforbundet.no

Stoltenberg var tydelig på at den rødgrønne regjeringen ikke ville ha vunnet valget i 2005 og blitt gjenvalgt i 2009 uten betydelig mobilisering i fagbevegelsen.

– Vår hovedfiende er ikke Høyre eller Fremskrittspartiet, men sofaen. Når mange av velgerne, som sympatiserer med våre verdier, lar være å stemme på grunn av enkeltsaker eller enkeltpersoner, så er det i realiteten å gi en stemme til høyrepartiene, sa statsministeren.

– Jeg forstår at dere kan være irriterte på Arbeiderpartiet eller regjeringen i enkeltsaker, og utålmodige når dere synes vi ikke oppnår resultater raskt nok. Men den som er på jakt etter en kjæreste eller et politisk parti der alt stemmer hundre prosent alltid; den ender singel i sofaen, sa Stoltenberg.

Fagbevegelsen avgjørende

– Vi er ikke perfekte, og det kommer vi aldri til å bli. Men vi står for noen grunnverdier. Vi har noen hovedretninger som vi styrer våre veivalg etter, og det er dette vi håper Fagforbundets medlemmer og andre velger legger vekt på når de skal avgi sin stemme på valgdagen, fortsatte statsministeren.

Han mente høyresiden forsøker å framstille seg som mer arbeidstakervennlig, men at det ikke er politikken, bare retorikken som er forandret.

– Deres grunnverdier er de samme som før og veldig forskjellig fra våre. Vi har også en situasjon som er ulik tidligere valg. I en Høyre/sentrum-regjering måtte Høyre kompromisse med Kristelig Folkeparti og Venstre. Da måtte de moderere høyrepolitikken. Nå skal de i stedet kompromisse med Frp, det betyr at de må forsterke den.

– Det vil gi en helt annen hverdag for arbeidstakere generelt og offentlig ansatte spesielt.

– Hvis det skulle gå så galt at Erna og Siv havner i regjeringsstolene fra neste høst, så er jeg sikker på at dere kommer til å savne oss hver eneste dag etterpå, sa Stoltenberg.

– Derfor vil det være helt avgjørende for valgresultatet at dere og resten av fagbevegelsen klarer å mobilisere medlemmene deres til å ta turen til stemmelokalene, la han til.

Tre visjoner

– Det vi forsøker til neste år, er noe som ingen norsk regjering har greid siden Gerhardsens tid, nemlig å bli gjenvalgt for annen gang. Det er i seg selv et svært krevende prosjekt, sa han.

Han trakk opp hovedsatsingene for hva de sittende regjeringspartiene skal gå til valg på:

– Vi skal forsvare de skansene som er vunnet. Det kan høres visjonsløst ut, men hvis vi ser utover Europa i dag, så er det ingen liten visjon å holde arbeidsledigheten nede og orden på økonomien.

– Vi skal investere i framtida ved å ruste opp skolene og satse på forskning. Selv om den norske skolen er bra, har vi store utfordringer med ulikheter i tilbudet og frafall fra videregående utdanning. Det må vi gjøre noe med, ikke gjennom å la private selskaper drive skolene, men satse på den norske enhetsskolen. I tillegg vil vi fortsette den store utbyggingen på samferdsel og kollektivtrafikk som vi allerede er i gang med.

– Vi skal ruste opp velferdssektoren – ikke minst i kommunene. Etter at vi overtok i 2005 har kommune fått 60 milliarder i økte overføringer og det har i gjennomsnitt blitt ansatt 29 personer hver dag. En av våre grunnholdninger er fellesskapsløsninger og en sterk offentlig sektor, derfor er dette alltid et viktig satsingsområde for oss, sa Stoltenberg.

Håper å komme tilbake som nyvalgt

Flere av landsstyrets medlemmer tok også ordet og var glad for at statsministeren kom til dem og tok seg tid til ikke bare å snakke, men også å lytte. De var blant annet oppatt av anbud i kollektivtrafikken, pensjon, samhandlingsreformen og asylpolitikken.

Stoltenberg takket for innspillene, og sa at han gjerne ville komme tilbake neste år, helst som nyvalgt statsminister som takket for fagbevegelsens mobilisering og støtte til valgseier.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy