JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Halden-oppsagte får stå i jobb fram til dommen i november

DYRT TAP: - Hvis hensikten var å spare penger, oppnådde kommunen det motsatte, mener forbundsadvokat Hans Christian Monsen om Haldens begjæring om at oppsagte omsorgsansatte ikke skulle få stå i jobb til saken deres er avgjort. Han har forberedt søksmål for 59 Fagforbundsmedlemmer som mener at de er usaklig oppsagt. Til h: advokatassistent DNA, Anne Karine Karlsen-Platt.

DYRT TAP: - Hvis hensikten var å spare penger, oppnådde kommunen det motsatte, mener forbundsadvokat Hans Christian Monsen om Haldens begjæring om at oppsagte omsorgsansatte ikke skulle få stå i jobb til saken deres er avgjort. Han har forberedt søksmål for 59 Fagforbundsmedlemmer som mener at de er usaklig oppsagt. Til h: advokatassistent DNA, Anne Karine Karlsen-Platt.

Per Flakstad

De oppsagte omsorgsarbeiderne i Halden får stå i stillingene sine inntil en rettskraftig avgjørelse om oppsigelsene deres er usaklig eller ikke.

2015052812000020230821171436

per.flakstad@fagbladet.no

Det er vanlig at ansatte som går til sak fordi de mener at de er usaklig oppsagt får stå i stillingen sin inntil rettskraftig dom foreligger. Men Halden kommune hadde begjært at de skulle fratre allerede 1. mars fordi kommunen ønsker å spare penger.

Halden tingrett tok ikke begjæringen til følge. Dermed kan de ansatte jobbe som normalt inntil videre.

Selve rettssaken om oppsigelsen er berammet til 8. september, og kommer til å pågå i seks uker. Dom i saken ventes i november.

– Motsatte av å spare penger

Fagforbundet Halden og Aremark er ikke lenger ansvarlig for saken, som er overtatt av dvokater i Fagforbundet og LO. Men hovedtillitsvalgt og leder Kirsti Rørmyr er fornøyd med at forbundet har fått medhold, og glad for at hennes berørte medlemmer nå kan senke skuldrene og få ro til over sommeren.

Hun er ikke overrasket over kjennelsen: – Dette er noe vi har hevdet hele tiden, sier hun til Fagbladet.

– Det er ikke noe oppsiktsvekkende i kjennelsen, det er normalregelen at ansatte får stå i jobb når en omstridt oppsigelse bunner i virksomhetens forhold og ikke i noe den ansatte selv har ansvar for, sier forbundsadvokat Hans Christian Monsen i Fagforbundet.

– Det mest oppsiktsvekkende er vel at Halden kommune har brukt nesten 600.000 kroner på egne og motpartens saksomkosninger på en sak som de burde ha forstått at de vanskelig kunne få medhold i.

– Hvis hensikten var å spare penger, har kommunen endt opp med det motsatte, sier han.

Monsen synes det har vært dårlig skjønn av kommunen å begjære at alle de oppsagte som gruppe ikke skulle få stå i stillingene sine, uavhengig av individuelle forhold.

– Halden må kutte andre steder

Kommunen hadde allerede fjernet lønnen til alle de oppsagte i budsjettet fra 1. mars da oppsigelsestiden deres gikk ut.

– Når de nå skal få stå i stillingene sine betyr det at vi må kutte andre steder for å dekke inn 1,8 millioner kroner i måneden, sier ordfører Thor Enquist (H) til NRK Østfold.

Halden kommune skriver i en pressemelding at kommunen opplever å ha blitt hørt rundt vesentlige deler av de faktiske forholdene, men at domstolen har kommet til at det ikke var tungtveiende grunner for å fravike hovedregelen om at ansatt skal få stå i stillingene sine.

I kjennelsen skriver tingretten at det ikke er tvil om at kommunens økonomiske situasjon fortsatt er alvorlig, og at det vil kunne ha konsekvenser for de øvrige driften av kommunen hvorvidt de oppsagte arbeidtstakerne står i stillingene sine eller fratrer.

Når det gjelder selve rettssakens utfall, om oppsigelsene er usaklige eller ikke, skriver retten at det er vanskelig å vurdere dette nå.

Etter en totalvurdering mener retten at det ikke er urimelig at arbeidsforholdene opprettholdes til det foreligger en rettskraftig avgjørelse.

Kommunens advokat, Preben Mo, vet ennå ikke om kommunen kommer til å anke kjennelsen.

– Den er så fersk at vi må gå gjennom innholdet og vurdere det spørsmålet nærmere, sier han til Halden Arbeiderblad.

Mulig å unngå rettssak

Ingen kommuner har forsøkt noe liknende tidligere, derfor finnes det heller ikke rettspraksis på området. Forbundsadvokat Hans Christian Monsen mener grunnen er opplagt: – I den grad hovedregelen ikke blir fulgt, handler det gjerne om bedrifter som står på kanten av stupet og risikerer å gå konkurs. En kommune kan ikke gå konkurs, og den er i tillegg en så stor arbeidsgiver at naturlig avgang, turnover og høyt forbruk av midlertidig arbeidskraft gjør at den har andre muligheter til å styre lønnsutgiftene sine, sier han.

Han mener kommunen fortsatt har en mulighet til å unngå en svært kostbar rettssak, og det er å gå forhandlingsveien med arbeidstakerorganisasjonene om andre løsninger enn oppsigelse.

– Mange av de oppsagte er hjelpepleiere, helsefagarbeidere og assistenter som har fått utvidet stillingene sine fordi de har jobbet mer enn stillingsbrøken de har vært ansatt i. Dette viser at de fyller et behov som kommunen har, men kommunen har anført at fast ansatte i turnus gir for lite fleksibilitet i forhold til korttidsfravær, permisjoner og liknende.

– Vi kan forhandle om mer fleksibilitet, for eksempel i form av fast ansatte som inngår i vikarpooler. Men da må kommunen være villig til å forhandle med oss om dette i stedet for oppsigelser av fast ansatte, sier Monsen.

– Har forsøkt å ta opp kommunal vikarpool

– Vi har forsøkt å ta opp dette med fast ansatte i vikarpool i stedet for å leie inn vikarer utenfra. men så langt har ikke kommunen vært villige til å gå inn på slike løsninger, sier hovedtillitsvalgt Kirsti Rørmyr.

Hovedtillitsvalgt kan bli ordfører under rettssaken

Den seks uker lange hovedforhandlingen starter i Halden tingrett 8. september. 14. september er det kommune- og fylkestingvalg, og i Halden er dagens leder av Fagforbundet Halden og Aremark og hovedtillitsvalgt Kirsti Rørmyr ordførerkandidaten til Arbeiderpartiet.

Før rettssaken er ferdig kan hun med andre ord være ordfører i Halden.

– Blir det spesielt å skulle fronte denne saken som øverste representant for arbeidsgiver?

– I opposisjon har Halden Ap hele veien tatt til orde for en politikk som innebærer at flest mulig skal være fast ansatt i hele eller i størst mulig stillinger. Dette er noe vi kommer til å videreføre hvis vi skulle komme i posisjon etter valget.

– Det er med andre ord ikke noe avvik mellom det jeg står for nå og det jeg har forpliktet meg til å stå for hvis jeg skulle bli ordfører.

– Et annet spørsmål er også hvordan sammensetningen av det nye kommunestyret blir, og forhandlinger om et styringsdyktig flertall og hvilke føringer det kommer til å gi for politikken, sier Kirsti Rørmyr.

LES OGSÅ: Halden: Fagforbundet sender 62 søksmål etter masseoppsigelse

Dette er saken:

Halden kommune foretok 24. november 2014 oppsigelser av 96 ansatte.

78 av dem var medlemmer i Fagforbundet.

65 av dem har bestridt oppsigelsene.

3 oppsigelser er trukket.

En av de oppsagte ønsker ikke å stå i stillingen fram til rettskraftig dom.

Dermed gjelder kjennelsen i tingretten m at de ansatte skal få stå i jobb 59 medlemmer i Fagforbundet og 5 ansatte som er medlemmer i Delta.

Hovedforhandling i Halden tingrett er berammet til 8. september, og det er satt av seks uker til rettssaken.

Dom er ventet i november.

Ansvarlig redaktør:
Eva Ler Nilsen
Redaksjonssjef:
Michael Brøndbo

Nettredaktør:
Knut A. Nygaard
Utviklingsredaktør:
Vidar Eriksen
Utgiver:
Fagforbundet
Kontakt redaksjonen:
tips@ignore-fagbladet.no
Annonser:
Salgsfabrikken
Sosiale medier:
FacebookTwitter
RSS:
RSS-feed
Telefon:
23 06 40 00
Adresse:
Møllergata 10, 0179 Oslo
Fagbladet er medlem av Fagpressen og redigeres etter: RedaktørplakatenVær Varsom-plakatenEtiske husregler Les også: Fagbladets personvernpolicy